i7 11800H işlemciye nasıl O.C yapılır?

Makaleler
8
Yer
İstanbul
Örneğin i7 11800H işlemcimde hızı 4,6 dan 5 e çıkarabiliyorum ancak kullanmadığım zaman gayet 2 ghz değerlerinde gezebiliyor. Burada önemli olan ne zaman ihtiyaç olacağı.

Aynı işlemciye sahibim, nasıl yaptığınızı kısaca anlatabilir misiniz? Ben de yapmak istiyorum da.

Sistemin tam potansiyelini ortaya çıkarmak için yapılır. Biraz keyfi bir işlemdir çünkü gereksinimler karşılanmazsa zarara dönüşebilir OC eylemi.

Sistemin yavaş yavaş oyunlara yetmediği zamanlarda yapılabilir O.C, GPU'ya da overclock yapılabilir ve bu performansa direk etkisi olur.

Aynı işlemciye sahibim, nasıl yaptığınızı kısaca anlatabilir misiniz? Ben de yapmak istiyorum da.

Merhaba, sisteminiz nedir ? Eğer anakart tarafından destekleniyorsa ve BIOS tarafında herhangi bir kısıtınız yoksa siz de yapabilirsiniz. Sisteminize göre detayları özelden konuşabiliriz.

Merhaba, sisteminiz nedir ? Eğer anakart tarafından destekleniyorsa ve BIOS tarafında herhangi bir kısıtınız yoksa siz de yapabilirsiniz. Sisteminize göre detayları özelden konuşabiliriz.

Konuyu ayırdım hocam sapma olmaması için.

BIOS tarafından Undervolt kısıtlmamam var bu yüzden UV yapamıyorum. Bu sebeple herhalde O.C da yapamıyorum. ThrotteStop üzerinden limit ayarlarını düzenleyerek olurlu hızlara ulaştım ama PL 1 ve PL 2 limitleri hep ayağıma taş koydu.

Tam sistem; Acer Nitro 5 515-57, i7 11800H, RTX 3060, 16 GB RAM.

Konuyu ayırdım hocam sapma olmaması için.

BIOS tarafından Undervolt kısıtlmamam var bu yüzden UV yapamıyorum. Bu sebeple herhalde O.C da yapamıyorum. ThrotteStop üzerinden limit ayarlarını düzenleyerek olurlu hızlara ulaştım ama PL 1 ve PL 2 limitleri hep ayağıma taş koydu.

Tam sistem; Acer Nitro 5 515-57, i7 11800H, RTX 3060, 16 GB RAM.

Overclock için maalesef tam bağımsız bir BIOS gerekiyor, yani PL1 ve 2 değerlerini de belirli bir şekilde yukarıya taşıyabilmeniz gerekiyor. Örneğin ben temel çekirdek frekansını arttırmak yerine, cihaz sadece yük altında çok ısındığında termal throttle a takılmasını istediğim için turbo boost fonksiyonunu yükselttim. Temel frekans 2.30 ghz, turboyla 8 çekirdek aynı anda 4.2 ghz e kadar çıkabiliyorken bunu 5 ghz e sabitledim, zaten daha üst limit bende de yok. Bu sayede işlemci ilk 10-15 dakika full boost gidiyor, sonra soğutma yetersiz kaldığı için hız 4,2 lere kadar düşüyor. Çoğu laptopta bu durum böyle olmak zorunda maalesef, yapabildiğimize şükrediyoruz.

Tam bağımsız bir BIOS demişken benim cihazım Tulpar T7 V25.1.2, yani MSI GP76. Fakat marka hakları gereği click bios kullanılamadığı için böyle melez bir bios kullanmışlar, bu nedenle ayar konusunda advanced bios benim cihazımda tam derya deniz. Her cihazda bu kadar serbest ayarlar olmayabilir.

Bir de bahsettiğim gibi, soğutma her şartta bu işlemciye yetersiz kalıyor. Belki sıvı metal olsa kurtarırdı ancak Cryofuze Violet gibi üst düzey bir termal macunun bile overclockla rahatlıkla sınırlarını zorluyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı