Şahsen konuşacak olursam, Intel, 13600K olan işlemcimi 13600KF ile değiştirdi. Mevcut işlemcim inanilmaz stabil çalışıyor, hava sogutma ile Idle'da 30 derecelerdeyim, ev 20 derece civari. Stres testinde 80'in üzerine cikmiyor, voltaj iletimi olmasi gereken gibi... Eger islemciniz ile ilgili bir süpheniz varsa degistirin, gercekten bazi islemciler sorunlu.
Bir önceki işlemcinizde ne tip sorunlar yaşadınız anlatır mısınız insanlara rehber olabilir değişim süresi ne kadardı işlemciyi ilk nereden aldınız? Ve nereyle irtibata geçip gönderdiniz bunlar çok önemli şeyler.
Islemciyi İncehesap uzerinden almistim. Kasamın ve kule tipi sogutucumun gercekten yeterli oldugunu bildigim icin yuksek CPU dereceleri kafami kasimama neden oldu bir sure. 1 hafta kadar yapabildigim kadar analiz ettim cogunlukla hw info ve cesitli stres testi araclari kullanarak. Browser acarken bile 0.8V'dan 1.5'voltlara kadar gidiyordu. 45 derece idle'iken browser acınca 80 dereceye gidiyordu aniden. Ama islemcide sorun oldugunu anladigim kisim default ayarlarda bile current throttling yapmasıydı CPU'nun. UV yaparak kullandım bir sure ve performans cok dustu, ayrica UV ne kadar iyi yapılırsa yapılsın sonucta CPU'dan verimliligi buyuk olcude kısıyoruz, ki böyle olsun istemedim. CPU degerleri ile ilgili 4-5 fotokopi cikarttiktan sonra Intel'e ticket attım. Tam evimden gelip alacaklardi ki islemcimin tray olup olmadigini sormayı unutmuslar, bende onceden soylemeyi unuttum. Sonrasinda bana aldigim distrubitor ile iletisime gecmemi istediler. İncehesap'ta ticket acip 4-5 adet detaylı analiz fotokopileri ile islemciyi yolladim. Bir sure İncehesap'ta ön test yapıldıktan sonra oksidbilisim'e yolladilar. Oksidbilisimde 2 gun kaldiktan sonra 13600KF ile degistirdiler sağ olsunlar. Surec kargolar dahil 8 gun gibi kisacik bir surecte gerceklesti, ıncehesaba ve oksidbilisime minnettarım bu konuda, keza bende arıza ile ilgili kanitlarimi olabildigince guclu tutmaya calistim.
Eger sogutma sisteminizin ve diger komponentlerinizin yeterli ve sorunsuz oldugunu dusunuyorsanız ve ona ragmen 13 / 14. nesil islemcinizde sıkıntılar varsa servise bir ugratin, ben 1-2 hafta kadar kafa yordugum ve az bucuk donanim bilgim oldugundan dolayi fark ettim fakat fark etmeyip sorunlu bir sekilde kullanan cok insan vardir eminim. Intel'in degisim politikasi halihazirda fazlasıyla esnekken sorun yasayanlarin degistirmesini oneririm.
Edit: Ayrica su an 13600KF ile default BIOS ayarlarindayim, ona ragmen hiçbir sıkıntı yok, bir şey degistirmeme gerek bile kalmadi.
Şimdi şunu da sormak istiyorum bende İncehesap'tan tray bir şekilde almıştım işlemciyi 2 Mart'ta Intel baseline profilde nisan Mayıs gibi gelmişti o BIOS ile güncellemeden sonra o gün bugündür öyle kullandım yazı o profilde 80 ortalamayla kapatmıştım bu BIOS güncellemesine geçeli 3-4 gün oldu sizin kule tipi soğutucu ve kasa modeliniz neydi bu birincisi ikinci olarak sizin kullandığınız sistemde anakart ve en önemlisi odanın klimalı olup olmamasını soracağım çünkü bunlarda ciddi bir faktör ben işlemcimin voltaj değerlerinde ciddi bir sorun göremedim güncellemeden önce voltajları hatırlamıyorum ama baseline profilde dahil 1.50v hiç geçmedi.
Sorun voltaj değerinden ziyade spike(aniden ivmelenme) problemi, bunun icin stabilizasyon sorunu diyorlar zaten, bazi islemciler stabil degil. 1.50v evet 13600K icin kabul edilebilir fakat Edge actigimda aniden 0.7'den 1.50v olmasina gerek yok mesela.
Ayrica stres testinde current throttling yapmasi benim icin sorunu anlamama neden olmustu.
Sogutucu: Arctic Duo 34 e-Sports
Kasa: Gamepower Eclipse.
Anakart: MSI Pro Z790'a Max Wi-Fi
Hocam aynı soğutucudan bende de vardı DeepCool AK620 ile değiştirdim klimasız bir ortamda geçirdim yazın çoğunu ve haliyle ev kasanında sıcaklığıyla hamam gibiydi Discord verirseniz size güncel birkaç test paylaşmak istiyorum bu bana da yardımcı olabilir.
Steam vereyim, oradan ekleyin sonrasinda DC yazabilirim, burada paylasamam. Yardimci olabilirsem olmak isterim.
edite koydum, bir onceki mesajım.Olur tabii alayım.
gönderdim hocam.edite koydum, bir onceki mesajım.
Merhaba, bende intel defult ayarlarda kullanıyorum turbo boost olmadan ,ancak yine de ani sıçramalar ve fan hızlanma sesleri duyuyorum. Bizimle cine bench test verilerinizi paylaşabilir misiniz ? kıyaslama yapmak için soruyorum ayrıca bios ayarlarınız nasıl ? en azından işlemcimiz sorunluysa problemi baştan çözelim.Şahsen konuşacak olursam, Intel, 13600K olan işlemcimi 13600KF ile değiştirdi. Mevcut işlemcim inanilmaz stabil çalışıyor, hava sogutma ile Idle'da 30 derecelerdeyim, ev 20 derece civari. Stres testinde 80'in üzerine cikmiyor, voltaj iletimi olmasi gereken gibi... Eger islemciniz ile ilgili bir süpheniz varsa degistirin, gercekten bazi islemciler sorunlu.