i5 6400 Sistemde düşük oyun performansı

Gürkan Çaputlu

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, son birkaç haftadır yaşadığım oyun odaklı FPS düşüklüğü ve yüksek CPU kullanımı sorunlarım var. Sistemimi aşağıda belirteceğim. Belirttiğim sistem özellikleri oynadığım oyunlara göre çok iyi olmasa da sorun çıkarmayacak tipten bir sistem. Ancak az önce de belirttiğim gibi çoğu oyunlarda yaşadığım performans düşüklüğünün sebebini bir türlü anlamış değilim. Bilgisayara format atıp gerekli sürücüleri kurduktan sonra bile hala aynı sorunları yaşıyorum. Oyunlarda CPU'm %80 civarında kullanılıyor. GPU'm ise %30-40 arasında değişiyor. İşlemci termal macunumu yaklaşık 6-8 ay önce yeniledim ve kompresör ile temizlettim. Bugün kasamın içini açtığımda işlemci fanımın çok fazla kirlendiğini ve diğer parçalarında kirlendiğini gördüm. Sizce FPS düşüklüğümün sorununu detaylı bir temizlik yaptırdıktan sonra çözebilir miyim?

Temizlik dışında yapmam gereken bir şey varsa sizden ricam bana yardımcı olur musunuz?

Dosya Ekleri

• 1.PNG
    29,9 KB · Görüntüleme: 63
  • 2.PNG
    18,3 KB · Görüntüleme: 59
  • 3.PNG
    17,7 KB · Görüntüleme: 52
  • 4.PNG
    20,5 KB · Görüntüleme: 57
  • 5.PNG
    20,1 KB · Görüntüleme: 61
Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırım 2016 öncesi seriler bile artık iş görmez duruma gelmeye başladı.

Bir yakınımda i3 6300u işlemcili bir laptop var. Ekran kartı vs yok sadece 6300u.

Ne hikmetse benim i5 4200h işlemcimden daha hızlı çalışıyor.

Arka planda indirme yapıyorum oyunun diske yazılması bile bilgisayarın felç kalmasına sebep oluyor. Bırakın video izlemeyi Windows gezgini bile zor açılıyor. Kaçıncı formatım bilmiyorum.

Seni üzmek istemem ve hiçbir teste dayalı olmadan yorum yapıyorum ama muhtemelen her gün bu işlemcilerin kimseye yetmediğini fark edeceksin.

Masaüstü bir sistemin ısınmadan kaynaklı ekran kartını %40 kullanıma sınırlayacak kadar yavaşlaması pek olası bir durum değil. Elbette bir fark yaratacaktır ancak temel sorunun ısı kaynaklı olmadığını söyleyebilirim.

Söylediğin gibi GPU kullanımın %40 ise fazlasıyla işlemci kaynaklı darboğaz yaşıyorsun( tabi oynadığın oyunu bilmiyorum ama GPU ağırlıklı olduğunu tahmin ediyorum).

Bunu oyunun grafik ayarlarını yüksek ve en düşük ayarlara çekerek sağlamasını yapabilirsin. Bu ayarı yaptığında FPS değerin çok fazla değişmeyecektir. Yüksek ve düşük ayarda da düşük performans sorunlarıyla karşılaşacaksın.

Bu işlemi CPU ağırlıklı bir oyunda test etmen çok daha sağlıklı olacaktır.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…