i5 12400F ile ekran kartsız sistem toplama

Dostlar merhaba,

Bu aralar Rise Online oynuyorum ve inanılmaz işlemci ağırlıklı bir oyun. Elimde 1660 Super 1660 Ti RX6600 gibi ekran kartları var. Bu bağlamda ekran kartsız bir sistem toplamak istiyorum.

Mevcut ana bilgisayarım
12100F(stok fan) // 16(2x8)GB RAM // 3060 Ti bir sistem. Oyundan en yüksek FPS alacağım ayarlarda işlemci 72-75 derecelerde çalışıyor ve %100 kullanılıyor. Yani işlemci tam yetmiyor.

Bu bağlamda yeni sistemde 12400F'in fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyorum. 12400F ile uyumlu F/P kalitede parça önerebilir misiniz? DDR5 yapmaya gerek yok gibi düşünüyorum? 12400F yerine o fiyatlar bandında önereceğiniz farklı bir işlemci olursa onun üzerinden de ilerleyebiliriz.

Not: Mevcut pc upgrade olmayacak. Yeni bir ekran kartsız sıfırdan sistem yapılacak.

Son düzenleme:
Bütçeniz nedir? Tüm sistem özelliklerini yazar mısınız? Bütçe belirtmeden ekran kartsız sistem önerisi istemişsiniz. Sisteminizde zaten RAM, anakart vs var. Anakartınızın kalitesini öğrenmeden veya RAM'lerin hızını vs bilmeden neye göre öneri yapacağız? Güç kaynağınız nedir mesela?

Bütçeniz nedir? Tüm sistem özelliklerini yazar mısınız? Bütçe belirtmeden ekran kartsız sistem önerisi istemişsiniz. Sisteminizde zaten RAM, anakart vs var. Anakartınızın kalitesini öğrenmeden veya RAM'lerin hızını vs bilmeden neye göre öneri yapacağız? Güç kaynağınız nedir mesela?
Hocam ben eksik aktarmışım sanırsam. Mevcut pc upgrade olmayacak. Sıfırdan kasa ram anakart güç kaynağı bir pc dizeceğiz. 12400F veya 5600 f/p işlemci olarak gayet yeterli olacağını düşünüyorum. Bu 2 işlemci üzerinden bir sistem desteği istiyorum. Ekran kartlarım mevcut.

Hocam ben eksik aktarmışım sanırsam. Mevcut pc upgrade olmayacak. Sıfırdan kasa ram anakart güç kaynağı bir pc dizeceğiz. 12400F veya 5600 f/p işlemci olarak gayet yeterli olacağını düşünüyorum. Bu 2 işlemci üzerinden bir sistem desteği istiyorum. Ekran kartlarım mevcut.
Bütçenizi öğrenebilir miyim?

Kesinlikle ikinci el topla. Hatta işlemci ağırlıklı ise 7500F bulursun ikinci elde.

Hocam 12400F veya 5600 fazlasıyla yeterli olacaktır. 7500F'e kadar çıkmaya gerek yok gibi. Bu 2 işlemci üzerinden ilerlemek var kafamda.

Bütçenizi öğrenebilir miyim?

Bütçe olarak bir sınırım yok ancak şöyle yaklaşıyorum olaya. 3.000- 3.500₺'lik bir işlemciye gidip de 3.5K'lık anakart 2.5K'lık güç kaynağı koymak pek mantıklı gibi gelmiyor. Bir de bu sistem AFK çalışacak kullanmayacağım aktif olarak.

Özetle:

12400F veya 5600
Bu 2 işlemciye uygun F/P anakart
Bu 2 işlemciye uygun orta seviye bir soğutucu. Stok fan 4/10 soğutma gücünde ise 6/10 soğutma gücünde bir hava ya da sıvı soğutucu yeterli olacaktır.
2x8GB RGB RAM
500-600W civarı bir PSU
Ve kasa önerisi yeterli olacaktır bana

Son düzenleme:
Hocam 12400F veya 5600 fazlasıyla yeterli olacaktır. 7500F'e kadar çıkmaya gerek yok gibi. Bu 2 işlemci üzerinden ilerlemek var kafamda.

Bütçe olarak bir sınırım yok ancak şöyle yaklaşıyorum olaya. 3.000- 3.500₺'lik bir işlemciye gidip de 3.5K'lık anakart 2.5K'lık güç kaynağı koymak pek mantıklı gibi gelmiyor. Bir de bu sistem AFK çalışacak kullanmayacağım aktif olarak.

Özetle:

12400F veya 5600.
Bu 2 işlemciye uygun F/P anakart.
Bu 2 işlemciye uygun orta seviye bir soğutucu. Stok fan 4/10 soğutma gücünde ise 6/10 soğutma gücünde bir hava ya da sıvı soğutucu yeterli olacaktır.
2x8GB RGB RAM.
500-600W civarı bir PSU.
Ve kasa önerisi yeterli olacaktır bana.

Daha düşük anakart ya A520 var ya da fason marka B450 falan var. Mecbur B550 koydum ki fiyatı da A520-B450 seviyelerinde. CPU odaklı oyunlar oynadığınız için işlemciye yük binecek fiyatı fena olmayan, ama yüksek kullanımda altından fersah fersah kalkabilecek kule tipi soğutma koydum. 2000 TL altında adamakıllı tek güç kaynağı bu rakipsiz şu an. 1000-1500 TL'ye alacağınız güç kaynağı kötü olur ek olarak 3060 Ti için zayıf güç kaynağı almanızı önermem. Nispeten iyi güç çekiyor. RAM'ler yine cüzi miktarlarda fark ile 3200MHz yerine 3600MHz seçtim ki CPU gerektiren oyunlarda tam performans alın. Yine aynı şekilde 3600MHz CL18 yerine CL17 seçtim. Attığım kasa büyük geniş bir kasa ileriye dönük hem bütçenizi fazla yormaz. Üstte 360mm sıvı soğutma desteği ve 400mm GPU desteği var. Kasa fiyatı da gayet iyi yani 1300 TL'ye alacağınız kasaları önermem. Memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Sırf ileriye dönük olacak diye bütçeyi savurmadan öneriler yaptım. Kendim yüzüne bakmayacağım ürünleri önermem kesinlikle.

Son düzenleme:
Hocam ellerinize sağlık. Çok teşekkür ederim. Anakart önerinizi göremedim. Birde hava soğutucu olarak RGB veya ARGB öneriniz olur mu? Sıvı soğutucu önerisi de RGB veya ARGB şeklinde. Birde sizin tercihiniz 5600 tarafından sanırım. Kafa kafaya gibiler zaten.

Hocam ellerinize sağlık. Çok teşekkür ederim. Anakart önerinizi göremedim. Bir de hava soğutucu olarak RGB veya ARGB öneriniz olur mu? Sıvı soğutucu önerisi de RGB veya ARGB şeklinde. Bir de sizin tercihiniz 5600 tarafından sanırım. Kafa kafaya gibiler zaten.

AAA oyunlarda 12400F bir tık öne geçse de önbellek gerektiren oyunlarda 5600 büyük fark açıyor. O yüzden 5600'den yana kullandım tercihimi. 3.sırada anakart önerisini yaptım, tekrar paylaşayım. 2K fiyatta A520 ve 2.3K fiyatta fason marka B450 var. O yüzden 2.5k fiyatta bunu önerdim. 500 TL gibi bir farkla 2 segment atlıyorsunuz buna değer.
ARGB kule tipi.
Bu fiyatta rakipsiz 240mm sıvı soğutma. Performansı Arctic Liquid III 240Mm'den daha iyi ve sessiz.
360mm versiyonunun incelemesi.

Desktop Screenshot 2024.10.17 - 00.43.27.38.png

Desktop Screenshot 2024.10.17 - 00.44.44.20.png

Üstte hem sıcaklık hem de noise(ses testi mevcut.) Bütçenizi esnetebilirseniz 700 TL farkla 360mm olanını alabilirsiniz. İleride 5950X bile soğutabilirsiniz bu sayede. AM4 ve AM5 uyumlu olduğu için ileride AM5 sisteme geçiş yaparsanız sıvı soğutma masrafı olmayacaktır.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı