Huzursuz Bağırsak Sendromu nasıl düzelir?

RossiTgr27

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar öncelikle merhaba. 9 ve 10. Sınıflarda yapayım gereği çok asosyaldim. Her beden dersinde canım sıkılır utana sıkıla kenarda köşede otururdum, çünkü yeteneğim yoktu. Sessiz ve içime kapanıktım. Okula gitmekten nefret eder, ailem ile tartışırdım. Sınıftaki çocuklardan biri bir şey derdi cevap veremezdim, dilim dönmezdi. Bundan sonra bende şu vakite kadar hiç olmayan bu şey başladı; her streste mide guruldaması, acayip yüksek bir ses bağırsak sancısı gurultusu. Şu an belki o kadar okula gitmekten korkmuyorum, sevdiğim birisi var hatta gitmek için can atıyorum ama bu nalet geçmiyor. Sevdiğim kızın yanına oturuyorum guruldamalar başlıyor. Ya unutunca ya sesli bir ortamdaysam olmuyor ama. Bu nasıl geçer? Onu yanıma almak beraber oturmak uzun uzun sohbet etmek istiyorum ama bu hem arkadaş çevremi hem aşk hayatımı bitirdi. Çıldırmak üzereyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, çıldırmak üzereyim falan yazmışsın. Bunu kafana takıp önemsedikçe sorunu büyütmüş olacaksın.

İlerleyen zamanlarda stresin azalınca bu durumu unutacaksın bile. Büyütmeye gerek yok, başkası karnının guruldadığını duysa ne duymasa ne? Acıkmışsındır diye düşünürler en fazla. Dediğin gibi unuttuğunda olmuyor, neden? Kafana takıp büyütmediğin için.

Sevdiğin kızın yanına oturduğunda stresini azaltacak şeyler düşün. Örneğin onunla gelecekteki halini hayal et. Pozitif şeyler düşün, stresten kaynaklıysa pozitif düşünerek bu sorunun üstesinden gelirsin. Geçmiş olsun, sevdiğin kızla mutluluklar.

Tetikleyecek şeylerden uzak dur, stres ile başlayıp ciddi bir şeye dönüşüyor. Yediğin şeyler de tetikliyor. Bazı yiyeceklerden uzak durman gerekiyor. Özellikle gaz yapan vs. En önemlisi de stresten, ne olursa olsun rahat olman lazım...

2019 Ocak ayından bu yana IBS ile uğraşan biriyim. Öncelikle endoskopi-kolonoskopi yaptırmadıysan muhakkak yaptır çünkü sorun başka ve düzeltilebilir bir şey olabilir. İnternetten kendi kendine tanı koyma. Gastroentroloji doktoruna git gitmediysen.

Onun dışında beslenme tavsiyesidir şudur budur herkes verir. Benim tek söyleyebileceğim; bu konuyu hayatının merkezine koyup takıntı haline getirme. Kendimden biliyorum. Sen vücudunu dinledikçe ve bu konu üzerine düşündükçe daha fazla detay fark edeceksin, ettikçe daha çok moralin bozulacak. Akışına bıraktıktan sonra rayına oturuyor. Evet, sosyal hayatta zorlayabiliyor ama "öldüm, bittim mahvoldum" denecek bir durumu yok beslenmeyi toparladıktan ve stres yapmayı bıraktıktan sonra.

Bu konuyu yıllarca takıntı haline getirip kendimi üzdüm ve yordum. "Ben hastayım, ölmeliyim." diye dolaştım. Sonra gerçekten "hasta" olunca, gerçek hastalıklarla boğuşunca kendimi bunca yıl boşa üzdüğümü fark ettim.

Yaşadığın durum zor. Ama "çıldırmalık" bir durum değil. Gerçekten "çıldırmalık" hastalıklar yaşayınca fark ediyorsun bunu. Akışına bırak sadece zamanla taşlar yerine oturur. Belki de geçer gider.

Huzursuz bağırsak sendromu tanısını anca gastroenteroloji doktoru tarafından koyulabilir. Bunlar için gastroskopi ve kolonoskopi olmanız gerekiyor. Gaita dışkı testleri olmanız ve kan testlerinizi olmanız gerekir belki yediğiniz şeyler rahatsız edebilir stres ise belirti olarak sizde gözükebilir.

Bağırsaklarınız için motolite düzenleyici hap isteyebilirsiniz böylelikle bağırsaklarınızın çalışması düzene girer ve sorunlarınız azalır ama kaybolmaz.

Diğer bir sorun ıbs tanısı aldıktan sonra psikiyatriye yönlendirilmeniz olacak ki eğer ki verecekleri ilaçlar fayda sağlarsa sorunlarınızı yönetebilir hale gelirsiniz. Dezavantaj ise verilen ilaçlar yan etki yapabilir veya antikolijernik etken maddeli ilaçlar verirlerse bu sefer motolite sisteminizi etkiler ve hayatınızı berbat edebilir.

Size tavsiyem doktora gidip doktor takibinde hastalığınızı yönetmeniz ve iyileşmek için çabalamalısınız. Bağırsak rahatsızlıklarında stres iyi bir şey değildir o yüzden gamsız olun hislerinizi biraz köreltin kime ne olduğunu umursamayın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı