i3 10100F GTX 1650 Super sistem için yükseltme tavsiyesi

Blue Lord

Decapat
Daha fazla  
Bilgisayarımı hazır sistem olarak 28 Eylül 2021 GameGaraj üzerinden aldım. Fakat sistemi aldığımda monitör almamıştım daha sonra alırım diye ve bazı sıkıntılar yaşadım ta ki 2022 Aralık ayına kadar. Yani o zamana kadar kullanamadım sistemimi. Şu an birçok güncel oyuna baktığımda düşük ayarlarda ancak açabiliyor. Ben de yükseltmek istiyorum.
Sistemim:
INNO3D GTX 1650 Super.
i3 10100F.
8+8 GB RAM (ikinci el olarak diğer 8 GB RAM'i alacağım.)
BIOSTAR H410M-H

Nasıl bir yükseltme yapabilirim? Ekran kartımı satmayı düşünüyorum. Sistemi alalı 1 yıl 8 ay gibi bir süre olmuş fakat kullanmaya daha yeni başladım. Ne kadara satabilirim acaba herhangi bir sorunu bulunmuyor.

Almayı düşündüğüm ekran kartları ise şöyle: RX6600, RX 6600 XT, RX 6650 XT fakat aklıma takılan bazı sorular var.
RX6600:
Sapphire RX 6600 Pulse 11310-01-20G 128 Bit GDDR6 8 GB Ekran Kartı Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
Ürün olarak bunu düşünüyorum fakat diğer ekran kartlarına göre daha düşük olması ve sanki ileride çıkacak oyunlarda beni üzecek gibi duruyor. Ama şöyle bir durum var ki benim işlemcim ile olsa bile çok az bir darboğaz oluyor ki diğer ekran kartı modellerinden daha az fiyata sahip olması nedeniyle daha kısa sürede anakart ve işlemci değişikliği yapabilirim.

RX 6600 XT:
Fiyata baktığımızda RX6650'den bile daha pahalı fakat ve Afox nasıl bir markadır tam olarak bilmiyorum.

RX 6650 XT:
MSI RX 6650 XT Mech 2X 8G OC 128 Bit GDDR6 8 GB Ekran Kartı Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
RX 6600 XT'den daha ucuz ve daha performanslı olmasıyla RX 6600 XT'yi direkt olarak eliyor fakat şöyle bir sorun var ki i3 10100F ile darboğaz yapacağı kesin. İleride çıkacak oyunlarda üzmeyeceğini ve şu an RX6600'den rahat 10 20 belki 30 FPS daha fazla vereceğini düşünüyorum. Ama şöyle bir sorun var RX6650'nin fiyatı 7k. RX6600'ün fiyatı ise 5.8k aradaki farka değer mi bilemem ama RX6600'ü aldığımda hem darboğaz çok az olur hem de düşük bütçesi nedeniyle ileride işlemci ve anakart yükseltmesini çok daha kısa sürede yapabilirim.

İşlemci ve anakarta baktığımızda i3 12100F düşünüyorum fakat yeni bir anakart almam lazım bu durumda. i3 1200F 2.1k civarlarında. Anakart olarak ASUS Prime H610M 1.9-2K bandında.
Bütçeyi en sona sakladım kesin bir bütçem yok çünkü bileşenlerimin ne kadara satılacağını bilmiyorum. Ama en fazla 6K harcarım gibi duruyor.

Özetle: RX 6600 5.8K'ya alırsam, ekran kartımı 2K gibi bir fiyata satıp 3.7k harcamış olurum ve işlemci+anakartı ise 1.5k ya satıp i3 12100F+ASUS H610M alırsam 2.5k harcamış olurum. Genel olarak 6.3K gibi bir fiyat harcamış olurum ve bu beni fazla aşmaz çünkü telefon falanda alacağım için çok harcamak istemiyorum. Yoksa bende isterim RX 6650 ve i3 12100F direkt almak.

Ya da RX6650 alırım 7K ya, 2K ya benimkini satsam 5K harcamış olurum ve işlemci+anakart için uzun bir süre beklemem gerekir. Her iki seçenekte de hemen almayacağım işlemci ve anakartı fakat RX6600 ile darboğaz yaşamadan oynayabiliyorum ama RX6650 için aynı şeyi söyleyemem.

Biliyorum çok uzun bir yazı oldu fakat alacaksam bari en mantıklı şekilde alayım diyorum. Siz ne düşünüyorsunuz daha uygun ama daha az performanslı bir ekran kartı + daha kısa sürede işlemci ve anakart mı? Yoksa daha pahalı ama daha güçlü ve uzun süre gidecek bir ekran kartı + daha uzun sürede alınacak yeni işlemci ve anakart mı? (bu sürede darboğaz yaşayacağım).

İşlemci ve anakartı daha sonra alırımdan kastım şu benim sahip olduğum ürünlerin ne zaman satılacağına ve alacağım ekran kartının fiyatına bağlı. Yardım edenlere şimdiden teşekkür ediyorum.

@claus @kino @The Prodigy @Caner Uncu
Belki sizin de bir yardımınız dokunur. Çok arada kaldım.

Son düzenleyen: Moderatör:
6650XT ile 6600 XT arasında aşırıbı bir fark yok. Bütçe sorun olduğu için RX 6600 XT olabilir.
Şimdiki CPU ile darboğaz olabilir bir miktar. Ama onu'da ileride değişeceksin zaten anladuğım kadarıyla. Kısaca bütçe el verirse 6600XT alıp sonra duruma göre CPU vs yükseltme yapsan daha iyi olur.

6650XT ile 6600 XT arasında aşırıbı bir fark yok. Bütçe sorun olduğu için RX 6600 XT olabilir.
Şimdiki CPU ile darboğaz olabilir bir miktar. Ama onu'da ileride değişeceksin zaten anladuğım kadarıyla. Kısaca bütçe el verirse 6600XT alıp sonra duruma göre CPU vs yükseltme yapsan daha iyi olur.
Hocam şimdi şöyle bir durum var ki 6650XT daha ucuz. Hem daha ucuz hem de daha iyi ama merak ettiğim şey şu i3 10100f ne kadar darboğaz olur RX6650XT için. RX6600XT den çok daha fazla mı olur?

Fiyat durumlarına pek bakmadım. Şöyle darboğaz olsa bile ileride CPU değişeceğin için tok dert etmene gerek yok bence. Bir tık daha darboğaz olabilir.
Hocam şimdi şöyle eğer mevcut cpu ve anakartımı satabilirsem değişebilirim ve bu da baya bir zaman sonra olur. O zaman içinde beni üzer mi sizce hocam? Ben kartın güçlü olduğu için darboğaz olsa bile çoğu güncel AAA oyunda 80+ FPS vereceğini düşünüyorum.

Ve söyle bir durum var ki şu anda en ucuz RX6600 5.800 en ucuz RX6650XT ise 6.500 civarında. Darboğaz olsa bile aradaki fiyat farkına değer diyorsanız RX6650XT alacağım. Hayır darboğaz olmasın ve daha az para ver derseniz RX6600 alacağım.

Hocam şimdi şöyle eğer mevcut cpu ve anakartımı satabilirsem değişebilirim ve bu da baya bir zaman sonra olur. O zaman içinde beni üzer mi sizce hocam? Ben kartın güçlü olduğu için darboğaz olsa bile çoğu güncel AAA oyunda 80+ FPS vereceğini düşünüyorum.

Ve söyle bir durum var ki şu anda en ucuz RX6600 5.800 en ucuz RX6650XT ise 6.500 civarında. Darboğaz olsa bile aradaki fiyat farkına değer diyorsanız RX6650XT alacağım. Hayır darboğaz olmasın ve daha az para ver derseniz RX6600 alacağım.
Yani o GPU 2 arasında uçurum fark yok. Gerisi bütçenize kalıyor dediğim gibi.
Her oyun için 80+FPS olmayabilir. Oyun testlerine bakabilirsiniz. Darboğaz olur ama uçuk kaçık derecede değil.

Tam olarak toplam bütçenizi yazar mısınız?

Yeni görüyorum kusura bakmayın. Max 6500 veririm diye düşünüyorum çünkü telefonda almayı planlıyorum.
i3-10100F RX 6600, 6600 XT, 3060 gibi ekran kartlarını sınırda besliyor, sadece ekran kartı alacaksanız RX 6600 alabilirsiniz fakat işlemci ve anakart da değişmek isterseniz tüm parçaları 2. el bakmanız gerekecektir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı