i5 6500'da neden Hyper Threading yok?

@Mr_YAMYAM

O halde alaycı bir mesaj yerine, doğru bilgi içeren bir mesaj atın. Ben de yanlışımın farkına varıp özür dileyeyim ve mesajımı değiştireyim.
Benim mesajlarımda alaycı bir uslüp yoktur abi :D
Neyle yapılıyor kardeşim?
İfadelere göre yorum yapmaktayım.
Bana KARDEŞİM diye hitap ettiğine göre, yaşça epey büyüksün demektir.

HT tekniğinin ilk çıktığı zamanlarda bir kişi kalkmış demiş ki..
''HT TEKNİĞİ SANAL'dır'' :D
Ancak bu SANAL kelimsini bile açıklamaya yanaşmıyorlar.
Nedir bu sanallık.
Türk dil kurumuna sordum.
İki anlam olduğu söylenildi.
TÜRK DİL KURUMU
İlki, gerçekte yeri olmayıp zihinde tasarlanan, MEVHUM (Sıfat) imiş.
İkincisi ise, matematik Negatif bir sayı üzerinde alınan ve ikinci kuvvetten bir kök taşıyan cebirsel anlatım. İmiş.
İkinci tarif PC tekniği ile ilgili olmadığına göre, elimizde ilk anlatım şeklimiz kalıyor :D
Demekki HT teknolojisi SANAL, yani gerçek olmayan bir teknoloji imiş :D
Öyleyse, bu zihinden uydurulmuş HT teknolojisi, nasıl oluyor da işlemcilerde sözkonusu edilebiliyor. Anakart, BIOS içerisinden nasıl aktif veya de-aktif edilebiliyor? Gerçeklikle ilgisi olmayan bir şey, nasıl aktif edilebilmektedir.
HT tekniği kaba bir anlatımla ifade edilirse, iki ayrı iş parçacığının tek bir CACHE üzerinden ortak veri alınarak çalıştıran bir teknolojidir. Buradaki iş parçacığı, bir işlemcinin temel unsurudur. Yani iş yapma kabiliyeti olan esas İŞLEÇ.
Çekirdek ile anlam ayrılığı nedir?
Bir çekirdek bir bütünden oluşmaktadır. Bunlar biraz karmaşık olduğu için kısaca şöyle özetleyebiliriz.
CACHE birimi.
İŞLEÇ birimi.
Giriş ve çıkış için BUS ve BUFFERS birimleri.
CACHE biriminde öncelikle MEMORY (Hafıza) birimi, çok önem arzettiği için işlemcilerin yapımında önemli bir maliyet oluşturmaktadır. Bu sebeple yüksek CACHE belleğe sahip işlemciler pahalıdırlar. Her bir işleç için ayrı CACHE memory ilavesi extra maliyet gerektirdiği için de, bir miktar CACHE'in iki işleç tarafından kullanılmasında sakınca olmaz.

İşlemcileri bir araba yıkama garajına benzetirsek.
Arabaların yıkanılması için önce üzerindeki tozların alınması da gerekmektedir. Bu sebeple araba iki aşamada yıkanılır diyelim.
Garaja gelen arabalar toz alma bölümüne girerler. (CACHE) Toz alınmaları işlemi bittikten sonra, esas yıkama işleminin yapılacağı odalara girer. Burada araç yıkanılır ve ilgili yerlere gönderilir.
İşte buradaki toz alma bölgesinin bir kapasitesi ve hızı bulunmaktadır. Tek bir toz alma bölgesi, araçların tozunu alarak yıkama bölgelerine gönderir.
Eğer ...
Toz alma bölgesi tek, yıkama bölgesi çift ise, bu sisteme HT denilir.
Toz alma bölgesi iki, yıkama bölgesi de iki ise, bu sisteme çift çekirdek denilir. (Esası çift CPU'dur)
Hangi sistemin daha performanslı olacağı ise elbette birimlerin hızlarına göre, tahmin edilebilir.

Kardeş dememin amacı büyüklük taslamak değil, ortamı germemek. 17 yaşındayım. :)
Mutlaka kardeşim. :D
O halde ben sana kardeşim diyeyim. Çünkü oğlumdan bile küçükmüşsün :D Herhalde buna kızmazsın.

Benim de yazılarımdaki amacım ortamı germek veya dalga geçmek değil, yanlış bilinenenlere tebessümle bakmaktır.
Senin arkadaş çevrendekiler, hacı murat arabanın 300Km hız yapabildiğini söyleseler, sen ne yapardın?
İşte benim tarzım da böyle birşey.

Benim mesajlarımda alaycı bir uslüp yoktur abi :D

İfadelere göre yorum yapmaktayım.
Bana KARDEŞİM diye hitap ettiğine göre, yaşça epey büyüksün demektir.

HT tekniğinin ilk çıktığı zamanlarda bir kişi kalkmış demiş ki..
''HT TEKNİĞİ SANAL'dır'' :D
Ancak bu SANAL kelimsini bile açıklamaya yanaşmıyorlar.
Nedir bu sanallık.
Türk dil kurumuna sordum.
İki anlam olduğu söylenildi.
TÜRK DİL KURUMU
İlki, gerçekte yeri olmayıp zihinde tasarlanan, MEVHUM (Sıfat) imiş.
İkincisi ise, matematik Negatif bir sayı üzerinde alınan ve ikinci kuvvetten bir kök taşıyan cebirsel anlatım. İmiş.
İkinci tarif PC tekniği ile ilgili olmadığına göre, elimizde ilk anlatım şeklimiz kalıyor :D
Demekki HT teknolojisi SANAL, yani gerçek olmayan bir teknoloji imiş :D
Öyleyse, bu zihinden uydurulmuş HT teknolojisi, nasıl oluyor da işlemcilerde sözkonusu edilebiliyor. Anakart, BIOS içerisinden nasıl aktif veya de-aktif edilebiliyor? Gerçeklikle ilgisi olmayan bir şey, nasıl aktif edilebilmektedir.
HT tekniği kaba bir anlatımla ifade edilirse, iki ayrı iş parçacığının tek bir CACHE üzerinden ortak veri alınarak çalıştıran bir teknolojidir. Buradaki iş parçacığı, bir işlemcinin temel unsurudur. Yani iş yapma kabiliyeti olan esas İŞLEÇ.
Çekirdek ile anlam ayrılığı nedir?
Bir çekirdek bir bütünden oluşmaktadır. Bunlar biraz karmaşık olduğu için kısaca şöyle özetleyebiliriz.
CACHE birimi.
İŞLEÇ birimi.
Giriş ve çıkış için BUS ve BUFFERS birimleri.
CACHE biriminde öncelikle MEMORY (Hafıza) birimi, çok önem arzettiği için işlemcilerin yapımında önemli bir maliyet oluşturmaktadır. Bu sebeple yüksek CACHE belleğe sahip işlemciler pahalıdırlar. Her bir işleç için ayrı CACHE memory ilavesi extra maliyet gerektirdiği için de, bir miktar CACHE'in iki işleç tarafından kullanılmasında sakınca olmaz.

İşlemcileri bir araba yıkama garajına benzetirsek.
Arabaların yıkanılması için önce üzerindeki tozların alınması da gerekmektedir. Bu sebeple araba iki aşamada yıkanılır diyelim.
Garaja gelen arabalar toz alma bölümüne girerler. (CACHE) Toz alınmaları işlemi bittikten sonra, esas yıkama işleminin yapılacağı odalara girer. Burada araç yıkanılır ve ilgili yerlere gönderilir.
İşte buradaki toz alma bölgesinin bir kapasitesi ve hızı bulunmaktadır. Tek bir toz alma bölgesi, araçların tozunu alarak yıkama bölgelerine gönderir.
Eğer ...
Toz alma bölgesi tek, yıkama bölgesi çift ise, bu sisteme HT denilir.
Toz alma bölgesi iki, yıkama bölgesi de iki ise, bu sisteme çift çekirdek denilir. (Esası çift CPU'dur)
Hangi sistemin daha performanslı olacağı ise elbette birimlerin hızlarına göre, tahmin edilebilir.
Yani ne demek istiyorsun abi biraz daha basit anlatırmısın? İ5 4 çekirdek 4 sanal çekirdek, İ3 2 çekirdek 4 sanal çekirdek( 2'si HT ) İ7 4 çekirdek 8 sanal çekirdek (4'ü HT) doğrumu? Ben böyle tahmin ediyorum. O zaman İ5 ile İ7 arasında fark yok gibi ? Ne demek istiyorsun abi HT çok önemlimi ? İ3 ve İ7'de olan HT neden İ5'te yok?

Yeni nesil i5 ve i7 işlemcilerin performansları birbirlerine çok yakın olduklarından dolayı HT desteği eklenmiyor. i7'nin kırpılmış sürümü i5 denebilir.

Yeni nesil i5 ve i7 işlemcilerin performansları birbirlerine çok yakın olduklarından dolayı HT desteği eklenmiyor. i7'nin kırpılmış sürümü i5 denebilir.
Olay sadece HT ile bitmiyor, tek ve çoklu çekirdek kullanımları da var.

Yani ne demek istiyorsun abi biraz daha basit anlatırmısın? İ5 4 çekirdek 4 sanal çekirdek, İ3 2 çekirdek 4 sanal çekirdek( 2'si HT ) İ7 4 çekirdek 8 sanal çekirdek (4'ü HT) doğrumu? Ben böyle tahmin ediyorum. O zaman İ5 ile İ7 arasında fark yok gibi ? Ne demek istiyorsun abi HT çok önemlimi ? İ3 ve İ7'de olan HT neden İ5'te yok?
Hala SANAL kelimesini kullanıyorsan, anlaşamayacağız demektir.
Sanal demek farazi, uydurma demektir.
HT demek bir CACHE'i iki işleç'e paylaştırmak demektir.
İşleç, iş yapan, komut işleyen PC birimlerindendir.
Tek araştırmanız gereken konu işlemcilerdeki CACHE NEDİR ? Konusudur.
CACHE'in ne demek olduğunu bilirseniz gerisi gelir.
İ5 leri ile i7 leri tokuşturmaya kalkarsan o zaman ben de P4 HT yi öne çıkartırım çıkmaza girersiniz.
İşlemcileri birbirleri ile tokuşturmayın.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı