sefayivli1071
Hectopat
Çok teşekkür ederim gayet bilgilendirici olmuş.@sefayivli1071
Bad Sector nedir?: Bad Sector, türkçe karşılığı kötü sektör olan, HDD fiziksel hasar gördüğünde oluşan bir durumdur. Tabii bu sadece fiziksel hasar ile olmaz, HDD zaman geçtikçe içindeki sektörler ölmeye başlar ve Bad Sector oluşur. Hastalık gibi HDD yayılmaya başlarlar. Ondan sonra ise HDD gittikçe yavaşlar. Bütün her yere yayılmayı başarabilirse, HDD vefat etmiş olur. Gerçi bizim gözümüzde 1 tane Bad Sector varsa bile, o HDD'den hayır gelmez. Yani anlamı budur.
Peki bunun çözümü yok mu?:
Low Level Format ile şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak dediğim gibi 1 tane Bad Sector oluşmuş ise o HDD'den hayır gelmez.
Nasıl Tespit Ederim?: HD Tune adlı program ile tespit edebilirsiniz. Adım adım gösterelim:
1. Programı indirin: https://www.hdtune.com/download.html
2. Programı yükleyin.
3. Karşınıza bir uyarı çıkacak OK. diyin.
4. Error Scan sekmesine gelin: (Resimde hata tara diye yazıyor sizde Error Scan olacaktır büyük ihtimal)
Eki Görüntüle 345548
5. Eğer Quick Scan (Resimde Hızlı Tarama) tiki işaretli ise kaldırın tikini.
6. Başlat (Start) düğmesine tıklayın.
Eğer böyle çıkar ise:
Eki Görüntüle 345549
HDD Bad Sector yok. Ama kırmızı işaretler var ise Bad Sector vardır.
Peki ben bu hatayı tespit ettikten sonra (Low Format dışında) HDD yi değiştirmek mi zorundayım?
Wİndowsun disk temizleme kısmından yaptım fakat extra yapılacak bir şey var mı sizin tavsiye ettiğiniz temizlik bakımından.Artı olarak temizleme yaptınız mı? Temizlik çok önemli özellikle laptoplarda.
HDD 5400 RPM dönüyor.Genellikle bu sorunlar Bad Sector'den dolayı oluşuyor. Veya 5400 RPM olmasına. Temizlik en son bakılıyor hep. Ama evet ona da bakmak lazım.
Son düzenleme: