Tamam Anladım. Cache'yi araştırdım. Kolay yoldan söylemek gerekirse word dosyasını ilk kez açtığımızda bir süre bekliyorsak kapatıp tekrar açtığımızda hızlı şekilde açılır yani CACHE bu işlemi tahmin edip hazırda bulundurma veya önbellek diyebiliriz; ama anlamadığım konu bu HT çok önemli bir şeymi? İ3'te olup i5'te olmayan İ7'de olup İ5'te olmayan bu özellik işlemci için çokmu önemli ? Bana bunu basit bir şekilde anlatırmısın abi ? Rander veya oyun performansında etkisi olurmu ? Bazı yerler 2 tane işlemi daha hızlı yapar vs. yazmış doğrumu bu? Kolay ve basit dille HT önemli mi önemsiz mi sadece bunu öğrenmek istiyorum.
HT nin önemini tartışmamız anlamsızdır.
Günümüz oyunları olsun, bazı özel RENDER işlemleri olsun HT tekniğinde, kayda değer bir performans göstermeyecektir.
Ancak çoklu işleçlere izin veren özel uygulamalar veya donanımlarla yapılan bazı işlemlerde HT gözle görülür ciddi performans verebilmektedir.
Çok eskilerde böyle bir donanım var idi. Marka ve adını hatırlamıyorum ama resim işleme üzerine idi.
O yıllarda özellikle HT teknolojisini özellikle gerektiren bir donanım idi. Yani bu donanımdan tam performans alabilmeniz için HT teknolojisi kullanmanız ve aktif etmeniz gereklidir deniliyordu.
Günümüz donanımlarını yakından incelemedim. Ancak bu gibi donanımlar varsa ve özellikle HT teknolojisi istiyorsa elbette ki donanım yapılandırmamız o yönde olmalıdır.
Bir ikinci mesele ise:
İ5 ler temel olarak eski CORE2 QUAD teknolojisinin geliştirilmiş halidir. Yani 4 çekirdekli sistemler üzerinedir. Ama i3 ler 2 çekirdekli jenerasyonun CORE2 DUO tekniğinin geliştirilmiş şeklidir.
Bir CPU içerisine 4 adet çekirdek yerleştirilebilir. Günümüz tekniğinde pahalı değildir.
Bir CPU içerisine 4 iş parçası yerleştirilebilir ve maliyetin düşürülmesi için CACHE belleği düşük tutulabilir veya 2 şer 2 şer paylaştırılabilir.
(i3 lerin genel tanımı)
4 iş parçası ve 4 ayrı L2 CACHE yerleşiminden sonra işin tekniği değişecektir. Artık her DIE biraz daha özenli yapılmak zorundadır.
İşte 4. iş parçacığından sonra ilave iş parçacığı yerleştirmek te tekniğin sınırlarını zorladığından, (Daha doğrusu malliyet unsurlarından) bir i5 i HT teknolojisi ile destekleyip 8 çekirdekli yapamıyoruz.
Ama bir i5 CPU'su 4 iş parçası ve 4 L2 CACHE barındırabildiği gibi. 2 L2 CACHE barındırıp 4 iş parçacığı da barındırabilir.
Bu iki unsuru karşılaştırdığımızda CACHE maliyeti düşeceği için 2 çekirdek HT teknolojili bir i5 işlemci daha uygun fiyatlı olacaktır.
NEREDE İŞE YARAR?
Benim donanımım veya programım 2 çekirdekten fazlasına destek vermeyebilir. Ama HT teknolojili bir i5 alırsam aynı CACHE'i paylaştırarak işlem yükünü iş parçacıklarına dağıtabilirim. Böylece işlemcim nadiren TDP'ye ulaşacak ve daha rahat çalışıyor olacaktır.
Ama oyunlarda durum böyle değildir. Her oyun, özel bir donanım istemez. Sadece en güçlü donanımlara teşvik eder. Ama bir oyunun yapım tekniği, oyun motoru, gereksinimleri veya HT desteğinden bahsedilmez.
Vatandaş 8 çekirdekli işlemci bile alabilir ama oyunun motoru 8 çekirdek çalıştırılmasına destek vermediği için, o işlemci o oyunda yetersiz kalmaktadır.
Tabiiki işlemci özel komut kümeleri de bu işin içindedir.
Yıllardır yaşanılan AMD mi İNTEL'mi kavgalarının sebeplerinden birisi de budur.