i7 12700H laptopun işlemcisine overclock yapılabilir mi?

OnlyX

Hectopat
i7 12700H işlemci 3050 Ti bir laptopum var.(Evet arkadaşlar 4 GB VRAM'ı var yetersiz deyip durmayın biliyorum.) Yani overclock yapmayı çok düşünmesem de merak ettim işlemcim overclock yapılabilir mi? Bir de XTU diye bir şey oda OC ile mi ilgilidir acaba? XTU ile ilgili bir sorunum var ama başka konuya yazmak daha doğru olur gibi o yüzden şu an sadece işlemcime herhangi bir şekilde OC yapılabilir mi onu sormak istiyorum.

Isınma ile ilgili sorunum yok arkadaşlar.

Bunun gibi güçlü işlemcilerin performansını zaten çok ısındıkları için laptop üreticisi olan firma işlemcinin potansiyel performansını kısıyor biraz. Yani overclock yapmanız önerilmez ki muhtemelen BIOS'da ayarı bile yoktur.

Laptoplarda thermal design dediğimiz bir mevzu var. İşlemcinin ve ekran kartının verebileceği maximum performansa göre tasarım oluşturulur. Bu sebeple kesinlikle laptopta işlemci ve ekran kartı için OC önerilmez. Hatta üretim esnasında buna bağlı olarak işlemci ve ekran kartı belirli güç aralıklarında kullanılarak üretiliyor. 130W'lık RTX 3060 ile 85W'lık RTX 3060 aynı kasada kullanılmıyor. Sebebi dediğim gibi thermal design.

Hocam ben zaten o olayları biliyorum. Ekran kartının TDP değerini ısıya göre firma belirliyor gibi gibi...Ama benim sorum o değil. Oraya da yazdım zaten ısıyı falan boş verin. Sonu h ile bittiği için yüksek performanslı olduğunu biliyorum ama OC yapılabilir mi benim sorum. Yani yapmayı düşünmüyorum üstte de belirttiğim gibi ama OC yapmak istersem yapabilir miyim?(k işlemci veya Z anakart gibi)

XTU ile her türlü yapılabilir. Hatta bazı laptoplarda kendi OC toolları ile bile yapılabiliyor. Bende bulunan Monster laptoplarda OC ayarlarında 80W'ta kadar işlemci güç yönetimi yapılabiliyor.

XTU ile her türlü yapılabilir. Hatta bazı laptoplarda kendi OC toolları ile bile yapılabiliyor. Bende bulunan Monster laptoplarda OC ayarlarında 80W'ta kadar işlemci güç yönetimi yapılabiliyor.

Hocam siz biliyorsunuz sanırım. Bende XTU ile ilgili bir sorun var. Ne kadar uğraştıysam çözemedim. Sizce nasıl çözebilirim biliyor musunuz? Sürücüyü yükemeye çalışıyorum olmuyor. Bellekteki eski sürümünü de nasıl sileceğim kaynak bulamadım açıkçası.

Dosya Ekleri

• 1661780349396.png
    594,9 KB · Görüntüleme: 114
  • 1661780370288.png
    524,2 KB · Görüntüleme: 113

Chipset sürücüsü ve bilgisayarın HUD uygulamaları yüzünden bu sorunlar olabiliyor. Kullandığınız laptopa temiz format atıp sürücülerinin sadece chipset dahili grafik birimi olanı yükleyip bu uygulamayı yüklediğinizde sorun olmaz. Performans yönetimine sahip olan bir uygulama bu kurulumu engelliyor.

ThrottleStop?

Hocam Omen Gaming Hub var benim laptopta o mu yapıyor dersiniz? Yani eğer gerek yoksa bir sıkıntı çıkmayacaksa öyle kalabilir aslında ama bir sıkıntı çıkacaksa format falan atııym.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…