i5-10300H ve GTX 1650 Ti darboğaz

Herkese merhaba,

GTX 1650 Ti, i5-10300H, 16GM RAM olan bir laptopum var. Bu aralar AC Odyssey oynuyorum sürekli. Fakat dikkatimi bir konu çekti. Her seferinde işlemci ekran kartından daha fazla kullanılıyor. Neredeyse sürekli %90-95 üstü (bazen%100) işlemci kullanıyor, daha düşük oranda ekran kartı kullanıyor. Bazen ekran kartı da %95 civarına çıkıyor.

Ve sürekli drop yiyorum oyun içerisinde, çok rahat kaldırabilecekken hangi ayara alırsam alayım drop yiyorum mutlaka. FPS 60'dan birden 55-50'ye bazen 47'ye düşüyor sonra geri çıkıyor, düşüyor, çıkıyor. Sıcaklık olarak da PC altına kitaplar koydum şu an 80-85 derece görüyor görmüyor, aşırı ısınma da yok şu an. (ilginçtir ki 144Hz monitore bağladığım zaman FPS değerleri yükseliyor, 70 civarı FPS alıyorum yeri geldiğinde, drop yemiyorum ve daha akıcı oluyor oyun. Nedendir bilmem. Sizce bu normal bir durum mudur?

İşlemciyi ekran kartından çok kullanması bana mı anormal geliyor yoksa veya neden sürekli drop yiyorum, bunun için ne yapmam gerekir? Bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.

Teşekkürler şimdi herkese.
Throttle olduğu için darboğaz yapıyor. Throttle'ları gidermek lazım. İşlemcinizdeki Throttle sorununu ThrottleStop ile beraber analiz edip gidermeye çalışabiliriz. ThrottleStop'u indirin ve RAR'dan çıkartın. Ardından programı açın ve neler yapabiliriz bir bakalım.

Çoğu sistem üreticisi cihazların soğumasını sağlamak için kasten Throttle ortaya çıkartır.
Oyundan değilse sebebi bu olacaktır diye düşünüyorum.

AC Odyssey CPU'yu dibine kadar kullanan bir oyun. i9 9900K'yı bile %99'lara vurduttuğu oluyordu. Ama bu darboğaz olduğu anlamına gelmiyor. Bazen ekran kartı MUX Switch olmadığı için düşük GPU kullanımı dolayısı ile darboğaz olduğu zannediliyor oysa onda da darboğaz yok. Üretici firmalar, darboğaz teşkil edecek ikiliyi kullanmazlar. 10300H, RTX 2060'ı bile rahat besliyor.

Darboğaz imkansız i5 10300H 2060 hatta 3060'a kadar besleyen bir işlemci. Sorun da oyun yüzünden olabilir BF 5 oynarken bende de öyle oluyor ve hiçbir oyunda bu sorunu yaşamıyorum.
çok sık oynamıyorum ama bugün girdiğimde bf5'de farkettim. sanırım oyunla alakalı bir durum ya
Darboğazın sebebi kısacası oyun. Herkes AC Odyssey'de bu sorunu yaşıyor.
Muhtemelen oyundan kaynaklı bir sorun anlaşılan
AC Odyssey CPU'yu dibine kadar kullanan bir oyun. i9 9900K'yı bile %99'lara vurduttuğu oluyordu. Ama bu darboğaz olduğu anlamına gelmiyor. Bazen ekran kartı MUX Switch olmadığı için düşük GPU kullanımı dolayısı ile darboğaz olduğu zannediliyor oysa onda da darboğaz yok. Üretici firmalar, darboğaz teşkil edecek ikiliyi kullanmazlar. 10300H, RTX 2060'ı bile rahat besliyor.
o zaman tüm sorunu oyuna atabilirim sanırım 😄
Throttle olduğu için darboğaz yapıyor. Throttle'ları gidermek lazım. İşlemcinizdeki Throttle sorununu ThrottleStop ile beraber analiz edip gidermeye çalışabiliriz. ThrottleStop'u indirin ve RAR'dan çıkartın. Ardından programı açın ve neler yapabiliriz bir bakalım.

Çoğu sistem üreticisi cihazların soğumasını sağlamak için kasten Throttle ortaya çıkartır.
Oyundan değilse sebebi bu olacaktır diye düşünüyorum.
tam olarak nedir bu throttle, işlemcinin fazla ısınmasını engelleyen bir şey olarak biliyorum ama çok bilgim yok. kaldırmanın bir zararı olur mu peki?

Oyunu SSD'ye kurdum. Şu an yüksekte olduğu için çok ısınma da yapmıyor. Servis ile görüşmek mantıklı olabilir, PC daha yeni 1 ay oldu neredeyse.

Açıkçası tek kanal mı çift kanal mı olduğunu net bilmiyorum. Buna laptopu açmadan bakabilme şansım da yoktur sanırım. Excalibur g770. 80 derece olayı iki yanına kitap koyduğum için oluyor genelde 800'e yakın, 80-85 arası gidiyor. Alt kısmını havaya kaldırmadan önce 90-95 dereceleri görüyordum direk.

Bu monitor olayı gerçekten ilginç geldi ya. Mantık olarak daha çok ısınır, zorlar vs diye düşünüyordum. Demek ki tam tersiymiş 😄

CPU-Z indir, Memory kısmında Channel yazan yerde Dual yazıyorsa çift kanaldır.

çok sık oynamıyorum ama bugün girdiğimde bf5'de farkettim. sanırım oyunla alakalı bir durum ya

Muhtemelen oyundan kaynaklı bir sorun anlaşılan

o zaman tüm sorunu oyuna atabilirim sanırım 😄

tam olarak nedir bu throttle, işlemcinin fazla ısınmasını engelleyen bir şey olarak biliyorum ama çok bilgim yok. kaldırmanın bir zararı olur mu peki?
Throttle bir birimin yavaşlaması diye epey iyi bir özet geçebilirim. Misal bir işlemci ısınırsa kendini yavaşlatır. Buna Thermal Throttling denir.

Güç yetersiz ise Power Throttle olur.

Akımsal daralma varsa EDP Throttling olur.

Gibi örnekler verilebilir.

Zararı duruma göre değişir. Ama genelde zararsızdır. Sıcaklık sebepli Throttle'lar minik dezavantajlar yaratabilir.

Triple A oyunlarda Optimus neredeyse işlevsiz hale geliyor. AC Odyssey de AAA oyun olduğu için sıkıntının Optimustan kaynaklandığını düşünmüyorum. Yukarıdakilerin de dediği gibi optimizasyon tarafında sıkıntı oluyordur.

Bir şey kaybettirmez görüşmek 😄 peki bunu ne diye söylemem gerek yani olayı anlatsam yeterli midir, darboğaz yaptığını mı öne sürmeliyim yoksa? 😅
Olayı anlatıp yaşadığın sorunu kısaca özetlersin. Tekrar dönüş yapılmasını önerirsin herhangi bir sorun olduğunda. Aldığın süre doğrultusunda değişim talebi istersin. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı