i5 11400F'den R5 7500F'e geçilir mi?

Galomamu

Zeptopat
Daha fazla  
3 yıl önce i5 11400F, 16 GB RAM, ASUS TUF Gaming B560M Plus üçlüsünden oluşan bir sistem topladım. Ekran kartım GTX 1650 idi ama onu geçen sene RX 6750XT ile güncelledim.
Sistemi toplarken ileride i7 11700'e güncellerim diyordum ancak fikrim zamanla değişti ve şimdi R5 7500F alarak DDR5'e geçiş yapmayı düşünüyorum çünkü i7 11700 almak şu an DDR5'e geçmekle aynı fiyatlara denk geliyor.
R7 7700X'de kafamı kurcalıyor ancak 7500F ile kıyaslandığında 4 bin küsur farka değmeyeceğini düşünüyorum. Bu arada halihazırda sıvı soğutucu da mevcut bu iki işlemci için.

R5 7500F haricinde önerebileceğiniz veya beklememi tavsiye edeceğiniz bir işlemci var mı merak ediyorum yoksa direkt alıp geçmeli miyim? Ekran kartımın şu an 2K performansından memnunum ancak ileride 4070 veya biraz daha üzerine çıkmayı düşünüyorum. Ve varsa anakart tavsiyenizi de alabilirim.

Ana mevzu bütçe ve ne zaman alacağınız. Yani ben burada yazdım diyelim 3 ay sonra alım yapacaksanız önerilerin fiyatları dahi değişebilir.
1 veya maksimum 1,5 ay içerisinde almış olacağım. Bütçe olarak da anakart, işlemci, RAM için 20bin'e çıkabilirim ancak 20'ye varmadan mantıklı bir şeyler yapabilirsem o da olur.

1 veya maksimum 1,5 ay içerisinde almış olacağım. Bütçe olarak da anakart, işlemci, RAM için 20bin'e çıkabilirim ancak 20'ye varmadan mantıklı bir şeyler yapabilirsem o da olur.
Önünüzde birkaç yol var. RAM konusu çok sorun değil. 3k-3.5k civarı tutar. Asıl mevzu anakart tercihi. Burada biraz kaliteden ödün verirseniz 9000 serisine bile bakabilirsiniz. Daha serin çalışabilen bir seri.

Önünüzde birkaç yol var. RAM konusu çok sorun değil. 3k-3.5k civarı tutar. Asıl mevzu anakart tercihi. Burada biraz kaliteden ödün verirseniz 9000 serisine bile bakabilirsiniz. Daha serin çalışabilen bir seri.
9000 serisinden herhangi bir öneriniz var mı? Ve mantıklı bir anakart tavsiyesi de alabilirim.

9000 serisinden herhangi bir öneriniz var mı? Ve mantıklı bir anakart tavsiyesi de alabilirim.
9700X'i temele oturtabiliriz. Çok ayarında bir işlemci.

Eğer bu işlemciye yöneleceksek yine B650 seçeceğiz ama BIOS tarafı bir tık hantal bir anakart seçeceğiz.

RAM konusunda sorun yok. Dual-Kit olarak edinebiliriz.

9700X'i temele oturtabiliriz. Çok ayarında bir işlemci.

Eğer bu işlemciye yöneleceksek yine B650 seçeceğiz ama BIOS tarafı bir tık hantal bir anakart seçeceğiz.

RAM konusunda sorun yok. Dual-Kit olarak edinebiliriz.
Önerileriniz için teşekkür ederim. Anakartın BIOS tarafında hantal olması şimdi veya ilerleyen zamanlarda sorun çıkartmaya başlar mı? Ne gibi bir hantallıktan söz ediyoruz mesela?

Önerileriniz için teşekkür ederim. Anakartın BIOS tarafında hantal olması şimdi veya ilerleyen zamanlarda sorun çıkartmaya başlar mı? Ne gibi bir hantallıktan söz ediyoruz mesela?
Colorful'un anakartları globalde çok tercih edilen seçenekler arasında bulunmuyor. Yani ince ayarlamalar yapmak istediğinizde ASUS, MSI gibi fazla kaynak bulamazsınız. Bu anakart kalite olarak vasat-vasat altıdır. Fiyatına göre bakmak lazım. Kalkıp 9950X ile dehşet bir OC yapmayacağınız sürece sorun çıkarmaz.

Colorful'un anakartları globalde çok tercih edilen seçenekler arasında bulunmuyor. Yani ince ayarlamalar yapmak istediğinizde ASUS, MSI gibi fazla kaynak bulamazsınız. Bu anakart kalite olarak vasat-vasat altıdır. Fiyatına göre bakmak lazım. Kalkıp 9950X ile dehşet bir OC yapmayacağınız sürece sorun çıkarmaz.
Overclock ile hiç uğraşmadım ve uğraşmayı da düşünmüyorum ancak kullanımda veya ileride herhangi bir satış durumunda durumu etkilemesini de istemiyorum. Gerekirse anakart için biraz daha yükselebiliriz.

Overclock ile hiç uğraşmadım ve uğraşmayı da düşünmüyorum ancak kullanımda veya ileride herhangi bir satış durumunda durumu etkilemesini de istemiyorum. Gerekirse anakart için biraz daha yükselebiliriz.
İşte asıl konu orada başlıyor. Maalesef kalite anlamında yüksek seviye bir şey almak istiyorsanız en azından 3k daha anakart bütçesi ayırmanız gerekiyor. Bu da her kullanıcı için gerekli mi? Tartışılır. Ben bütçesi yüksek kullanıcılar için bu tür durumları öneriyorum. Yoksa ASUS'un ve Gigabyte'ın da yine vasat anakartları var ama 1-1.5k daha eklemeniz gerekir. Karar sizin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı