i5 9600K ve RTX sistem toplama

Reno

Kilopat
Daha fazla  
Beş senedir elimde olan FX tabanlı sistemimi 1440p çözünürlükte oldukça uzun bir süredir kullanıyorum ve artık yeni neslin ihtiyaçlarına cevap veremediğini birçok deneyimle tecrübe ettim. Bunun sonucunda, AMD her ne kadar Zen mimarisi ile bekleneni vermiş olsa da artık Intel tabanlı ve uzun ömürlü bir sistem edinme kanısındayım.

Düşündüğüm sistem bileşenleri;

İşlemci
Anakart
RAM
Ekran Kartı
HDD
Kasa
Güç Kaynağı

Sorular;
  1. İşlemci konusunda i5 9600K modelinde eminim. Altı net çekirdek sayısı yeterli olacak mı?
  2. Anakartın desteklediği MHz sayısı kimi yerde 4400 kimi yerde 2333 değerlerinde gösteriliyor, bu işin aslı nedir?
  3. HDD seçiminde Seagate markanın Firecuda Gaming modelinin standart modellerden bir farkı var mı?
  4. Sıvı soğutucu seçiminde iki seçenek arasından hangisi tercih edilmeli?
  5. Kasa ve güç kaynağı seçiminde her ne kadar gönlüm ilk seçeneklerde olsa da bunlar dışında bir öneriniz olur mu? Tabi sıvı soğutmanın kasanın üst tarafında uygun bir şekilde sığacağı modeller içerisinden.
  6. Monitör ve SSD mevcut.
  7. Belki de en önemli ve kritik olan soru; RTX model kartlar, 9. nesil işlemciler ve Z390 model anakartlar Kara Cuma indirimleri dahiline girecek mi? Mesela geçen sene yapılan indirimlere GTX 1000 serisi üst seviye kartlar 8. nesil üst seviye işlemciler dahil miydi?
Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Intel tabanlı ve uzun ömürlü bir sistem
Biraz zıt kavramlar sanki. 9600K ve 2080 yerine R7 2700 ve 1080 TI rahat alınırken Intel'e para bayılma. 6 çekirdek dediğin şu an BF1 %85'ini kullanıyor, neyine uzun ömür? Aynı fiyata 8/16 bir R7 en az 3 yıl daha fazla götürecektir.

Ryzen 2700 mantıklı.
2070 alacaksan alma. 2070 alacaksan da ARMOR alma. 2080 Duke düşünülebilir.
Sıvı soğutmaya şimdilik gerek yok. Eğer amd alınacaksa. Intel'de kararlıysanız, CM ML240(Lite olan değil) öneririm.
Z390 4333 Mhz bu arada. 2133 olarak yanlış belirtmiş HB

Biraz zıt kavramlar sanki. 9600K ve 2080 yerine R7 2700 ve 1080 TI rahat alınırken Intel'e para bayılma. 6 çekirdek dediğin şu an BF1 %85'ini kullanıyor, neyine uzun ömür? Aynı fiyata 8/16 bir R7 en az 3 yıl daha fazla götürecektir.

Evet haklısın forumda her sistem toplama başlığında bir çok kişi tarafından 2700x öneriliyor. Kendim de uzun yıllardır bir AMD kullanıcısı olarak yeni nesil işlemcileri oldukça başarılı buluyorum. Fakat büyük sıkıntı yaşadığım tek çekirdek performansı her zaman için Intel tarafında daha performanslı olduğunu bildiğim için i5 9600k işlemcisine yöneldim.

Ryzen 2700 mantıklı.
2070 alacaksan alma. 2070 alacaksan da ARMOR alma. 2080 Duke düşünülebilir.
Sıvı soğutmaya şimdilik gerek yok. Eğer amd alınacaksa. Intel'de kararlıysanız, CM ML240(Lite olan değil) öneririm.
Z390 4333 Mhz bu arada. 2133 olarak yanlış belirtmiş HB

İndirimli fiyatlarını göz önünde bulundurarak 1070ti, 1080ti, 2070 model kartlar arasında 2070 modelini düşünüyorum. 2080 kartlar sağlam bir indirim almadığı sürece edinmem zor. Armor oldukça iyi bir fiyata kadar düştü, neden almamalıyım acaba? Yoksa bu fiyat düşmesi pek hayra alamet bir şey değil mi? Çerez gibi satıldı şu sıralar, çünkü diğer marka 2070'ler indirim alırsa ancak edinebilirim. Anakart anlaşıldı.

Evet haklısın forumda her sistem toplama başlığında bir çok kişi tarafından 2700x öneriliyor. Kendim de uzun yıllardır bir AMD kullanıcısı olarak yeni nesil işlemcileri oldukça başarılı buluyorum. Fakat büyük sıkıntı yaşadığım tek çekirdek performansı her zaman için Intel tarafında daha performanslı olduğunu bildiğim için i5 9600k işlemcisine yöneldim.

İndirimli fiyatlarını göz önünde bulundurarak 1070ti, 1080ti, 2070 model kartlar arasında 2070 modelini düşünüyorum. 2080 kartlar sağlam bir indirim almadığı sürece edinmem zor. Armor oldukça iyi bir fiyata kadar düştü, neden almamalıyım acaba? Yoksa bu fiyat düşmesi pek hayra alamet bir şey değil mi? Çerez gibi satıldı şu sıralar, çünkü diğer marka 2070'ler indirim alırsa ancak edinebilirim. Anakart anlaşıldı.
Armor modeli şuanda stokta yok stokta olduğunda 3800 TL civarı bir fiyata satılıyor ve 1080'den bir tık daha iyi bir performans sağlıyor. Bence tercih edilebilir.

Ryzen’ın 2. Nesil performansı gayet iyi. 2600X ya da 2700 işinizi görecektir. Ayrıca Intel tek çekirdekteki farkını sadece 1080p’de gösterebiliyor. 2K’da ise 3-4 FPS falan oynuyor. Zaten 1070Ti, 2070 falan bakıyorsanız 1080p’de oynamazsınız heralde. 2070 Armor modeli bu seride çok iyi. Eksik olan her şey eklenmiş. En önemlisi backplate eklemişler. Önermeyen arkadaş neye göre önermedi anlamadım.

@Reno Hocam zaten ekran kartını o seviyede almayı düşünüyorsanız 1080p ile işiniz olmaz. İntelin tek çekirdek performansı 1080p de öne çıkıyor. Olay 1440p ye geldiğinde ise ryzen ile arasındaki fark yok denecek kadar az (oyun performansı). O yüzden ucuz olan ve f/p olan ryzen tercih etmeniz mantıklı olacaktır.

Ryzen’ın 2. Nesil performansı gayet iyi. 2600X ya da 2700 işinizi görecektir. Ayrıca Intel tek çekirdekteki farkını sadece 1080p’de gösterebiliyor. 2K’da ise 3-4 FPS falan oynuyor. Zaten 1070Ti, 2070 falan bakıyorsanız 1080p’de oynamazsınız heralde. 2070 Armor modeli bu seride çok iyi. Eksik olan her şey eklenmiş. En önemlisi backplate eklemişler. Önermeyen arkadaş neye göre önermedi anlamadım.

@Reno Hocam zaten ekran kartını o seviyede almayı düşünüyorsanız 1080p ile işiniz olmaz. İntelin tek çekirdek performansı 1080p de öne çıkıyor. Olay 1440p ye geldiğinde ise ryzen ile arasındaki fark yok denecek kadar az (oyun performansı). O yüzden ucuz olan ve f/p olan ryzen tercih etmeniz mantıklı olacaktır.

Sistemi kesinlikle 1440p çözünürlük ayarında kullanacağım. Tek çekirdek performans farkının 2k ayarında fark yaratmadığını bilmiyordum, bu benim için önemli bir nokta oldu açıkçası. Fakat şöyle bir durum var, halihazırda Benq RL2455HM 1920x1080 çözünürlük sağlayan bir monitör sahibiyim ve VSR ile 1440p çözünürlükte kullanıyorum mevcut sistemi. Sorum şu ki böyle sahte 1440p çözünürlük ayarında da bu tek çekirdek performans farkı kapanacak mı? Çünkü hiç gerçek 2k çözünürlük tecrübem olmadı, kıyas yapacak durumda değilim. Ryzen sistem kurarsak 2700x modelin altına düşmek istemem.

Armor modeli şuanda stokta yok stokta olduğunda 3800 TL civarı bir fiyata satılıyor ve 1080'den bir tık daha iyi bir performans sağlıyor. Bence tercih edilebilir.

Evet takip ettiğim kadarıyla o fiyata bulunabiliyor tabii stokta olduğu sürece. Çok çok uygun bir fiyata RTX 2080 bulmadıkça bu kartı edinmeyi düşünmekteyim.

Maksimum bütçeni verirsen daha iyi öneride bulunabilirim hem 8 çekirdekli işlemci bile koyacam sisteme bekliyorum cevabını.

Biraz tahmin yürütmek gibi olacak ama dediğim gibi Kara Cuma indirimlerini göze alarak 8.000TL civarında bir sistem dizmeyi düşünüyorum.

@Reno Ben 2k olayını şöyle biliyorum. Oyunlar tek çekirdek gücü istemekte. Ve sen çözünürlüğü arttırdığında yük ekran kartına biniyor. Ve işlemciye düşen görev azaldığı için tek çekirdek performansına çok ihtiyaç duyulmuyor. 2kyı DSR özelliği ile kullanırsanız (sizin VSR dediğiniz) yük gene ekran kartına biner bence. Bu yüzden ryzen ile intel arasında çok fark olmayabilir bence.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı