En kolayından şöyle açıklıyayım Intel diyor ki 1000 TL'ye anakart almazsan sana yüksek frekanslı RAM yok. AMD diyor ki öyle birşey yok kardeşim sen 500 TL'ye de alsan yüksek frekanslı RAM kullanabilirsin.
Eğer ikisini de yüksek frekanslı RAM'lerle kullansanız 10500 daha iyi performans verir ama onun için 1000 TL anakart gerektiğinden bu biraz zor gibi.
Ama bu 2666 MHz efektif bellek hızlarıyla çalışan i5-10500'ün R5 3600'e göre daha düşük performans sergileyeceği anlamına gelmiyor, dediğiniz gibi yüksek hızlarda çalışan bellekler Intel'in giriş-orta seviye anakartlarında sınırlandırılmış durumda ancak performans noktasında bu hızlarda bile 3200 MHz RAM'lerle desteklenmiş bir R5 3600'le benzer sonuçlar alıyor, üstelik CPB kapatıp ekstra hava soğutucusu alma masrafına girmeden Intel'in stok soğutucusu Full Turbo hızlarda optimum seviyede işlemciyi soğutmada bile yeterli gelebiliyor, B460 serisinden bir anakart alınsa dahi aradaki farka adam akıllı bir soğutucu alınamıyor AMD tarafında. Bana kalırsa bu durum biraz tercih meselesi, şu an için F&p noktasında özellikle bu 6/12 seviyesinde bazı istisnalar hariç benzer konumdalar. Kullanıcıya kalmış, hangisi işine geliyorsa onu kullansın, ayrıca vermiş olduğunuz bilgilerde de bir sıkıntı yok, hatta açıklayıcı bile olmuş. Sadece bazı ince noktaların altını çizmek istedim.
2666 MHz RAM oyunlarda işlemciyi darboğaza sokuyor. 10400'de gözle görülür bir fark vardı. 10500 ile alakalı bir test bulamadım ama onda da durumun çok farklı olacağını sanmıyorum.
Ne darboğazı? 10400'ün darboğaz yapıp 3600'ün yapmadığı bir pozisyon mu varmış? Tekrardan yine söylüyorum, 2666 MHz hızında çalışan bir 10400/10500 3200 MHz'lik bir R5 3600'le hemen hemen benzer performans sergiler hatta belirttiğiniz gibi 3000+ hızlarda Intel öne bile geçiyor, anlaşılmayacak bir durum yok ortada.
10400F inceleme videoları var hocam bakılabilir. 3100'e yakın performans gösteriyor 2666 MHz RAM'ler ile.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.