i5 14600KF işlemci 78 derecede frekans kısıyor

Valtharion

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. i5 14600KF işlemcim var. Alalı 4-5 ay oluyor. İşlemci, yüksek işlem gücü isteyen oyunlarda 78 dereceye ulaştığında direkt throttling oluyor yani frekans kısıyor. Intel'in sitesine girip t junction ve Max operation temp değerini kontrol ettiğimde bu durumun 100 derecede yaşanması gerektiği bilgisini edindim. Ancak benim işlemcide bu durum olmuyor. 78 dereceye geldiğinde 5.3 olan hız 5.1'e iniyor. 100 derece olur ondan sonra frekans kısıp 70'e falan indirir onu anlarım ancak 78 derecede bu durumun yaşanmaması gerekiyor. İşlemciyi çift fanlı kule tipi soğutma ile kullanıyorum ve BIOS'tan voltaj değerini daha soğuk çalışması için düşürmüştüm. Intel'in 13. ve 14. neslinin orta ve üst segment işlemcilerinde voltaj düşürmek Allah'ın emri zaten. Çünkü 13 ve 14. nesil Intel'lerin üst segment işlemcilerinde sıcak çalışmak gibi bir ilginçlik var. Her neyse yine de işlemcinin 78 derecede throttling olmaması lazım. Bu durum hangi sebepten kaynaklanmaktadır sizce? Nasıl çözebilirim? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Anakart: ASUS Prime B760 M-K D4.
RAM: G.Skill 32 GB DDR 4 (2x16)
Ekran kartı: Zotac 4070 Super.
Çözünürlük: 1080p.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet çözebildim. Sorun işlemci sıcaklığı değilmiş. İşlemci termal throttling değil power throttling oluyormuş. Biostan güç ayarlarını yükseltince sorun kalmadı. Ama sıcaklıklar halen aynı. Çünkü sıcak çalışmak bu işlemcilerin karakteristik özelliği.

Hangi bios ayarlarini degistirdigini yazarmisin, ayni islemci ve ayni sorun bende de var. Gerci benim anakart cok dandik, yukte mosfetlet kisa surede 99 dereceye geliyor ve anakart gucu azaltiyor. Elindeki anakartin islemciyle uyumu nasil

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı