Humerus kırığı düzelir mi?

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-06-30-16-05-42-562_tr.gov.saglik.enabiz-edit.jpg
    Screenshot_2025-06-30-16-05-42-562_tr.gov.saglik.enabiz-edit.jpg
    84,1 KB · Görüntüleme: 79
  • Screenshot_2025-06-30-16-05-42-562_tr.gov.saglik.enabiz-edit.jpg
    Screenshot_2025-06-30-16-05-42-562_tr.gov.saglik.enabiz-edit.jpg
    84,1 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme:
Hocam, genel olarak değerlendirdiğimiz zaman, humerusun distal yani alt kısmında, direğe yakın bölgede daha önceki görüntülerde açıkça görülen ayrılmış spiral kırık artık yerinde duruyor. Kemik uçları hizalanmış görünüyor, ciddi bir yer değiştirme yok. Kallus formasyonu (kemik iyileşme dokusu) henüz belirgin değil, bu röntgen görüntülerinde geç fark edilir. Olumlu bulgular şunlar: Kemik uçlarının konumu düzgün. Bu, kırığın yanlış kaynamadığı anlamına geliyor. Dirsek ekleminde çıkık ya da bozulma görünmüyor. Kemik konturlarında ciddi bir bozulma, kemik nekrozu (ölümü) ya da diğer komplikasyonlar yok. Kemik henüz tam anlamıyla sertleşmiş değil. Bu dönemde kolu aşırı ve ani hareket ettirip, ağırlık kaldırmak hâlâ risklidir. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde muhtemel olarak kallus sertleşecektir. Kallusun hâlâ henüz sertleşmemiş olması kabul edilebilir gecikme süresinde sayılır. Özellikle böyle spiral kırıklarda. Söylediğim gibi henüz tam kemikleşme yok bu da hâlâ dikkatli davranılması gerektiği anlamına geliyor. Ağır yükten ve hızlı, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak şart. Röntgenin çekildiği tarihten 4 hafta sonra bir röntgen daha çekilmesi önerilir çünkü 16. hafta civarı, artık kaynamış kemiğin belirgin olması beklenir. Eğer 16. haftada hâlâ net kaynama yoksa, doktor altta yatan bir neden araştırmak isteyebilir. Cerrahi müdahele gerekme ihtimali düşük gözüküyor. Bu son röntgen, önceki görüntülere göre yavaş yavaş iyileştiğini gösteriyor. Pozitif bulgular var. Sadece kaynama yavaş, bu yüzden dikkat ve sabır önemlidir.

Hocam, genel olarak değerlendirdiğimiz zaman, humerusun distal yani alt kısmında, direğe yakın bölgede daha önceki görüntülerde açıkça görülen ayrılmış spiral kırık artık yerinde duruyor. Kemik uçları hizalanmış görünüyor, ciddi bir yer değiştirme yok. Kallus formasyonu (kemik iyileşme dokusu) henüz belirgin değil, bu röntgen görüntülerinde geç fark edilir. Olumlu bulgular şunlar: Kemik uçlarının konumu düzgün. Bu, kırığın yanlış kaynamadığı anlamına geliyor. Dirsek ekleminde çıkık ya da bozulma görünmüyor. Kemik konturlarında ciddi bir bozulma, kemik nekrozu (ölümü) ya da diğer komplikasyonlar yok. Kemik henüz tam anlamıyla sertleşmiş değil. Bu dönemde kolu aşırı ve ani hareket ettirip, ağırlık kaldırmak hâlâ risklidir. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde muhtemel olarak kallus sertleşecektir. Kallusun hâlâ henüz sertleşmemiş olması kabul edilebilir gecikme süresinde sayılır. Özellikle böyle spiral kırıklarda. Söylediğim gibi henüz tam kemikleşme yok bu da hâlâ dikkatli davranılması gerektiği anlamına geliyor. Ağır yükten ve hızlı, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak şart. Röntgenin çekildiği tarihten 4 hafta sonra bir röntgen daha çekilmesi önerilir çünkü 16. hafta civarı, artık kaynamış kemiğin belirgin olması beklenir. Eğer 16. haftada hâlâ net kaynama yoksa, doktor altta yatan bir neden araştırmak isteyebilir. Cerrahi müdahele gerekmez ihtimali düşük gözüküyor. Bu son röntgen, önceki görüntülere göre yavaş yavaş iyileştiğini gösteriyor. Pozitif bulgular var. Sadece kaynama yavaş, bu yüzden dikkat ve sabır önemlidir.
Hocam çok teşekkür ederim, vallahi çok yardımcı oluyorsunuz, size yine atacağım gelecek röntgeni inşallah

Selam hocam, atarsanız bakabilirim.
Hocam tekrardan hayırlı günler, müsaitseniz size bu haftanın röntgenini de atabilirmiyim? 4. Ay bugün

Son düzenleme:
Daha önce bariz şekilde görülen spiral tarzı kırık hattı artık neredeyse tamamen silinmiş. Kırığın olduğu bölgeyle sağlam kemik dokusu arasındaki sınır çok belirsizlenmiş, bu da kemik kaynamasının tamamlandığını gösterir. İyileşme dokusu dediğimiz kallus dokusu kemikle birleşip olgunlaşmış. Kemik uçları hizalanmış, herhangi bir açısal deformite yani açılanma, kısalık veya rotasyonel bozukluk görünmüyor. Bu, kırığın doğru pozisyonda kaynadığını gösteriyor. Dirsek eklem çizgileri açık, herhangi bir çıkık ya da subluksasyon (kısmi çıkık) görünmüyor. Bu da eklem fonksiyonunun korunmuş olduğuna işaret. Herhangi bir komplikasyon görünmüyor. Artık 1-2 kg gibi hafif ağırlıklar kontrollü şekilde kaldırılabilir fakat hâlâ hızlı ve ani yük bindirmekten kaçınmak önerilir, kolu zorlayacak, düşme riski olan sporlardan bir süre daha uzak durmak faydalı olur. Hareket açıklığında hâlâ kısıtlılık var ise, esneme egzersizleri düzenli yapılmalı. Artık fonksiyonel rehabilitasyon (güçlendirme ve hareket) dönemine kontrollü şekilde girilebilir. Kol tamamen toparlanma yolunda.

Son düzenleme:
Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim bana çok yardımınız dokundu Allah razı olsun seviliyorsunuz 🫂

Daha önce bariz şekilde görülen spiral tarzı kırık hattı artık neredeyse tamamen silinmiş. Kırığın olduğu bölgeyle sağlam kemik dokusu arasındaki sınır çok belirsizlenmiş, bu da kemik kaynamasının tamamlandığını gösterir. İyileşme dokusu dediğimiz kallus dokusu kemikle birleşip olgunlaşmış. Kemik uçları hizalanmış, herhangi bir açısal deformite yani açılanma, kısalık veya rotasyonel bozukluk görünmüyor. Bu, kırığın doğru pozisyonda kanadığını gösteriyor. Dirsek eklem çizgileri açık, herhangi bir çıkık ya da subluksasyon (kısmi çıkık) görünmüyor. Bu da eklem fonksiyonunun korunmuş olduğuna işaret. Herhangi bir komplikasyon görünmüyor. Artık 1-2 kg gibi hafif ağrı şıklar kontrollü şekilde kaldırılabilir fakat hâlâ hızlı ve ani yük bindirmekten kaçınmak önerilir, kolu zorlayacak, düşme riski olan sporlardan bir süre daha uzak durmak faydalı olur. Hareket açıklığında hâlâ kısırlık var ise, esneme egzersizleri düzenli yapılmalı. Artık fonksiyonel rehabilitasyon (güçlendirme ve hareket) dönemine kontrollü şekilde girilebilir. Kol tamamen toparlanma yo
Daha önce bariz şekilde görülen spiral tarzı kırık hattı artık neredeyse tamamen silinmiş. Kırığın olduğu bölgeyle sağlam kemik dokusu arasındaki sınır çok belirsizlenmiş, bu da kemik kaynamasının tamamlandığını gösterir. İyileşme dokusu dediğimiz kallus dokusu kemikle birleşip olgunlaşmış. Kemik uçları hizalanmış, herhangi bir açısal deformite yani açılanma, kısalık veya rotasyonel bozukluk görünmüyor. Bu, kırığın doğru pozisyonda kanadığını gösteriyor. Dirsek eklem çizgileri açık, herhangi bir çıkık ya da subluksasyon (kısmi çıkık) görünmüyor. Bu da eklem fonksiyonunun korunmuş olduğuna işaret. Herhangi bir komplikasyon görünmüyor. Artık 1-2 kg gibi hafif ağrı şıklar kontrollü şekilde kaldırılabilir fakat hâlâ hızlı ve ani yük bindirmekten kaçınmak önerilir, kolu zorlayacak, düşme riski olan sporlardan bir süre daha uzak durmak faydalı olur. Hareket açıklığında hâlâ kısırlık var ise, esneme egzersizleri düzenli yapılmalı. Artık fonksiyonel rehabilitasyon (güçlendirme ve hareket) dönemine kontrollü şekilde girilebilir. Kol tamamen toparlanma yolunda.
Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim bana çok yardımınız dokundu Allah razı olsun seviliyorsunuz 🫂

Hocam şu an böyle doktor kırık hattı kapanmış dedi, sizin de yorumunuzu almak istedim.

Geçmiş olsun hocam benzer durumu yaşadım sol kolum 2 yerden kırıldı alçı sonrası alışmak çok zor sürüyor eskisi gibi olmuyor kolunuz kırılan sadece kemik değil o yüzden alışamıyorum ben hâlâ 1 yıl geçmesine rağmen.

Geçmiş olsun hocam benzer durumu yaşadım sol kolum 2 yerden kırıldı alçı sonrası alışmak çok zor sürüyor eskisi gibi olmuyor kolunuz kırılan sadece kemik değil o yüzden alışamıyorum ben hâlâ 1 yıl geçmesine rağmen.
Hocam benim 16 hafta oldu alçı 7. Hafta gibi çıktı eskisinden farkı yok

Technopat Haberler

Geri
Yukarı