i5-14600KF ve RTX 3060 Ti sistemde Valorant'ta gecikme oluyor

ugurgsgs15

Kilopat
Öncelikle “psikolojik bir sorun” yorumları yapacak arkadaşlardan rica ediyorum, yazımı öyle değerlendirmeyin. Özellikle Valorant oynarken oyunumda gecikme hissediyorum. Fare kontrolüm zorlaşıyor, rakiplere tepki veremeden ölüyorum; sanki fare suyun içinde hareket ediyormuş gibi hantallaşıyor ve oyun oynama isteğim kalmıyor. Bu sorun yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. İlk maçlara girdiğimde sorun nispeten hafif oluyor ama maçlar ilerledikçe gecikme artıyor, sanki bir “tampon doluyormuş” gibi gitgide daha da kötüleşiyor. Ancak oyun ilk açıldığında bile tamamen sorunsuz değil; bir şeylerin yanlış olduğunu hissedebiliyorum. Bu durum blurbusters gibi forumlarda da çok tartışılan, Türkiye'de de birçok oyuncunun yaşadığı bir sorun.

Bu sorunu çözmek için pek çok donanım değiştirdim.

Ayrıca sorunun elektrikten kaynaklanabileceğini düşündüğüm için şehir değiştirip Ankara'dan Sakarya'ya taşındım; ancak sorun burada da devam ediyor. Sorunun bazı günler ve saatlerde çok belirginleşmesi de dikkatimi çekiyor; bazen oynanamaz hale gelirken, bazen daha az fark ediliyor ama yine de düzelmiyor.

Bu tür bir sorunu yaşayan başkalarının olduğunu biliyorum ve farklı çözümler varsa deneyimlerini paylaşmalarını çok isterim. Bu sorunun tek bir çözümü olmadığını da biliyorum ama burada yapılabilecek şeyleri tartışmak faydalı olacaktır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Güncel sistemim:
  • İşlemci: Intel Core i5-14600KF(daha önce farklı AMD işlemciler kullandım)
  • Ekran kartı: Gigabyte RTX 3060 Ti GDDR6X 8 GB(AMD ekran kartı kullandım)
  • RAM: G.Skill Ripjaws V 32 GB(2x16) 3200 MHz CL16(farklı RAM'ler denedim)
  • Anakart: MSI Pro B760M-P DDR4 (5 farklı anakart denedim fakat bu ilk Intel soket)
  • PSU: Corsair 750W 80+Bronze( 80+Gold iki tane PSU denedim daha önce)
  • SSD: Kingston 1TB M.2 SSD.
  • İşlemci soğutucu: Thermalright Assassin King 120 SE.
  • Monitör: ViewSonic XG2431 240Hz 0.5ms(DisplayPort ile bağlantı yapıyorum)
  • Mouse: Endgame Gear OP1 8k( farklı USB portlarını defalarca denedim, 1000, 2000, 4000 ve 8000Hz denedim, türlü fareler denedim Razer, Logitech, Lamzu gibi)
  • Klavye: Madlions mad60 he.
  • Kulaklık: HyperX Cloud 2
  • Mouse pad: Klassegear longteng huoyun.
  • Harici masaüstü bir mikrofon kullanıyorum.
  • Modem: Keenetic Omni DSL.
  • İnternetim Türk Telekom VDSL 50 megabit, ayrıca 10 metrelik Ethernet kablosu ile internete bağlanıyorum. Eski evde modem yanımdaydı.

Sorun CS2 oynarken daha az belirgin. Valorant Unreal Engine olduğu için daha fazla etkilendiğini düşünüyorum. YouTube ve forumlar üzerinden optimizasyon adı altında bir sürü video ve yazı okudum. Türlü Windows ve BIOS ayarları, Tweak'lar denedim. Aklıma gelmeyen bir tüyo varsa her zaman açığım bu tarz bir sorun yaşayan arkadaşlar varsa burada tartışabiliriz. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mouse icin raw input ayari varsa aktive etmeyi deneyebilirsiniz. Ayriyeten belki Valorant cizgi film gibi grafiklere sahip oldugu icin oyunda hafif bir dalginlik gecirmenize sebep oluyor olabilir. Yazinizin sonunda da kendiniz soylemissiniz zaten, Unreal Engine ile yapilan bir oyun neticede. CS2 kadar hizli hissettirmez, hem hafif de degildir. Ben de sizinle ayni sorunlari yasamamdan oturu ben Valorant oynamiyorum, onun yerine CS2 gidiyorum ben. Hem zaten topluluk acisindan da CS2 bana daha yatkindi. Clutch atamayinca takim arkadaslarimin bana moral vermeye calismasindan ziyade Ruslarin kendi dillerinde bana sovduklerini duymak daha da motive ediyordu beni :).

Mouse icin raw input ayari varsa aktive etmeyi deneyebilirsiniz. Ayriyeten belki Valorant cizgi film gibi grafiklere sahip oldugu icin oyunda hafif bir dalginlik gecirmenize sebep oluyor olabilir. Yazinizin sonunda da kendiniz soylemissiniz zaten, Unreal Engine ile yapilan bir oyun neticede. CS2 kadar hizli hissettirmez, hem hafif de degildir. Ben de sizinle ayni sorunlari yasamamdan oturu ben Valorant oynamiyorum, onun yerine CS2 gidiyorum ben. Hem zaten topluluk acisindan da CS2 bana daha yatkindi. Clutch atamayinca takim arkadaslarimin bana moral vermeye calismasindan ziyade Ruslarin kendi dillerinde bana sovduklerini duymak daha da motive ediyordu beni :).
Raw input kapalı veya açık denedim defalarca. Dalgınlık değil mouse yüzen bir hissiyat veriyor asla keskin değil. Psikolojik olmadığına eminim ve cs2' de rahatsız ediyor fakat valorant kadar değil.

RAW input kapalı veya açık denedim defalarca. Dalgınlık değil mouse yüzen bir hissiyat veriyor asla keskin değil. Psikolojik olmadığına eminim ve CS2'de rahatsız ediyor fakat Valorant kadar değil.

Dediğinizi o kadar iyi anlıyorum ki. Hocam bunu bir ara ben de deli gibi araştırmıştım çünkü bayağı iyiyken kötü duruma düşmüştüm. Sorun kullanılan aksesuarlar da oluyor genel de ve mouse ile ekran kartını değiştirdikten sonra düzelmişti. Ek olarak Windows 11 Custom ISO'larını kullanıp tamamen durumu ortadan kaldırmıştım.

Dediğinizi o kadar iyi anlıyorum ki. Hocam bunu bir ara ben de deli gibi araştırmıştım çünkü bayağı iyiyken kötü duruma düşmüştüm. Sorun kullanılan aksesuarlar da oluyor genel de ve mouse ile ekran kartını değiştirdikten sonra düzelmişti. Ek olarak Windows 11 Custom ISO'larını kullanıp tamamen durumu ortadan kaldırmıştım.
Hocam ben 3-4 mouse değiştirdim, ekran kartını da değiştirdim düzelmedi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı