Çözüldü i5 10400F & RTX3060 sistemde XMP sonrası FPS yarıya düştü

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Atatuğkan

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, 2 gün önce XMP ayarını açtım ve Valorant'a girdim. FPS'imin düştüğünü fark edince BIOS'a tekrar girip XMP ayarlarını kapatıp kaydettiğimde kasada tüm fanlar maksimum hıza geçti ve monitör ekranı gitti. 1 dakika kadar bekledim ve hiçbir şey olmayınca bilgisayarın fişini çekip taktım. Tekrar açıldığı zaman ve şu anda dahil her açılışta Power tuşu 5 saniye kadar yanıp sönmeye başladı ve ardından bilgisayar sorunsuz bir şekilde açılıyor fakat bu olay yaşandığından beri bütün oyunlarda FPS'im yarıya düştü.
Format, BIOS ayarlarını sıfırlamak ve tüm sürücüleri yeniden kurmayı denedim, bir şey değişmedi.
Örnek: Valorant'ta 250 FPS altina dusmez iken 150-170 FPS bandinda gezmeye basladi ve LoL'de de 120-150 FPS almaya basladi.
Arkadaşlar birşey daha farkettim, pcyi yeniden başlattığımda kasa ışığı geliyor ardından arabalarda olan marş basmama sesi gibi bir ses gelip ışıklar gidiyor, ardından tekrar açılıp başlıyor.
++ AfterBurner ile valorant değerlerine baktığımda herhangi bir anormallik görmedim fakat kışın 55 dereceye kadar çıkan GPU, stabil 40 derece kalıyordu acaba herhangi bir güç kısıtlaması mı olmuş. Bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim.

İşlemci: i5 10400F.
Anakart: ASUS B560M-P
Ekran kartı: RTX 3060.
RAM: 2x8 (16) GB.
SSD: 480 GB.

Son düzenleme:
Çözüm
Bilgisayar ASUS, RAM'ler Dragos marka hangisi ile iletişime geçmeliyim? RAM voltaj ayarı dediğiniz şey nedir kontrol edip yazayim.

Hocam ASUS ile iletişime geçin, onlar fayda etmezse RAM üreticisi ile iletişime geçin. RAM voltaj ayarını Technopat'ta okudum hocam bazı kişiler sorunu bundan dolayı yaşamış XMP açtıktan sonra. İnternette bilgilendirici videolar vardır diye düşünüyorum, yanlış yönlendirmek istemem. Nedense bana da çok basit bir-iki adımla düzelecekmiş gibi geliyor :D.
Hocam eğer ki bir markanın bilgisayarı ise desteğiyle iletişime geçin. Değilse Intel ile iletişime geçin. Bir de şunu soracağım: Ram voltaj ayarı ile oynadınız mı?
Bilgisayar asus, ramler dragos marka hangisi ile iletişime geçmeliyim? Ram voltaj ayarı dediğiniz şey nedir kontrol edip yazayim.

Hocam eğer ki bir markanın bilgisayarı ise desteğiyle iletişime geçin. Değilse Intel ile iletişime geçin. Bir de şunu soracağım: Ram voltaj ayarı ile oynadınız mı?
Hocam bide ben bilgisayarın tam gücünü veremediğini düşünüyorum, sebebine gelecek olursak, benim bu olaydan önce fanlarım 1000 rpm çalışır iken cpu boşta 40 dereceydi. Şuanda fanlarım 800 rpmde çalışıyor ve cpu 30-33 arası. Aynı şekil GPU'da oyunlarda düşük sıcaklıklar veriyor.
Sanki altından çok basit 1-2 tane ayar çıkacakmış gibi geliyor ama ne olduğunuda bilmiyorum açıkçası :D

Son düzenleme:
Bilgisayar ASUS, RAM'ler Dragos marka hangisi ile iletişime geçmeliyim? RAM voltaj ayarı dediğiniz şey nedir kontrol edip yazayim.

Hocam ASUS ile iletişime geçin, onlar fayda etmezse RAM üreticisi ile iletişime geçin. RAM voltaj ayarını Technopat'ta okudum hocam bazı kişiler sorunu bundan dolayı yaşamış XMP açtıktan sonra. İnternette bilgilendirici videolar vardır diye düşünüyorum, yanlış yönlendirmek istemem. Nedense bana da çok basit bir-iki adımla düzelecekmiş gibi geliyor :D.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

ASUS ile iletişime geçtim bana bir log programı indirtip log gönderttiler ve ekran kartında sorun olduğunu NVIDIA ile iletişime geçmemi istediler. NVIDIA ile iletişime geçtim, aynı şekil onlar da bir log gönderttiler ve ekran kartının RAM'inin kısıtlandığı ortaya çıktı, düşündüğümüz gibi 2-3 ayar yaptırdılar ve her şey normale döndü, yardımın için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
ASUS ile iletişime geçtim bana bir log programı indirtip log gönderttiler ve ekran kartında sorun olduğunu NVIDIA ile iletişime geçmemi istediler. NVIDIA ile iletişime geçtim, aynı şekil onlar da bir log gönderttiler ve ekran kartının RAM'inin kısıtlandığı ortaya çıktı, düşündüğümüz gibi 2-3 ayar yaptırdılar ve her şey normale döndü, yardımın için teşekkürler.
Hocam çözüldüğü için mutlu oldum. Bende pek bilmediğim için çok yardımcı olamadım ama sonunda sorun çözüldüyse problem yoktur :D . Rica ederim hocam.

Konuyu yine ortaya çıkartıyorum ancak benim PC dede şu anda aynı sorun var neyin kısıtlandığı ve hangi ayarları yaptıklarını yazarsanız çok memnun olurum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı