Merhabalar 280Hz IPS panel bir monitör almıştım, bir şey soracaktım. Şu an sadece 280 FPS civarını CS:GO'da gördüm. Örneğin R6'da ve Warzone'da FPS ne kadar fazla ise o kadar Hz'ye çıkabiliyor mu?
"Yani R6'da ve Warzone'da 200FPS aldığım zaman 200Hz'de alabiliyor muyum?"
Monitörünüzün ve sisteminizin özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir. Monitörünüz 280 Hz olduğunu söylemişsiniz hangi oyuna girerseniz girin ya da ne yaparsanız yapın şu dediğimi yapmayınca hiçbir fark göremeyeceksiniz.
Sistem frekans ayarlama: Masaüstü sağ tık, görüntü ayarları, gelişmiş görüntü ayarları, görüntü bağdaştırıcı özellikleri, monitör, ekran yenileme sıklığı. Buradan sistemin kaç Hertz.
Görüntü vermesini istiyorsanız onu seçin. Artık sistem seçtiğin frekansta çalışmaya başlayacaktır.
FPS ile HZ farklı terimler olsa da aynı amaç için kullanılır. "Frame per second", yani "saniye başına kare" dir. Ekran kartınızın gönderdiği saniye başına düşen kare sayısı ile monitörünüzün saniye başına düşen kare sayısı aynı olmak zorunda 280 Hz bir monitör ise 280 Hz olması gerekir olmazsa ne olur;
3 Senaryoda anlatacağım.
1) Monitör 280 Hz
≠ ekran kartının ürettiği FPS 200.
Ekran kartı monitörün tazeleme hızından daha az sayıda kare ürettiğinden dolayı.
Monitör aynı kareyi birden fazla kez gösterecektir. Bunun sonucunda yırtılma olmaz ama akıcılık anlamında biraz fark görebilirsiniz.
2) Monitör 200 Hz =ekran kartının ürettiği FPS 200.
Ekran kartının ürettiği kare sayısı 200 olduğu için monitör de 200 Hz'de tarama yaptığı için herhangi bir sorun oluşmaz. Kararlı bir şekilde çalışır.
3) Monitör 60 Hz
≠ ekran kartının ürettiği FPS 280.
FPS Hz'den fazla olduğunda bu sefer monitör ilk kareyi çizmeyi bitirmeden ekran kartı tarafından yeni bir kare ile beslenecektir. Bu durumda yine yeni kare iletildiği anda monitör yeni kareyi çizmeye başlayacak ve ekranın üstünde eski kare, altında ise yeni kare görüntülenmiş olacaktır. Bunun sonucunda da yırtılmalara atlamalara neden olacaktır.
Sonuç olarak FPS ne ise monitörün Hz'de aynı olmalı HZ yüksek olursa akıcılık yavaşlayacaktır FPS yüksek olursa kopmalar yırtılmalar atlamalar olacaktır.
Gecikme süresine gelirsek de 1ms gibi ya da 5 ms gibi sürelere bakarak hızlı yavaş diye karar vermek yerine"monitör model numarası ınput lag" diye Google aratırsanız gerçek gecikme sürelerini görürsünüz.