i5 14400F 2025'te alınır mı?

bioskaan

Picopat
Daha fazla  
Ben hazır sistem alacağım tavsiye alırken çoğu kişi Intel alma pişman olursun, Intel mi kaldı gibi şeyler söylüyor. i5 14400F işlemcili hazır sistem almayı düşünüyorum Intel üzer mi yoksa kolpa mi bunlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben hazır sistem alacağım tavsiye alırken çoğu kişi Intel alma pişman olursun, Intel mi kaldı gibi şeyler söylüyor. i5 14400F işlemcili hazır sistem almayı düşünüyorum Intel üzer mi yoksa kolpa mi bunlar?

Hocam Intel işlemciler fiyatına göre genelde pek uygun olmuyor. Fiyatını hak ediyorsa olabilir bence.

Intel ölü soket olduğundan dolayı alınmaz. AM5 alabilirseniz daha iyi olacaktır.

Ben AMD tarafını biraz daha mantıklı buluyorum açıkçası. i5 14400F kötü bir işlemci değil, alırsan işini görür ama bazı şeyleri bilerek almak lazım. Mesela bu işlemci yük altında bayağı güç çekiyor, ısınma da ona göre artıyor. Fan sesi, sıcaklık dalgalanması falan genelde buradan kaynaklanıyor. Hele hazır sistemlerde bazen dandik stok soğutucu koyuyorlar, kaos oluyor.

Bir de bu işlemciyle birlikte genelde B760 anakart veriyorlar ama o anakartlar hem pahalı, hem de ileride bir üst işlemciye geçmek istesen çok da uzun ömürlü olmuyor. Intel iki senede bir soket değiştiriyor zaten. AM4'te kaç nesil destek verdi AMD, şimdi AM5'e geçtiler, orası da uzun süre açık. Yani platform olarak daha geleceğe dönük bir yatırım oluyor.

Öbür yandan Ryzen 7600 gibi bir işlemci alırsan daha az güç çekiyor, daha serin çalışıyor. Performans da zaten kafa kafaya, oyunlarda bazen öne bile geçiyor. Hele 7600x3D gibi işlemcilerde fark bayağı açılıyor. Biraz daha fazla verip uzun vadede kafan rahat ediyor açıkçası.

Yani bütçen çok kısıtlıysa 14400F'le kötü bir sistem toplamış olmazsın ama AMD tarafı bence daha mantıklı. Hem serinlik, hem güç tüketimi, hem de ileriye dönük esneklik açısından daha rahat edersin. Tercih senin ama ben olsam bir tık daha düşün derim.

Aradan iki sene geçince dersin yani keşke AMD alsaydım diye.

1700 soket anakartın varsa tercih edilir onun harici hikayeli oyunlarda pek fark olmasa da rekabetçi oyunlarda Ryzen'ler L3 önbelleğinden dolayı farkı koyuyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı