Çözüldü i5-3470 Sistem mavi ekran veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

VIRATS

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
RAM
16 GB
SSD veya HDD modeli
SSD+HDD
Ekran kartı
RX550
Anakart
Intel H61
İşlemci
i5-3470
Cuma günü aldığım FX60 model bilgisayarımda karşılaştığım sorunlar.

• Oyun esnasında bilgisayar tamamen dondu ve ardindan "gerekli aygıt bağlanamadı veya bu aygıta erişilemiyor." adlı mavi ekran hatası aldım ( 3-4 kere)
  • Oyunlarda FPS yüksek olsa dahi görüntu sanki 30 FPS gibi gözüküyor. ( FPS sabitleyerek çözdüm ama hala tam performans alamıyorum.)
  • İşlemci 2 dakika içerisinde 100 dereceye çıkıyor.
  • Hiçbir şekilde BIOS'a girilmiyor.

Satıcı format atın duzelmezse bize yollayın dedi. Format ile çözülür mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İlk olarak işlemcim boşta 50 derece yük altında ise en az 90.
Konunun başında 105 derece diyince hep 105 derece alıyorsunuz sandım, tamam o zaman.

Hocam normalde boşta 35-45 derece arası, oyun oynarken oyuna göre değişmekle birlikte 65-80 derece arası ideal değerlerdir.

Ama bu dediğim değerler normal/kaliteli bir işlemci soğutucu, kaliteli bir termal macun ve önü mesh yani açık olup hava alan bir kasayla alabileceğiniz değerlerdir.

Siz boşta 50 derece alıyorsunuz, kasanızın hava akışındaki ufak farklar, işlemci soğutucu ve termal macun kalitesi gibi farklar buna sebebiyet veriyordur.

Yük altında ise 90 derece fazla. Ne için fazla? Oyunlar için fazla. Test yapıyorsanız normal. Mesela Prime95, OCCT, Cinebench R23 gibi testler sistemi epey zorlar ve bu değerleri almanız normal. Stok soğutucumla bu programlarda 88 derece görürken, kule tipi bir hava soğutma satın alıp taktığımda bu testlerde maksimum 75 derece görmüştüm. Oyunlarda maksimum 75-80 derece görürken, yeni soğutu takıp yeni termal macun uygulaması yaptığımda oyunlarda 55-65 derece arası değerler almaya başladım.

Demem o ki, testlerde 90 derece normaldir. Soğutucu kalitesine göre değişir. Ama oyunlarda 90 derece sıkıntılı bir değer. Termal macunda veya soğutucuda, hatta ikisinde de problem olabilir veya kaliteleri tartışılacak modeller olabilir.

Bilgisayara MSI Afterburner + RTSS yükleyip, Technopat rehberini takip ederek oyun içerisinde hangi değerleri aldığınızı görebilir ve not edebilirsiniz. Oyun içerisinde aldığınız değerler de önemli.

Aşağıdaki rehberde fazla detay var, siz sadece işinize yarayan GPU ve CPU sıcaklıklarını göstermeyi seçebilir, oyunda gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde detaylı yapmak isterseniz de videoyu takip edebilirsiniz, ama bu kadarına gerek yok. Sadece çok detaylı test yapmanız gerekirse bu kadar uğraşıp hepsini eklemeniz gerekir. Öteki türlü sadece ihtiyacınız olan değerleri ekleyin yeterli.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Hocam bu formatlık bir durum değil, öyle olsa bile öncelikle işlemcinin neden 100 dereceye çıktığına bakmamız lazım. İşlemci boşta 30-50, yükte ise genelde 60-80 dereceler arası değişmeli, 80 dediğime bakmayın o bile maksimum, normalde onu bile görmemeniz lazım.

Teknik konulara yatkın mısınız bilmiyorum ancak; eğer bilgisayara dokunmadıysanız PC'yi gönderen firma şunları yapmış olabilir:
  • İşlemci fanını takmayı unutmuş olabilirler. Veya işlemci fanının pinli bağlantısını anakarta takmayı unutmuş olabilirler.
  • İşlemci soğutma bloğunu tam olarak yerleştirememiş olabilirler.
  • İşlemci ile soğutma bloğu arasındaki ısı iletimini sağlayan termal macunu sürmemiş olabilirler, sürmüş olsalar bile yanlış sürmüş olabilirler.
Ben eski sistemim bir süredir 100 dereceye ulaşıyor diye açtım baktım, termal macun kurumuştu. Ama macunun kuruması ve işlevini yitirmesi tam 5 seneyi aldı. Sizde böyle bir durum da yok ki.

Ayrıca, bu sisteme tam olarak ne kadar verdiniz bilmiyorum ancak keşke satın almadan önce foruma danışsaydınız, çok daha iyi bir hazır sistem önerilirdi veya toplanabilirdi.

Öncelikle çok teşekkür ederim. Peki işlemci sogukken de mavi ekran hatası alıyorum. Bunu sebebi ne olabilir? Ek olarak OCCT uygulamasında işlemcinin çalışabileceği Max sıcaklık 105 derece olarak gözüküyor. Bu değer şaşmaz mı yani sadece 105 derecede mi kapanır 80 yada 90 da kapanmaz mı?

Soğukkenden kastınız nedir tam olarak? Boştayken kaç derecede çalışıyor?

HWiNFO gibi işlemci sıcaklığını ve daha birçok değeri anlık olarak takip edebileceğiniz bir program indirin, oradan gözlemleyin. Ekran kartı sıcaklığına vs. bunlara da bakabilirsiniz.

Bilgisayarda bir sorun olmadıkça 80 veya 90'da kapanmaz. Daha farklı bir durum var ki mavi ekran veriyor.

En yakın zamanda minidump dosyalarınızı paylaşın, hatanın kaynağını bulmaya çalışalım.

Son olarak daha önce dediğim gibi 105 derece çok fazla bir sıcaklık değeri. Soğutucunun yerleşiminde bir sıkıntı olabilir, CPU fanı çalışmıyor olabilir, anakarta bağlanmamış olabilir vs..

Tamamdir ilk

Eve gittiğimde minidum dosyaların upload edeceğim.
Dün olay günlüklerine baktığım da onlarca hata görmüstüm turuncu ve kırmızı hatalar.
Onları da istiyorsunuz sanirmiz hepsini atacağım akşam teşekkürler.

Konunun başında 105 derece diyince hep 105 derece alıyorsunuz sandım, tamam o zaman.

Hocam normalde boşta 35-45 derece arası, oyun oynarken oyuna göre değişmekle birlikte 65-80 derece arası ideal değerlerdir.

Ama bu dediğim değerler normal/kaliteli bir işlemci soğutucu, kaliteli bir termal macun ve önü mesh yani açık olup hava alan bir kasayla alabileceğiniz değerlerdir.

Siz boşta 50 derece alıyorsunuz, kasanızın hava akışındaki ufak farklar, işlemci soğutucu ve termal macun kalitesi gibi farklar buna sebebiyet veriyordur.

Yük altında ise 90 derece fazla. Ne için fazla? Oyunlar için fazla. Test yapıyorsanız normal. Mesela Prime95, OCCT, Cinebench R23 gibi testler sistemi epey zorlar ve bu değerleri almanız normal. Stok soğutucumla bu programlarda 88 derece görürken, kule tipi bir hava soğutma satın alıp taktığımda bu testlerde maksimum 75 derece görmüştüm. Oyunlarda maksimum 75-80 derece görürken, yeni soğutu takıp yeni termal macun uygulaması yaptığımda oyunlarda 55-65 derece arası değerler almaya başladım.

Demem o ki, testlerde 90 derece normaldir. Soğutucu kalitesine göre değişir. Ama oyunlarda 90 derece sıkıntılı bir değer. Termal macunda veya soğutucuda, hatta ikisinde de problem olabilir veya kaliteleri tartışılacak modeller olabilir.

Bilgisayara MSI Afterburner + RTSS yükleyip, Technopat rehberini takip ederek oyun içerisinde hangi değerleri aldığınızı görebilir ve not edebilirsiniz. Oyun içerisinde aldığınız değerler de önemli.

Aşağıdaki rehberde fazla detay var, siz sadece işinize yarayan GPU ve CPU sıcaklıklarını göstermeyi seçebilir, oyunda gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde detaylı yapmak isterseniz de videoyu takip edebilirsiniz, ama bu kadarına gerek yok. Sadece çok detaylı test yapmanız gerekirse bu kadar uğraşıp hepsini eklemeniz gerekir. Öteki türlü sadece ihtiyacınız olan değerleri ekleyin yeterli.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Çözüm
Tekrar teşekkür ederim. Bilgisayar ilk kapandığında hemen OCCT ve furmark yükledim OCCT testinde işlemci henüz 2 dakika olmadan 100 dereceye çıktığı için hemen testi durdurup işlemci kullanımının Max değerini %80e düşürdüm. Bu ayarlarla beraber oyunda test ettiğimde ise ekran kartım ortalama 60-65 derece iken işlemci 80-90 olduğunu gördüm. Yani bu 80-90 derece olayı işlemcim %80 kapasitesinde aldığım sıcaklıklar. Korktuğum için %100 yapmadım.

Konu çözülmedi ki neden öyle yazıyor

Daha kapsamlı bir konu açayım ben en iyi minidump dosyaları ile beraber

Son düzenleme:
K0numa bakarmısınız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…