i5-10300H Sisteme GNU/Linux Dağıtımı Önerisi

296822

Gigapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
19
  • ASUS TUF Gaming F15 FX506LH_FX506LH-HN004-GamingNB
  • Windows 11 Pro 21H2 Build: 22000.593
  • Intel(R) Core(TM) i5-10300H 4C/8T CPU 2.50GHz @ 4.50GHz
  • 8GB DDR4 3200MHz 1x8 CL22 1.20V RAM
  • NVIDIA GeForce(TM) GTX 1650 4GB GDDR6 + Intel(R) UHD Graphics(TM) 630
  • Micron 2210_MTFDHBA512QFD 512GB M.2. NVMe SSD
  • MediaTek Wi-Fi 6 MT7921 Wirelles LAN Card
Windows 11'de aldığım mavi ekran hataları, vb. sebeplerden ötürü ya dual boot yapacağım ya da tamamen GNU/Linux dağıtımlarına geçeceğim. Kullandığım sistem üstteki gibidir. Genel kullanım/oyun amaçlı kullanacağım. Hangi dağıtımı kullanmalıyım?

• Ubuntu
  • Mint
Şu anda bu ikisini düşünüyorum, daha iyi bir öneriniz varsa belirtebilirsiniz.

Ayrıca laptopumum ayarlamalarının yapıldığı ASUS Armoury Create'nin Native Linux desteği var mıdır? GNU/Linux dağıtımlarında çalıştırma imkanım var mıdır? Sürücü bulabilir miyim bu cihaz için?

Ubuntu'da telemetri olayları var. Ben Mint öneririm ama Pisi ve Elementary OS'a da bakabilirsiniz.

Linux Mint Cinnamon ile harika bir başlangıç yapabilirsin, ilk etapta Dual boot geç yoksa Linux'tan nefret ederek dönebilirsin, her şey zamanla.

ASUS Armoury Crate'.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

CS:GO gibi 1 FPS'in bile önemli olduğu oyunlar oynuyorsan NVIDIA ile Windows'tan daha iyi bir performans alamayabilirsin. Ryzen bir ekran kartın olsaydı Manjaro önerirdim. Şahsen ben competitive olmayan oyunları RTX ekran kartım ile rahatça oynamıştım. İlk başlarda Vulkan özelliğinden dolayı başlarda kasmalar yaşıyordum. Meğerse önbelleğe yüklüyormuş. Sonrasında FPS olarak Windows ile bayağı bir yakın değerler almıştım. CS:GO'da aynı şey geçerli değil. Çok fazla lag yaşıyordum.

Not: Kendi tecrübelerimi sende yaşayacaksın diye bir şey yok. Denemen en iyisi olacaktır. Bence Manjaro YouTube üzerinden araştırmalarıma bakıldığında en iyi oyun oynama distrosu. Sorun yaşarsan da en iyi ikinci oyun distrosu olduğunu düşündüğüm Pop!_OS'u denersin.

CS:GO gibi 1 FPS'in bile önemli olduğu oyunlar oynuyorsan NVIDIA ile Windows'tan daha iyi bir performans alamayabilirsin. Ryzen bir ekran kartın olsaydı Manjaro önerirdim. Şahsen ben competitive olmayan oyunları RTX ekran kartım ile rahatça oynamıştım. İlk başlarda Vulkan özelliğinden dolayı başlarda kasmalar yaşıyordum. Meğerse önbelleğe yüklüyormuş. Sonrasında FPS olarak Windows ile bayağı bir yakın değerler almıştım. CS:GO'da aynı şey geçerli değil. Çok fazla lag yaşıyordum.

Not: Kendi tecrübelerimi sende yaşayacaksın diye bir şey yok. Denemen en iyisi olacaktır. Bence Manjaro YouTube üzerinden araştırmalarıma bakıldığında en iyi oyun oynama distrosu. Sorun yaşarsan da en iyi ikinci oyun distrosu olduğunu düşündüğüm Pop!_OS'u denersin.
CS'de ben NVIDIA ile Windows'tan da iyi performans alabilmistim. Degisebiliyor belki de. Oyun amaclayan bir distro oldugunu sanmiyorum Manjaro'nun, Pop NVIDIA kullanicilari icin kolaylik saglamakta, Manjaro'da da Pop kadar olmasa da MHWD iyi is cikarabilir. Yani dagitim degil arac onemli olan bence.

CS'de ben NVIDIA ile Windows'tan da iyi performans alabilmistim. Degisebiliyor belki de. Oyun amaclayan bir distro oldugunu sanmiyorum Manjaro'nun, Pop NVIDIA kullanicilari icin kolaylik saglamakta, Manjaro'da da Pop kadar olmasa da MHWD iyi is cikarabilir. Yani dagitim degil arac onemli olan bence.

Vallahi CS de gerçekten lag yiyordum ama bu lag ileri geri yaparken değil de hep birisiyle çatıştığımda oluyordu. Doğru mudur bilmem ama input Lag'ın aşırı yüksek olduğu hali diye örnek verebilirim.

Oyun amaçlayan bir distro vardır çünkü her Distro'nun kullanım amaçları genel olarak değişkenlik gösterir. (bknz. Qubes OS, Fedora, whonix, Tails, Debian, Arch)

Manjaro ve Pop!_OS dediğim gibi genel GNU/Linux kullanımlarında en iyi oyun distrosu olarak geçiyor diyorum çünkü çoğu insan bu distrolar ile rahatlıkla yüksek FPS değerlere ulaşabilmiş. Ayrıca GNU/Linux da çoğu distro da tabii ki araçlar ile istenilen elde edilebilir ama dediğim gibi distrolar özelleştirmeler ile uğraşılmadan daha hızlı ve daha efektif biçimde kullanmak için yaratılmışlar. Tabii ki Debian gibi bir distronun oyun oynamak için pek de uygun olduğunu şahsen söyleyemem çünkü güvenlik nedeniyle sürekli eski sürümleri kullandığından dolayı performans açısından Manjaro gibi distrolardan geride kalır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam ben Armoury Crate'nin nasıl indirileceğini hâlâ anlamadım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı