Hyprland vs BSPWM

UranusWASTAKEN

Hectopat
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: Ryzen 5 5600 4.4GHz - GPU: Nvidia GTX 1060 6GB - RAM: 2x8 G.SKILL 3000 MHz - PSU: Rampage 600Watt 80+ CERT - 1x 250 GBSATA SSD - 1x 500 GB M2 SSD - 1x 500GB HDD - Keyboard: SteelSeries APEX 7 TKL - Mouse: SteelSeries Aerox 3
Selam dostlar. Oncelikle klavyem İngilizce oldugu icin kusura bakmayin. Konumuza gelecek olursak Dual-boot ile archlinux kurdum ve su an Garuda - bspwm kullanıyorum. Hem oyun hem gorunus icin guzel olacak bir şey ariyorum. Hyprland'in gorunusu cok ama cok hosuma gidiyor ama acemi oldugum icin Hyprland kullanmami onermediler. Birkaç kisiye sordum her seyi el ile ayarlaniyormus sanirim ugrasirsin ve acemi bir kullanici isen cok zorlanirsin dediler. Bir yerden baslamak istiyorum açıkçası bir seyleri ogrenmek icin deneyimlemek gerekir. Kisacasi hangisi daha iyi? Hem performans icin hem gorunus icin hangisi tercih edilmeli?

GPU: NVIDIA GTX 1060 6 GB.
CPU: Ryzen 5 5600.
RAM: 2x8 16 GB 3000MHz.
Linux Storage: 80GB.
Harici: 1X 240GB SATA SSD - 1X 500GB HDD.

İkisi de acemi kullanıcı için zor denebilir ancak pencere yöneticisi kullanmaya yeni başlayan birisi için en kolayları sayılır bunlar. Wayland olduğu için Hyprland öneririm. Animasyon ayarları da çok hoş görünüyor.

Evet hocam animasyonlar olsun gorunumu olsun cok seviyorum ancak icimde hic his var yani ne bileyim dediginiz gibi acemi kullanicilar icin biraz zor gelebilir. Az hyprland icin arastirma yapacagim 2 - 4 saat. Bir de bir sey soracagim mesela su an KDE ve BSPWM var bunlari silmeden Hyprland'i yuklesem toplam 3 tane olacaklar (ne isim veriliyor bilmiyorum) bunlarin 3 tane kalmasi herhangi bir problem yaratir mi?

Sorun yaratmazlar hocam.

Acemi kullanıcı için tüm pencere yöneticileri zor. Acemi kullanıcıya "Hyprland kullanma BSPWM kullan." denilemez. Acemi kullanıcıya "Pencere yöneticisi kullanma." denilebilir. İlla pencere yöneticisi kullanacaksanız Hyprland daha iyi durumda.

Anladim hocam teşekkür ederim bilgi icin. 1 ay falan Hyprland yani pencere yoneticisi denerim baktim alisamazsam KDE Plasma 6.0'a gecerim buyuk ihtimal.

Hocam rahatsiz ediyorum kusura bakmayin da Hyprland kurdum ve kullanici yoneticisinden Hyprland'i secip sifremi girip giris yaptim ancak super yani Windows + r tusuna basinca acilan kisim bende acilmadi. Sifirdan format atmam mi lazim acaba anlamadim pek.

Son düzenleme:
Garuda'daki ayarlarla saf Hyprland bir olmaz. Ya config yazacaksınız ya da internetten hazır config bulacaksınız. Garuda size her şeyi hazırlayıp sunduğu için o kısayol öyle çalışıyordu. Şu an her programı sizin elle kurup config dosyasını hazırlamanız gerekiyor. Bu da programların wikilerine bakmanızla çözülür. Araştırma ve okumaya hazırsanız Hyprland Wiki buradan başlayabilirsiniz.

Waybar (Panel.), Mako (Bildirimleri ekranda göstermek için gerekli. Bunu kurup config dosyasını hazırlamadan Hyprland kullanırken bildirim almazsınız.), Polkit-kde-agent (KDE kurduğunuz için muhtemelen bu sizde yüklüdür. Yönetici şifresi gerektiren GUI programları bu olmadan açamazsınız. Hyprland configine exec-once = /usr/lib/polkit-kde-authentication-agent-1 yazmanız gerekli.), Wofi (Uygulama menüsü.) bunlar en temel ihtiyaç duyacağınız araçlar.

Acemi kullanıcıya "Pencere yöneticisi kullanma." denilebilir.
Garuda gibi her şeyi hazırlanmış bir sistemden sonra bu ayarları kendiniz yapmanızı gerektiren bir sistem görünce korkunç gelebiliyor. Okumak ve araştırmak korktuğunuz bir şey ise uğraşmayın ancak okumayı araştırmayı seven biriyseniz ilk önce bu yazdıklarımın wikilerine, github sayfalarına bir göz atın. Yapabileceğiniz ayarları gördüğünüzde cidden aklınız şaşacak.

Anladim hocam peki sifirdan Garuda degil de Normal Arch kurmami onerir misiniz? zaten cok bir dosya yok dun yukledim Garuda'i zorlanmam yani.

Anladim hocam peki sifirdan Garuda degil de Normal Arch kurmami onerir misiniz? zaten cok bir dosya yok dun yukledim Garuda'i zorlanmam yani.
KDE Plasma veya Gnome ile saf Arch kurmanızı öneririm hocam. Garuda gereksiz derecede ağır bir dağıtım. Bloat dolu durumda. Saf Arch iyidir.

KDE Plasma veya Gnome ile saf Arch kurmanızı öneririm hocam. Garuda gereksiz derecede ağır bir dağıtım. Bloat dolu durumda. Saf Arch iyidir.
Simdi yanlis anlamamak icin soruyorum hocam Saf Arch'i installer ile kuracagim icin orada desktop kisminda ki yere KDE'mi seceyim Hyprland'i mi seceyim. + olarak GPU'm GTX 1060 oldugu icin OpenSource mi secmem gerek.

Simdi yanlis anlamamak icin soruyorum hocam Saf Arch'i installer ile kuracagim icin orada desktop kisminda ki yere KDE'mi seceyim Hyprland'i mi seceyim. + olarak GPU'm GTX 1060 oldugu icin OpenSource mi secmem gerek.
KDE seçiniz.

Open source değil kapalı kaynak Nvidia seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…