i7-10700K sistem performansı düşük

TarıkAlkan

Femtopat
İlk olarak merhaba, benim sorunum şu. Bundan birkaç gün önce bazı oyunların eskisine göre gerçekten çok düşük FPS verdiğini gördüm, oyundan çıkıp girince bazen düzeliyor bazen de düzelmiyordu. Bundan birkaç gün sonra bu olay bilisayarımdaki tüm oyunlarda olmaya başladı CS:GO, Apex Legends, Cyberpunk 2077 gibi oyunlarda.
Sürekli aynı sorun ile karşılaşıyordum. Oyunu kapatıp açınca düzeliyordu bazen fakat düzeldiği zaman ise Alt+Tab yapınca tekrar bozuluyordu. Ben de bunun yüzünden direkt olarak PC'ye reset attım, temiz bir başlangıç olsun diye tüm ayarları sıfırladım, tüm diskleri sildim, sonra bilgisayarı tekrar kurdum. Steam ve bezeri şeyleri tekar yükledim fakat sorunum hala devam etmekte ve gerçekten hiçbir çözüm bulamadım. Ekran kartı driverları ile alakalı olabilir diye onları güncelledim, olmadı. Eski sürüme tekrar döndürdüm fakat sorun hala devam ediyor. Sistem özelliklerim:

RTX 2080 Super (MSI Gaming X Trio)
i7 10700K.
Gigabyte Z490 GAMING X.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunların pencere modunu değiştirmeyi deneyebilirsin pencereli / tam ekran / çerçevesiz şeklinde bunlar Alt Tab kasmalarını az çok engelleyebilir, sorun eğer bununla alakalıysa tabii, ama bu masaüstü kasmaları genelde RAM kullanımından kaynaklanıyor.

İşlemci soğutucunuz ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Çok ısındığı için büyük ihtimalle MHz'lerini kısıyor olabilir. Soğtucunuz sıvı soğutucu ise kontrol ettirin. Hava soğutma ise güçlü bir hava soğutma takmayı deneyin. Ayrıca buna etken olarak kasanızın hava sirkilasyonu nasıl? Eğer kötüyse yakında ekran kartınızda çok fazla ısınmaya başlar ve fanlar çıldırmaya başlayabilir.

Oyunların pencere modunu değiştirmeyi deneyebilirsin pencereli / tam ekran / çerçevesiz şeklinde bunlar Alt Tab kasmalarını az çok engelleyebilir, sorun eğer bununla alakalıysa tabii, ama bu masaüstü kasmaları genelde RAM kullanımından kaynaklanıyor.

Bunu tekrardan denerim sağ ol yardımın için fakat sorunum Alt Tab kasması değil Alt Tab yaptıktan sonra oyun içerisineki FPS'im bir anda 144'ten 10'a düşüp orada kalıyor.
İşlemci soğutucunuz ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Çok ısındığı için büyük ihtimalle MHz'lerini kısıyor olabilir. Soğtucunuz sıvı soğutucu ise kontrol ettirin. Hava soğutma ise güçlü bir hava soğutma takmayı deneyin. Ayrıca buna etken olarak kasanızın hava sirkilasyonu nasıl? Eğer kötüyse yakında ekran kartınızda çok fazla ısınmaya başlar ve fanlar çıldırmaya başlayabilir.

Yani sıcaklık değerlerim oyun içerisinde genel olarak 45-62 derece arasında bu sıcaklık değerlerinin kötü olduğunu düşünmüyorum.
Arkadaşlar biraz daha bilgi vermek amacı ile tekrardan yazayım son yaptığım testlerde şunu fark ettim oyunu kapatıp açınca bazen düzeliyordu ve bazen düzelmiyordu düzelmediği zamanlarda.
Ekran kartı sıcaklığım her zaman 41-45 derece arasındaydı fakat FPS'im normal olduğu zamanlarda ise ekran kartı sıcaklığım 55-60 derece arasındaydı yani bir şekilde bazen bilgisayarım ekran kartından verim almıyor olabilir mi?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı