i5 4460 ve R9 285 sistem ile Render alırken yüksek CPU kullanımı ve çalışmayı durdurdu sorunu

eternal

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Editör - Öğrenci
Merhaba sevgili dostlar,

Yaklaşık 1 ay önce
2200-png.42250
şu sistemi satın aldım.

Oyun bilgisayarı amacıyla almıştım. Son dönemlerde, sürpriz bir şekilde render yapmaya başladım. Render yaparken her şey gayet normal gidiyor fakat bazen render esnasında CPU kullanımı %99'a kadar geliyor ve fan sesi artıyor.

Bazı durumlarda render yaptığım program kendisini "çalışmayı durdurdu" hatası ile kapatıyordu. Araştırdım, program ile alakalı olabilir diye düşündüm. "işlemci aşırı yüklenmeden ötürü programı kapatıyor olabilir." gibi fikir belirtenler vardı.

Konuyla ilgili sorularım:
  • Sizce konu işlemci mi, program ile mi alakalıdır?
  • Bellek olarak HDD kullanıyorum. SSD alsam render üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?
  • HDD üzerinde 500GB boş yer var. SSD alacak olursam 120GB yeterli olur mu yoksa HDD eklemeli miyim birde üstüne?
  • Birde sistemi upgrade ihtimalimi merak ediyorum.

@Recep Baltaş @Ali Güngör @MF @Silinen üye

Program nedir, orijinal midir? İşletim sistemi detaylarını da rica edelim. Benim düşüncem yazılımsal olduğu yönünde. Fiziksel olarak çökmeye sebep olacak bir şey henüz görünmüyor.

Abi şeref verdiniz, teşekkür ederim. Farklı bir sürüm yükledim 6 saattir problem ile karşılaşmadım. HDD ve SSD hakkındaki sorularımı da cevaplarsan çok minnettar olurum, saygılar.

İşletim sistemi, önbelleğe alınan dosyalar ve iş için kullanılan uygulamalar için ekonomik de olsa bir SSD tavsiye ediyoruz, hatta en uygun fiyatlı sistem rehberlerimizde bile standart hale getirdik. SSD sistem, program vb açılış sürelerini etkiler. Bu devirde mekanik diskin yükleme, aktarım, açılış sürelerini beklemek, boşuna eziyet çekmek ve yaşam kalitesini düşürmektir. Fiyatlar eskisi gibi değil, sık sık indirim ve kampanya oluyor. İlla en yüksek hızlı ya da pahalı modeli de almak zorunda değilsin.

Soruna gelince, SSD'nin doğrudan Render hızına katkısı olmaz zira Render işlemciye yük bindirir. İşlemcin güzel, mevcut RAM'in de yeterli. Sonuç olarak amacın genel sistem memnuniyetini arttırmaksa önceliğin SSD, daha hızlı Render ise karşılayabileceğin en güçlü işlemci olacaktır. Gerek var mı dersen gördüğüm kadarıyla sistemin mevcut haliyle oldukça dengeli, işlemcin de güzel. Şimdi elinde olan güzel işlemcinden daha güçlüsü için vazgeçmenin maliyeti gereksiz olacak. i5 4460 ile çalışma hızın ihtiyacını karşılıyorsa kullanmaya devam et.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı