i3 ve i5 işlemci farkı

9. nesil falan nasıl anlaşılır diye bilmiyorsan i5 9100 9. nesil işlemcidir. i3 6100 6. nesil işlemcidir. Yani işlemci modeli hangi rakam ile başlıyorsa o nesil işlemcidir. Böyle işlemciler var mı bilmiyorum modelini salladım.
 
i3 giriş seviyesi olup, ofis ortamı işlemleri, bankacılık, çok yük gerektirmeyen oyunlar ve günlük kullanım içindir. i5 ise orta segment olarak bilinen bir işlemcidir. Render ve video editi ile işi olmayanlar, ana amacı oyun olan ve bütçesi kısıtlı kişiler genelde buna yönelir. i7 ise video render, stream vs. faaliyetleri yapacak ve oyun oynayacak kişilere önerilir. İ9 ise ben en iyisine sahip olmak istiyorum diyenlerin alacağı en güçlü model işlemciler.

Aralarındaki fark neredeyse kapandı gibi, ama genel olarak bu amaçla çıkmışlardı.
 
Aynı nesil kıyaslanmadığı sürece işlemci dışında bir sürü şeyde bu tip farklılıklar çıkacaktır. Bu yüzden aynı nesil olduğunu düşünelim.
Aşağıdaki linklerde masaüstü kısmını seçtim.
Üçüncü linkteki linklerde İngilizce yazılar mevcut. Daha fazla bilgi vardır muhtemelen. Bir de Excel'ler var. İncelenebilir.
  • Yanlış bilmiyorsam önceden i3'lerde Turbo Boost yoktu. Kontrol ettiğimde artık var. En azından 10. nesilde öyle.
  • Çekirdek sayıları 4, i5'lerin 6.
  • i5'lerde 12 MB cache varken i3'lerde 8 ve 6 var.
  • Taban frekanlarda i5'lerde 2,00 bile varken i3'lerde 3,00 var.
  • i5'ler genel olarak Turbo-normal arası 1,5 GHz iken i3'ler 1 GHz. Güç verimliliği açısından bir şeyler ifade ediyor olabilir.
 

Geri
Yukarı