i5 8400, RTX 2080 için yeterli mi?

İkisi de benzer performansları verecektir.

Aralarındaki temel fark, R5 2600'ün çoklu çekirdek performansı ve hyper threading farkıdır.

i5 8400 6 çekirdek 6 izlek iken, Ryzen 5 2600 6 çekirdek 12 izlektir.

i5 8400'ün r5 2600'a göre %10 IPC farkı vardır. Eğer R5 2600 4.2 GHz'a overclocklanır ve 3000 MHz CL15 RAMler ile kullanılırsa, yaratılacak performans farkı bu IPC farkını kapayabilmektedir. Ama her Ryzen 2600 de ha dedin mi 4.2 GHz olmaz. O iş için Ryzen 2600x almak gerekir ki, o da biraz daha cukkalı olur. Standart bir Ryzen 2600 ile 3.8 GHz civarı zirve görürsün (turbosu ile).

Yani iki işlemcinin de kendine göre güçlü yanları var. Bu yanlarını sana sayacağım ve sen de kendine hitap eden tarafı seçersin.

i5 8400, brüt olarak Ryzen 2600'den birçok durumda daha çok FPS verir. GTX 1080, RTX 2070 gibi kartlar ve 1080p çözünürlüğü söz konusuysa, i5 8400 salt FPS almak istiyorsan daha iyidir. Örnek;

Ryzen 2600 + GTX 1080 ile AC Odyssey, 1080p High ayarlarda Atina merkezinde zirve FPS değeri 45 civarıdır.
i5 8400 + GT X1080 ile AC Odyssey, 1080p High ayarlarda Atina merkezinde zirve FPS değeri 55 civarıdır.

Bu 10 FPSlik ortalama fark, aralarındaki IPC farkından gelir. Bu fark PUBG gibi oyunlarda orantısal olarak artabilir. Örneğin Ryzen 2600 PUBG'de 100 FPS verirken, i5 8400 115-120 FPS verebilir.

Peki Ryzen 2600'un avantajı ne durumda ortaya çıkar?

i5 8400 ile bu 55 FPS'i aldığında işlemci sayacı %99 kullanım gösterir. Ekran kartı kullanımı %75 civarı gösterir.

Ryzen 2600 ile bu 50 FPS'i aldığında işlemci sayacı %70-75 kullanım gösterir. Ekran kartı kullanımı %70 civarı gösterir. Bu bile başlı başına "daha düşük kullanım oranı, daha az darboğaz, daha fazla fps verir" mantığını bertaraf eden bir göstergedir. Bu şu anlama geliyor, iki işlemci de High ayarlara rağmen 1080pde GTX 1080'i darboğaza sokmaktadır.

Ama insanlar ne yazık ki etraflıca düşünemiyorlar. Ya da sorgulamıyorlar, madem bu kadar boşluk var, niye ekran kartı da düşük yüzdede diye. Oyuna laf atıp "işte oyun ekran kartını kullanmıyor, işlemciyi kullanmıyor" diyorlar. Durum halbuki böyle değil. O boşluğun neden olduğunu da birazdan açıklayacağım.

Peki ya Ryzen %70-75 kullanım gösteriyor demiştik. Neden o %25-30lu kısım iş yapmıyor, neden daha fazla FPS vermiyor? İşte bunun sebebi işlemcinin her izleği fiziksel bir çekirdek kapasitesinde iş yapamaz. Oyunlar bu sanal izlekleri tam olarak kullanabilecek şekilde dizayn edilmemektedirler. Hyper threadingin asıl amacı işlemcinin tam doldurulamayan çekirdeklerini bir ikinci "sanal" izleğe aktararak bu kısımları da verimli bir şekilde kullandırtabilmesidir.

i5 8400'de %99 demiştim.

6 izleğin var ve hepsine %99 yük biniyor. Discord açtın. Discord da nihayetinde işlemci harcayan bir program. Atıyorum, arkadaşınla sesli chattesin. Arkadaşın sana söylediği şeyler işlemcide işlenip sana iletilir, bu işlemi de atıyorum 4. izlek yapıyor olsun. Geçmiş olsun. AC Odyssey 4. izleği de dolduruyordu. Bu durumda ne olacak? Windows 4. izlek için AC Odyssey'e tokat atacak, diyecek ki "sen burayı çok doldurdun hemşerim az sıkış da şu arkadaş da işini görsün".

İşte tam bu noktada "kasma" "anlık donma" "fps drop" fenomenleri gerçekleşir. 55 FPS anlık olarak 35-40'a iniverir. Hemen geri dönebilir, toplayamayabilir, toplasa bile 55 yerine 45-50'ye çıkabilir. Sebebi, o izleğin tam verimli olarak paylaşılamamasıdır. Hem Odyssey hem de Discord o izlek parçasını kullanmak istemektedir. Tek bir izlek üzerinde bu işler döndüğü için de oyun performansı bundan olumsuz etkilenir.

Şimdi bir de arka planda Spotify, tarayıcı, Steam, Origin açtığını düşün. Arkaplanda çalışan diğer onca uygulamayı düşün. Bir anda Windows'un kafasına göre virüs taraması yaptığını düşün. Arka planda çalışan Realtek ses denetim paneli bile yer yer işlemciden pay almaya çalışacaktır.

Haliyle bu düzende sadece 6 izleği olan i5 8400, bu tür işlemciye bindiren oyunlarda patlamaya başlar. Sürekli FPS düşer, anlık kasmalar yaşarsın, %1 low ve %0.1 low FPS değerlerin de dibi görür. Haliyle pek tatlı bir deneyim olmaz.

Peki ya Ryzen 2600'da bu durum nasıl olur?

Çekirdekler 12 izleğe ayrılırlar. Bu izleklerin 6 tanesi fiziksel gücündedir, kalan 6 tanesi ise, fiziksel çekirdekten arta kalan kısımlardır.

Discord açıp arkadaşınla konuştuğunda, Windows arta kalan boş kısımların ayrıldığı izleğe yönlendirir programları.

İşte o %25-30luk kullanım boşluğu bu işe yarar. Ryzen 2600 aynı anda daha fazla iş görebilmekte ve iş gördüğü işlemlerin de performansını sürdürülebilir kılmaktadır.

Discord, Spotify, tarayıcı, Steam bu %25-30luk boşlukta kendine rahatça yer bulur. Oyunu hiç rahatsız etmez. Böylece oyun ve programlar arasında bir işlemci pay kapışma durumu yaşanmaz.

Tüm bunlar çerçevesinde Ryzen 2600 öneririm.

Ama diyorsan ki ben arkaplanda hiç uygulama açmam, ya da minimumda tutarım, ben alabileceğim maksimum FPS'i istiyorum, ortalama olarak %10-15 daha fazla FPS almak bana cazip geliyor, ancak o zaman i5 8400'ü almak mantıklı olabilir. Onun dışındaki her senaryoda Ryzen 2600 ağır basıyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı