i5 6600 Sistem Upgrade

ismeat

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Doktor
Halihazırda kullanmakta olduğum sistemde işlemci kanadında yer yer (özellikle Battlefield 1) darboğaz yaşadığım için yeni çıkan Zen+ işlemcilere geçmeye karar verdim. Şu an kullandığım sistemin özellikleri şu şekilde;
  • Intel i5 6600
  • MSI B150 Gaming M3
  • MSI Gaming X RX 480 8GB
  • Kingston 2x8 GB 2133 MHz RAM
  • 250 + 480 GB SSD
  • 1TB SSD
  • Xigmatek 600W 80+ Bronze PSU
  • Zalman Z3 Plus MidT Kasa
İşlemci olarak Ryzen 5 2600X;
AMD Ryzen 5 2600X Soket AM4 3.6GHz 19MB Önbellek 6 Çekirdek İşlemci | ITOPYA

Anakart olarak da 2 düşüncem var;
  1. Asus B350M-A Prime 2133mhz-3200mhz(OC) AM4 mATX Anakart
  2. GIGABYTE AX370M-DS3H AMD AX370 Socket AM4 Rzyen DDR4(3200(O.C.)MHz
Kafamdaki sorular ise şunlar;
  1. X370 ile B350 arasında araştırdığım kadarıyla kullanacağım bir fark göremedim. Sistemimi sürekli güncel tutmaya çalışacağım, bu nedenle ileriye dönüklük açısından yukarıda belirttiğim anakartlar arasından veya farklı bir öneriniz varsa hangisi daha iyi olur?

2. OC konusunda fark olur mu? (B350M vs X370M)

3. RAM'lerimin model kodu HX421C14FB2/8 fakat Asus'un uyumluluk listesinde HX421C14FB/8 modeli var. mirror22 adlı üye farkından şu şekilde bahsetmiş:
    Aralarında ki fark ise şöyle; HX421C14FB/8 olan modelde hem ön hem arka tarafta 16×512 MB bellekler bulunmakta ve yenileme zamanı 260ns. HX421C14FB2/8 modelde ise tek taraflı 8×1 GB bellekler bulunmakta ve yenileme zamanı 350ns.

4. RAM'lerim 2133 MHz 3000-3200 MHz frekanslı RAM'ler bazı oyunlarda 10-15 FPS fark yaratabiliyor gördüğüm kadarıyla fakat ani FPS düşüşleri gibi olaylar yaşar mıyım?

5. Anakartlar ilk nesil Ryzen'lar ile çıkan kartlar olduğu için BIOS güncellemesi yapılması gerekiyor. Yukarıdaki link verdiğim kartlardan Gigabyte 2018/03/16 tarihinde Asus ise 2018/04/16 (sanırım) tarihinde almış. Gigabyte'ı Vatan dışında düzgün bir yerde bulamadım ve yine araştırdığım kadarıyla Vatan BIOS güncellemesi için servise yolluyor. Gigabyte'ın Türkiye servisi bu konuda nasıl? Tecrübe eden varsa ortalama kaç gün sürer? Açıkçası bir BIOS güncellemesi için 1 ay beklemek istemiyorum.
    Asus tarafında ise B350M-A bir çok (İtopya, Sinerji vs.) sitede bulunabiliyor ve sitelerin dediğinden anladığım kadarıyla güncellemeyi yapıp gönderiyorlar.

6. Şu an için yeni anakart tarafında X470 görünüyor sadece. X470 tahminimce yüksek fiyattan çıkacağı için bütçemi aşacak. B450'yi beklemeye değer mi?

7. Bir ara Asrock H110 chipsetli bir anakartı 7. nesil Pentium işlemcilerle uyması için güncel geliyordu. Yine bu şekilde bir AM4 anakart var mı piyasada?

8. Minimum masraf ile bu işin içinden çıkmak istiyorum. O yüzden benzer fiyatlarda (max 450TL) şu daha iyidir diyebileceğiniz anakart var mı?
Kusura bakmayın arkadaşlar biraz uzun oldu. Cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
1) B350 genel olarak sata yetecektir, X370 kendi özgü bazı avantajlarının yanında OC performansında biraz daha iyi ama fiyat performans olarak B350 almak daha doğru. İki Anakartın özellikleri kendine göre karşılaştır B350 sana yeterli geliyorsa onu al.

2) Fark olur tam ne kadar olur bilemiyorum onu.

3) Uyumluluk listesinde olmadı diye RAM uyumsuz olmuyor ama yine de kontrol etmekte fayda var. İlk Ryzen serisi işlemci ve Anakart uyumluluklarında kullanıcılar RAM uyumsuzluğundan çok çekti, daha sonra BIOS güncellemesi ile sorunlar düzeltildi.

4) Yüksek frekanslı RAM alırsan Ryzen işlemcilerin oyun performansını biraz daha artıracaktır, ani FPS düşüşü neden yaşayasın, böyle bir şey olmaz.

6) Acelen yoksa bekleyebilirsin, fiyat olarak B350 ve X370 modellerinden biraz daha pahalı olurlar gibi duruyorlar yine görmek gerek tabii.

7) AMD Ryzen Anakart modellerinde şimdiye kadar böyle bir şey duymadım.

8) Bütçene uygun olarak B350 modellerinden en uygun fiyatlı olan modelleri alabilirsin. Asus, MSI, Gigabyte ve Asrock gayet kaliteli markalar.

Sistemine gelirsek elindeki işlemci hala yeterli bir model, 6600 bir oyun yüzünden CPU değişimi yapmana pek gerek yok. BF1 işlemciye yüklenen bir oyun birazcık darboğaz yaşaman performansına doğrudan etki etmez.

2600X modeli de gayet iyi tercihtir, çok güçlü bir modeldir. 6600 ile idare edebilirsin, ülkedeki ekonomik şartlardan dolayı fiyatlar bu seviyedeyken sistemi şu şartlar altında güncellemek bana doğru gelmiyor, tabii tercih senin sen karar vereceksin sonuçta. Ülkedeki bu aşırı fiyatlarda uzun yılar devam edecek gibi görünüyor, kısa bir süre içinde maalesef fiyatlarda yine değişim olmayacak.
Acelen yoksa B450 ve X470 yongalı anakartların çıkmasını bekle, ilk nesil AM4 anakart alma derim.
X470'ler çıktığı haliyle pahalı alabileceğim düzeyde değil. B450'nin çıkış tarihi hakkında da bir bilgi bulamadım. Acelem yok fakat çıkan anakart ve işlemciyi kardeşime vereceğim için fazla da bekleyemem.

1) B350 genel olarak sata yetecektir, X370 kendi özgü bazı avantajlarının yanında OC performansında biraz daha iyi ama fiyat performans olarak B350 almak daha doğru. İki Anakartın özellikleri kendine göre karşılaştır B350 sana yeterli geliyorsa onu al.

3) Uyumluluk listesinde olmadı diye RAM uyumsuz olmuyor ama yine de kontrol etmekte fayda var. İlk Ryzen serisi işlemci ve Anakart uyumluluklarında kullanıcılar RAM uyumsuzluğundan çok çekti, daha sonra BIOS güncellemesi ile sorunlar düzeltildi.

4) Yüksek frekanslı RAM alırsan Ryzen işlemcilerin oyun performansını biraz daha artıracaktır, ani FPS düşüşü neden yaşayasın, böyle bir şey olmaz.

6) Acelen yoksa bekleyebilirsin, fiyat olarak B350 ve X370 modellerinden biraz daha pahalı olurlar gibi duruyorlar yine görmek gerek tabii.

8) Bütçene uygun olarak B350 modellerinden en uygun fiyatlı olan modelleri alabilirsin. Asus, MSI, Gigabyte ve Asrock gayet kaliteli markalar.

Sistemine gelirsek elindeki işlemci hala yeterli bir model, 6600 bir oyun yüzünden CPU değişimi yapmana pek gerek yok. BF1 işlemciye yüklenen bir oyun birazcık darboğaz yaşaman performansına doğrudan etki etmez.

2600X modeli de gayet iyi tercihtir, çok güçlü bir modeldir. 6600 ile idare edebilirsin, ülkedeki ekonomik şartlardan dolayı fiyatlar bu seviyedeyken sistemi şu şartlar altında güncellemek bana doğru gelmiyor, tabii tercih senin sen karar vereceksin sonuçta. Ülkedeki bu aşırı fiyatlarda uzun yılar devam edecek gibi görünüyor, kısa bir süre içinde maalesef fiyatlarda yine değişim olmayacak.

Çözüm

Cevabınız için teşekkür ederim.

En çok oynadığım oyun Battlefield 1. Battlefield 1'i 1080p Ultra ayarlarda oynuyorum 75fps sabit şekilde. Yer yer 40-45'e kadar düşüyor anlık olarak ve bu aşırı kasma hissi yaratıyor. Özellikle çatışmalarda çok sinir bozucu oluyor. Şimdi Battlefield V çıkacak ve büyük ihtimalle onun işlemci tarafındaki gereksinimleri daha fazla olacak. Hem ona da yatırım olsun hem de eski anakart ve işlemciyi GTX 1050 veya 1050 ti alarak kardeşime vereceğim. Zaten 1 seneye kalmadan ekran kartını da yükseltip 2k veya 4k ya geçmek istiyorum.

Dediğiniz gibi ucuzundan B350 bir anakart alıp DDR5 RAM'ler çıkıp yaygınlaşana kadar kullanmayı planlıyorum. 2133 MHz BF1 de 1080p çözünürlükte GTX 1080 ile 6 Fps civarı fark yapmış gibi görünüyor. RX 480 ile 3 civarı edeceğini tahmin ediyorum 3000 Mhzlere göre. 2K ve 4K da fark yok denecek kadar az.
AMD Ryzen Memory Analysis: 20 Apps & 17 Games, up to 4K Review

Yine dediğiniz gibi fiyatlar aldı başını gitti ve kısa zamanda kur fiyatlarında ani bir düşüş olacağını tahmin etmiyorum. O yüzden alabiliyorken almak mantıklı diye düşünüyorum.

Alternatif olarak işlemciyi i7 6700/7700 modeline yükseltebilirsin. İkinci el olarak uygun fiyata bulabilirsin. Hem hiçbir oyunda işlemciden kaynaklı darboğaz yaşamazsın.

Alternatif olarak işlemciyi i7 6700/7700 modeline yükseltebilirsin. İkinci el olarak uygun fiyata bulabilirsin. Hem hiçbir oyunda işlemciden kaynaklı darboğaz yaşamazsın.
İlk başta 7700k almak için yola çıktım fakat, 2600X + anakart, 7700k + soğutucudan (hepsi sıfır hesapşandı, ikinci el işine girmek istemiyorum) daha ucuz olduğu için vazgeçtim. İkinci el işine girecek olsam B350 Chipset Strix, TUF vs anakartlar vs 400-450 civarına onlardan alırım. :D

Ne kadar oyun oynamayı ağırlıklı olarak yapsam da oyun oynarken arkada program çalıştırdığım için Ryzen daha mantıklı geldi.

DN: BF 1'de program çalışmazken de oluyor darboğaz o yüzden değiştirmek istiyorum zaten.
Son durum: MSI B350M Mortar Arctic aldım ileride beyaz bir kasa alma isteğim olduğu için. Cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. BF 1 darboğazdan tamamen kurtuldu. Eskisine göre 10-15 fps fazla aldığım sahneler oluyor. Ayrıca 2133Mhz olan RAM'lerimi OC ile 2400Mhz'de çalıştırmayı başardım. Umarım başlarına bir şey gelmez :D

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı