i3 12100F sistemde sürekli mavi ekran hataları ve ekran donması

Makaleler
2
Daha fazla  
Meslek
Profesyonel İşsiz
Öncelikle merhaba. Nisan ayında kuzenim için bir bilgisayar toplamıştık. Bilgisayarda hata ilk başta görüntü donması ve kapanma olaraktı sonraları ise mavi ekrana düşmeye başladı. Bu sorunun donanımsal veya yazılımsal olarak çözümü nedir? Şimdiden hepinize teşekkürler.

Sistem özellikleri şu şekilde:
- Gigabyte RTX 3060 Eagle OC 12 GB LHR
- Intel i3 12100F ve stok fan
- Gigabyte H610M H Rev. 1.3
- Rampage Zuko kasa
- RMP-600-80P güç kaynağı
- G.Skill Ripjaws V 3200MHz 2x8GB

Minidump dosyaları: minidump dosyaları.rar
Bu bir ay içerisinde 8 kez bilgisayar kendini kapattı. Daha önce bir konu daha açmıştım. XMP ayarını kapayın demişlerdi kapattırdım ama sorun devam etti. Kuzenim her hatada bana resimlerini attı. Bir alakası olmayabilir ama şunu da yazayım. Bu hatalar hep LoL ve Valorant oynarken oldu. Kuzenim Elden Ring vesaire de oynuyor, daha önce Elden Ring oynarken hiç olmadı. Resimler ise şu şekilde:
1) Bu ilk defa hata verdiği zamandı. Mavi ekran değil ama görüntü şu şekilde kalıp donmuş.

2) İkinci hata da ise KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE hatası verdi ve ilk defa mavi ekrana düştü.

3) Bu resim ise bugün olan mavi ekran hatalarına ait. Bu hatalar ise ATTEMPTED_WRITE_TO_READONLY_MEMORY ve MEMORY_MANAGEMENT

Hatalardan gördüğüm kadarıyla belleklere ya da sabit disk te hata gözüküyor
  • başlat arama bölümüne Windows bellek tanımlama yazın ve enter‘a basın.
  • Açılan pencereden şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle seçeneğine tıklayın. Bellekleri denetlemeye baslacaktir.
  • Eğer belleklerde sorun çıkmazsa sabit disk te sorun olabilir.
  • Bilgisayarım‘a girin.
  • Yerel disk C veya sistemin kurulu olduğu diske sağ tıklayın ve özellikler'i açın.
  • Araçlar sekmesine geçin.
  • Denetle butonuna tıklayın.
  • Sürücüyü tara seçeneğine basın eğer burada da sorun çıkmazsa.
  • Başlat arama bölümüne mavi ekran sorunlarını bul ve düzelt yazarak enter‘a basın.
  • Sorun gidericiyi çalıştırın ve sistemin taranarak sorunların düzeltilmesini bekleyin.
  • Eğer bunda da sorun çıkmazsa bilgisayarı bir tamirciye götürün ya da sokup her şeyin tam oturduğunda emin olarak tekrar takin.

Minidumpların birinde kurulu olan wifi driverı yüzünden mavi ekrana düşmüş. Kullanılan Wifi adaptörü WindowsXP dönemine ait. Kendi sürücüsü çalışmamıştı başka bir sürücü kurup çalıştırmıştık. Bellek hatasına bu sebep olabilir mi?

Olabilir bayağı eskiymis guncelleyip deneyin.

Wifi adaptör sürücüsünü kaldırıp Windows bellek tanılama aracını başlattım. Donanım sorunları algılandı diyor. Memtest86'ya gerek var mı yoksa ramler direkt arızalı diyebilir miyiz?

Memtest86 kurmak icin için winrardan dosya çıkarırken direkt mavi ekrana düşüyor.

Memtest86 da yaptım. Başlamadan bitti.

Son düzenleme:

Donanım da sorun varsa tekrar sokup tekrar takabilirsiniz ama eğer ben onunla uğraşamam diyorsanız bir bilgisayarcı ya götürün sorunun ne olduğunu söylesin ona göre yeni parça alabilirsiniz.

Memtest ile bellekleri ayrı ayrı test ettim. Belleklerin biri bozulmuş. Şu an sadece sağlam 8GB'ı taktım bir sıkıntısı yok gibi. Dosya yazarken veya Winrar'dan dosya çıkartırken vesaire mavi ekrana düşüyordu ama şu an öyle bir sıkıntı yok. Diğer rami garantiye yollayacağım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…