Konunun başında 105 derece diyince hep 105 derece alıyorsunuz sandım, tamam o zaman.
Hocam normalde boşta 35-45 derece arası, oyun oynarken oyuna göre değişmekle birlikte 65-80 derece arası ideal değerlerdir.
Ama bu dediğim değerler normal/kaliteli bir işlemci soğutucu, kaliteli bir termal macun ve önü mesh yani açık olup hava alan bir kasayla alabileceğiniz değerlerdir.
Siz boşta 50 derece alıyorsunuz, kasanızın hava akışındaki ufak farklar, işlemci soğutucu ve termal macun kalitesi gibi farklar buna sebebiyet veriyordur.
Yük altında ise 90 derece fazla. Ne için fazla? Oyunlar için fazla. Test yapıyorsanız normal. Mesela Prime95, OCCT, Cinebench R23 gibi testler sistemi epey zorlar ve bu değerleri almanız normal. Stok soğutucumla bu programlarda 88 derece görürken, kule tipi bir hava soğutma satın alıp taktığımda bu testlerde maksimum 75 derece görmüştüm. Oyunlarda maksimum 75-80 derece görürken, yeni soğutu takıp yeni termal macun uygulaması yaptığımda oyunlarda 55-65 derece arası değerler almaya başladım.
Demem o ki, testlerde 90 derece normaldir. Soğutucu kalitesine göre değişir. Ama oyunlarda 90 derece sıkıntılı bir değer. Termal macunda veya soğutucuda, hatta ikisinde de problem olabilir veya kaliteleri tartışılacak modeller olabilir.
Bilgisayara MSI Afterburner + RTSS yükleyip, Technopat rehberini takip ederek oyun içerisinde hangi değerleri aldığınızı görebilir ve not edebilirsiniz. Oyun içerisinde aldığınız değerler de önemli.
Aşağıdaki rehberde fazla detay var, siz sadece işinize yarayan GPU ve CPU sıcaklıklarını göstermeyi seçebilir, oyunda gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde detaylı yapmak isterseniz de videoyu takip edebilirsiniz, ama bu kadarına gerek yok. Sadece çok detaylı test yapmanız gerekirse bu kadar uğraşıp hepsini eklemeniz gerekir. Öteki türlü sadece ihtiyacınız olan değerleri ekleyin yeterli.