Çözüldü i5 7600K sistemde XMP açınca ekran gelmiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

apoliko

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Mühendisliği (öğrenci)
Merhaba, geçenlerde sistemime 16 GB 3600 MHz RAM taktım fakat XMP açınca ekran gelmeme sorunuyla karşılaştım. Ne yapmam gerek?
İşlemci i5 7600K.
Anakart ASUS STRIX Z270F.
RAM t-Force (2x8) 16 GB 3600MHz 18CL RAM.

Şu an 2400 MHz sorunsuz çalışıyor.

Çözüm
CPU System Agent Voltage veya CPU SA Voltage veya VCCSA - 1.25V
CPU IO Voltage veya VCCIO veya VDDQ - 1.30V girmeyi dener misin?
RAM frekansını belirleyen işlemci değil anakarttır ve anakartı 3866 MHz'e kadar destekliyor. Sözde benim işlemcim de 5600X maksimum 3200'e kadar destekliyor ama ben 3600'leri rahatlıkla kullanabildim voltaj arttırarak, Memtest86 ile de Pass geçti.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM frekansını belirleyen işlemci değil anakarttır ve anakartı 3866 MHz'e kadar destekliyor. Sözde benim işlemcim de 5600X maksimum 3200'e kadar destekliyor ama ben 3600'leri rahatlıkla kullanabildim voltaj arttırarak, Memtest86 ile de Pass geçti.

Ryzen için anakartın soketin eski anakartlarından değilse kısıtlayan faktör işlemcidir. Vermeer mimarili 5000 serisi işlemcilerin IF'si 3800 MHz civarında kalıyor, yeni AM4 anakartların çoğu 4000 MHz ve üstünü kaldırabilecek kapasitede. Bu ibarenin de pek bir önemi yok. Doğru ayarları yaparak sözde anakart sınırını geçebilirsin.

Benim anakartım maksimum 4400 MHz destekliyordu fakat 5600G(Cezanne mimarili) ile WHEA'sız 4533 MHz çalıştırdım.

Bende 10400 işlemci vardı, RAM'leri, XMP açıp 3200 MHz'ye çektiğim zaman, ekran gelmiyordu, sonra ekran geliyordu bu sefer oyunlarda FPS çok düşük oluyordu. İşlemciyi değiştirdim 11600 taktım şu an XMP açık gayet güzel çalışıyor. İnternetten araştırdığım zaman 10400 resmi olarak maksimum 2666 MHz hızı destekliyor, 11600'e baktığım zaman 3200 desteklediğini görüntülüyorum.

Ryzen için anakartın soketin eski anakartlarından değilse kısıtlayan faktör işlemcidir. Vermeer mimarili 5000 serisi işlemcilerin ıf'si 3800 MHz civarında kalıyor, yeni AM4 anakartların çoğu 4000 MHz ve üstünü kaldırabilecek kapasitede. Bu ibarenin de pek bir önemi yok. Doğru ayarları yaparak sözde anakart sınırını geçebilirsin.

Benim anakartım maksimum 4400 MHz destekliyordu fakat 5600G(Cezanne mimarili) ile Whea'sız 4533 MHz çalıştırdım.

Dediğiniz gibi limitleri de aşabiliyorsunuz ama parça ömrünü kısaltır diye asla böyle bir şeye cesaret edemedim. 😄

Bende 10400 işlemci vardı, RAM'leri, XMP açıp 3200 MHz'ye çektiğim zaman, ekran gelmiyordu, sonra ekran geliyordu bu sefer oyunlarda FPS çok düşük oluyordu. İşlemciyi değiştirdim 11600 taktım şu an XMP açık gayet güzel çalışıyor. İnternetten araştırdığım zaman 10400 resmi olarak maksimum 2666 MHz hızı destekliyor, 11600'e baktığım zaman 3200 desteklediğini görüntülüyorum.

O zaman AMD işlemcileri için mi geçerli bu? AMD'de böyle bir problem asla yaşamadım. Anakartın hep kaldırabildiği kadarını kullandım.

Dediğiniz gibi limitleri de aşabiliyorsunuz ama parça ömrünü kısaltır diye asla böyle bir şeye cesaret edemedim. 😄

O zaman AMD işlemcileri için mi geçerli bu? AMD'de böyle bir problem asla yaşamadım. Anakartın hep kaldırabildiği kadarını kullandım.

RAM'e 1.65V, SOC'a 1.45V vermediğin sürece pek ömür kısaltacağını zannetmem.

Ayrıca alt zamanlamalar da fazlasıyla önemli. Frekans yükseltip CL, RCDRD, RP düşüreyim bitsin değil. :)

İkisi için de geçerli değil. İşlemci için websitesinde yazan değerleri dikkate almaya gerek yok. 13900K için de 5600 MHz yazmışlar fakat çalıştıran 7200 MHz çalıştırıyor.

H510 varsa 2666 kalması normal. Chipset de etkili.

H510 varsa 2666 kalması normal. Chipset de etkili.

Z490 hocam.

RAM'e 1.65v, SoC'a 1.45v vermediğin sürece pek ömür kısaltacağını zannetmem.

Ayrıca alt zamanlamalar da fazlasıyla önemli. Frekans yükseltip CL, rcdrd, RP düşüreyim bitsin değil. :)

İkisi için de geçerli değil. İşlemci için web sitesinde yazan değerleri dikkate almaya gerek yok. 13900k için de 5600 MHz yazmışlar fakat çalıştıran 7200 MHz çalıştırıyor.

Çalıştırabilirsin ama donma kasma gibi sıkıntılar çıkartabiliyor, ondan bahsediyorum.

RAM'e 1.65v, SoC'a 1.45v vermediğin sürece pek ömür kısaltacağını zannetmem.

Ayrıca alt zamanlamalar da fazlasıyla önemli. Frekans yükseltip CL, rcdrd, RP düşüreyim bitsin değil. :)

İkisi için de geçerli değil. İşlemci için web sitesinde yazan değerleri dikkate almaya gerek yok. 13900k için de 5600 MHz yazmışlar fakat çalıştıran 7200 MHz çalıştırıyor.

Arkadaşın yaşadığı sorunun aynısını yaşadım ama işlemci değiştikten sonra düzeldi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı