i5 12400F işlemci 78 derece oluyor

uveiz

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. Arkadaşımın bilgisayarının işlemcisi çok fazla ısınıyor, 240mm sıvı soğutması olduğu halde BIOS ekranında bile 78 dereceyi gördü. Kasayı söktüğümde sıvı soğutmanın radyatörünün ön paneldeki fanların üstüne takılmış olduğunu gördüm, sıvı soğutmayı üst panele takıp doğru şekilde montajını yaptım termal macununu da yeniledim ama ısınma problemi çözülmedi. Sonrasında işlemciyi söküp soketinin altına baktım bir problem var mı acaba diye soketindeki pinlerde de bir problem göremedim. Normal şartlarda i5 12400F üzerinde soğutması olmadan BIOS ekranında yüksek derecelere çıkmıyor diye biliyorum, kendim de bir zamanlar kullandım ve benim işlemcim stock fanla çalışmasına rağmen işlemci testlerinde 72-73 dereceyi geçmiyordu. İşlemcinin arızalı olduğunu düşünüyorum, garantiye göndermeli miyiz?

20241128_113622.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Değerler normal değil. BIOS ekranında işlemci sıfır yük altında bu sıcaklıktaysa ya işlemcide sıkıntı vardır ya soğutma sisteminde. Başka bir soğutucu ile denemenizi tavsiye ederim (imkanınız varsa tabi)

Değerler normal değil. BIOS ekranında işlemci sıfır yük altında bu sıcaklıktaysa ya işlemcide sıkıntı vardır ya soğutma sisteminde. Başka bir soğutucu ile denemenizi tavsiye ederim (imkanınız varsa tabii)

Sıvı soğutma arızalı olsa bile bir nebze de olsa işlemciyi soğutur. Benim de zamanında sıvı soğutmamın pompasında problem vardı ama yine de yük altına girmediği sürece problem olmuyordu, kullanabiliyordum, bunda şu an yük altına girmeden direkt 78 80 derecelere geliyor BIOS'ta, bir de sıcaklığı 1 derece 1 derece arta arta gidiyor tuhaf yani. Şu an bilgisayarın bütün parçalarını söktüm bir sıkıntı var mı diye bakacağım.

İntel 12. Nesil işlemcilerin cold plate denilen fiziksel temas alanı biraz sorunlu ve böyle sorunlara sebep oluyor, işlemcinin ve soğutucunun tam oturup macunun iyi sürüldüğünden emin olun, OCCT ile tam yük testi yapın ve firmalar ile iletişime geçin belki de dünyadaki en yamuk cold plate sahip işlemci size denk geldi.

İntel 12. Nesil işlemcilerin cold plate denilen fiziksel temas alanı biraz sorunlu ve böyle sorunlara sebep oluyor, işlemcinin ve soğutucunun tam oturup macunun iyi sürüldüğünden emin olun, OCCT ile tam yük testi yapın ve firmalar ile iletişime geçin belki de dünyadaki en yamuk cold plate sahip işlemci size denk geldi.
Yamuk dediğiniz olay üzerinde stok gelen braketten olmuyor muydu? Ben braketi değiştirdikten sonra yaklaşık -8 ile 9 derece düşürdüm kule tipi de takınca gayet iyi oldu.

Yamuk dediğiniz olay üzerinde stok gelen braketten olmuyor muydu? Ben braketi değiştirdikten sonra yaklaşık -8 ile 9 derece düşürdüm kule tipi de takınca gayet iyi oldu.
Yok braket değil bildiğimiz heat spreader var ya hani işlemcinin üstündeki metal kısım o yamul ve eğri.

Yok braket değil bildiğimiz heat spreader var ya hani işlemcinin üstündeki metal kısım o yamul ve eğri.
Hmm ben öyle bir durumla karşılaşmadım, işlemciye yandan bakınca zaten anlıyorsun yamuk olduğunu bende öyle bir problem yoktu yani.

Uzun süreler işlemci stok braket ile çalıştığından yamulmuş olma ihtimali olabilir mi ?

Hmm ben öyle bir durumla karşılaşmadım, işlemciye yandan bakınca zaten anlıyorsun yamuk olduğunu bende öyle bir problem yoktu yani.

Uzun süreler işlemci stok braket ile çalıştığından yamulmuş olma ihtimali olabilir mi ?
Yok kanka direkt fabrika çıkışı yamukluk var.

Intel 12. nesil işlemcilerin cold PLA'te denilen fiziksel temas alanı biraz sorunlu ve böyle sorunlara sebep oluyor, işlemcinin ve soğutucunun tam oturup macunun iyi sürüldüğünden emin olun, OCCT ile tam yük testi yapın ve firmalar ile iletişime geçin belki de dünyadaki en yamuk cold PLA'te sahip işlemci size denk geldi.

Evin ücra köşelerinden kule tipi soğutucu buldum. Şu an uzay montajıyla çalıştırdım AIDA64'te test ediyorum yaklaşık 4 dakikadır testte %100 performansta 50 derecelerde işlemci, muhtemelen sıvı soğutmanın pompası arızalı.

Intel 12. nesil işlemcilerin cold PLA'te denilen fiziksel temas alanı biraz sorunlu ve böyle sorunlara sebep oluyor, işlemcinin ve soğutucunun tam oturup macunun iyi sürüldüğünden emin olun, OCCT ile tam yük testi yapın ve firmalar ile iletişime geçin belki de dünyadaki en yamuk cold PLA'te sahip işlemci size denk geldi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı