Rehber Hyprland ve temel gereksinimler

Bugün mümkün olduğunca kısa ve basit tuttuğum bir rehber hazırlamayı düşünüyorum. Rehberi Arch Linux için anlatacağım ancak diğer dağıtımlarda da benzer şekilde yönetilir genellikle.

1-) Hyprland nedir, nasıl kurulur?

Hyprland nedir?

Hyprland güzel animasyonlara sahip, wayland kullanan, yapılandırması kolay bir pencere yöneticisidir. Öyle basittir ki kurduktan sonra yalnızca config dosyasından klavyenizi ayarlamanız ardından kullanmaya hazır durumdadır. Yine de bu bize yalnızca terminalden uygulama açabileceğimiz, kısıtlı bir deneyim gibi gelir. Aşağıda Hyprland kurulumunu ve yanında neler kurmamız gerektiğini anlatacağım.

Hyprland nasıl kurulur?

Arch Linux'ta Hyprland pencere yöneticisini 2 şekilde kurabiliriz. Ana depo veya AUR. Yay'ı kurmuş olduğunuzu varsayarak yay -Sy hyprland-git komutu ile kolayca kurabilirsiniz.

Hyprland'de klavyemi nasıl Türkçe yaparım?
Terminalde veya TTY ekranında metin editörünüzün adını yazıp ardından .config/hypr/hyprland.conf yazın ve dosyaya girin.
Screenshot_2023-05-29-18-34-53_19960.png

kb_layout ayarının karşısına "tr" yazıp dosyayı kaydedin. Bundan sonrasında Hyprland'i başlatıp kullanabilirsiniz.

2-) Hyprland'de Gerekebilecek Araçlar.
1-) Terminal: Kitty
Kitty, Hyprland'in varsayılan terminalidir. Eğer farklı bir terminal uygulaması kullanmak istiyorsanız yukarıda bahsetmiş olduğum config dosyasında "Kitty" kelimesini bulup yerine kendi terminalinizin adını yazın. Varsayılan configte Super ve Q tuşuna aynı anda bastığınızda terminal açılır.

2-) Panel: Waybar
Waybar ayarlaması kolay, modüllere sahip olan ve kendiniz modül ekleyebildiğiniz güzel bir panel uygulaması. Hatta benim için gerekli olan modülleri ChatGPT'ye hazırlatıyorum ve modüllerle uğraşmıyorum bile.
Waybar'ın her açılışta çalışması için .config/hypr/hyprland.conf dosyasına exec-once = waybar satırını eklemelisiniz. Böylece Hyprland'i her başlatmanızda Waybar otomatik olarak başlar.

3-) Bildirim aracı: Mako
Mako sizler için ekranda bildirimlerinizi gösteren bir araç. Yanlış hatırlamıyorsam MATE masaüstü ortamı da bunu kullanıyordu. Bildirimlerinizi görmek istiyorsanız yüklemelisiniz.
Mako'nun her açılışta çalışması için .config/hypr/hyprland.conf dosyasına exec-once = mako satırını eklemelisiniz. Böylece her başlatmanızda Mako otomatik olarak başlar.

4-) Kimlik doğrulama aracı: Polkit-kde-agent
Hyprland kullanırken root izni isteyen uygulamalara şifre yazıp girebilmemiz için bir kimlik doğrulama aracı kurmalıyız.
Polkit'in her açılışta çalışması için .config/hypr/hyprland.conf dosyasına exec-once = /usr/lib/polkit-kde-authentication-agent-1
satırını eklemelisiniz. Böylece her başlatmanızda Polkit otomatik olarak başlatılır.

5-) QT Wayland desteği: QT5-Wayland
QT uygulamalarının düzgün çalışması için bu kütüphaneyi indirmemiz gerekiyor.

6-) Uygulama Menüsü: Wofi
Uygulama menüsü olmazsa olmazlarımızdan. :D
Wofi kullanımı kolaydır. Örneğin Super ve R tuşuna basıp Wofi'yi açmak istiyorsak Hyprland config dosyasına: bind = $mainMod, R, exec, wofi --show drun satırını eklemelisiniz.

Pencere yöneticisi kurmak her ne kadar zor gibi dursa da tüm adımlarımız bunlardı. Devamında .config/ dizininde kurduğumuz uygulama ve araçların ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Ben sizlere yapılandırmaya karışmadan temel bir kurulum anlattım.

Eğer sizler için hâlâ zor geliyorsa veya yapılandırma ile uğraşmak istemiyorsanız şu an benim de kullandığım (Ancak ufak değişiklikler yaptığım.) GitHub - Ja-KooLit/Hyprland-v2.1: This are Arch-Hyprland scripts from my other acct JaKooLit scripti ile Hyprland'i yapılandırılmış biçimde bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Eklediğim linkte Youtube anlatım videosu da bulunuyor.
 
Xfce kullanıyorum birkaç gündür. Xfce bile ağır geliyor. Hyprland'e çok alıştım. Elim whisker menu yerine SUPER ve D tuşlarına gidiyor (wofi kısayoldumdu 😁)

Onu atlatabilmek için GNOME kısayol kısmını bayağı bir elden geçirdim ben de. Klavye kısayollarına bir kere alışınca bırakamıyor insan.
 
Gentoo kullanmak nasıl bir his peki hocam? Her ne kadar Arch kadar meme'leşememiş olsa da benim gözümde Arch'tan daha zor bir kuruluma sahip. Onu taban alan pek son kullanıcı odaklı distro da yok.

Ayrıca ekşisözlük yorumlarına falan baktığımda Arch'la benzer bir yapıyı kullanmasına rağmen Arch'a kıyasla kat kat daha stabil olduğundan bahsetmiş kullanıcılar.

Bir de yanlış bilmiyorsam kullandığı paket yöneticisi her paketi sisteminiz için özelleştirerek kuruyormuş. Bundan dolayı da çok uzun kurulum süreleri varmış. Bu gördüklerim ne kadar doğru acaba?
İyi bir his, Gentoo cok iyi bir dagitim.
Arch'tan cok daha zor kurulumu. Kernel config, USE flag'ları ayarlama vb.
Arch'a pek benzer oldugunu soyleyemem aslinda.
Kullandigi paket yoneticisi Portage, portage (discord gibi binary-only paketler hariç) tüm paketleri kaynaktan derlediginden paketler sistemle daha uyumlu calisiyor ve kurulumlar bu yuzden uzun suruyor.
ChromeOS Gentoo tabanliydi en son, hâla öyle mi bilmiyorum.
Gentoo arada delirtiyor ama cok zevkli bir dagitim.

Xfce kullanıyorum birkaç gündür. Xfce bile ağır geliyor. Hyprland'e çok alıştım. Elim whisker menu yerine SUPER ve D tuşlarına gidiyor (wofi kısayoldumdu 😁)
SUPER + D benim dmenu kisayolumdu DWM kullanirken 😄 Openbox'da da ayni kisayol ile dmenu kullaniyorum alistigimdan.
 
Bu masaüstü sadece klavye kısa yollarıylamı kullanılıyor acaba? zaten oda karanlık tuşları zor görüyorum :) öyleyse pek benlik değil. :)
 
Üstat hayırlı günler waybarı nasıl düzenleme yapabilirim yani bana Türkçe metin veya senin waybar Config'i paylaşma durumun nedir?

Yusuf Ipek'in Hyprland configine ve sıfırdan Hyprland düzenleme videosuna göz atabilirsin.


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
üstad hayırlı günler waybarı nasıl düzenleme yapabilirim yani bana türkçe metin veya senin waybar config i paylaşma durumun nedir
Nvidia ile waylandde sorun yaşadığım için hyprland'i bıraktım. Yusuf İpek dışında Türkçe içerik yok, ben kendi içeriklerimi sildim githubdan. JaKooLit'in içeriklerine bakabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı