i7 12700H laptopun işlemcisine overclock yapılabilir mi?

OnlyX

Hectopat
i7 12700H işlemci 3050 Ti bir laptopum var.(Evet arkadaşlar 4 GB VRAM'ı var yetersiz deyip durmayın biliyorum.) Yani overclock yapmayı çok düşünmesem de merak ettim işlemcim overclock yapılabilir mi? Bir de XTU diye bir şey oda OC ile mi ilgilidir acaba? XTU ile ilgili bir sorunum var ama başka konuya yazmak daha doğru olur gibi o yüzden şu an sadece işlemcime herhangi bir şekilde OC yapılabilir mi onu sormak istiyorum.

Isınma ile ilgili sorunum yok arkadaşlar.

Hocam throttle olmadığını kendim kullanarak gördüm. Tabii eğer 85 derecede throttle oluyorsa bilemem. Oyun oynarken performans düşüşü falanda yaşamıyorum. Yani zaten laptopum soğutması kötü olan bir laptop değil.

Yaptığınız şöyle bir yanlış var. Hız aşırtma ile ilgili bilgi ve yardım almak amacıyla burada konu açıyorsunuz. Ve altına ısınma ile ilgili bir sorunum yok yazıyorsunuz. Bir laptop sahibi olarak işlemciniz için ısınma her zaman birincil sorununuz olacak. Hız aşırtma yapmayı düşünüyorsunuz ki bu da sıcaklığın artışı demek. Ve laptoplarda sıcaklığın artmasının en bariz sonucu throttle olmasıdır. Lütfen HWiNFO64 ve Cinebench R23 programlarını kullanarak bir çoklu çekirdek testi yapın. Test esnasında HWiNFO64 yazılımı üzerinden sıcaklıkları ve frekansları takip edin. Halihazırda throttle olan bir işlemcinin önce ısınmasını kontrol etmeden hız aşırtmadan söz edilemez.

Yaptığınız şöyle bir yanlış var. Hız aşırtma ile ilgili bilgi ve yardım almak amacıyla burada konu açıyorsunuz. Ve altına ısınma ile ilgili bir sorunum yok yazıyorsunuz. Bir laptop sahibi olarak işlemciniz için ısınma her zaman birincil sorununuz olacak. Hız aşırtma yapmayı düşünüyorsunuz ki bu da sıcaklığın artışı demek. Ve laptoplarda sıcaklığın artmasının en bariz sonucu throttle olmasıdır. Lütfen HWiNFO64 ve Cinebench R23 programlarını kullanarak bir çoklu çekirdek testi yapın. Test esnasında HWiNFO64 yazılımı üzerinden sıcaklıkları ve frekansları takip edin. Halihazırda throttle olan bir işlemcinin önce ısınmasını kontrol etmeden hız aşırtmadan söz edilemez.

Hocam lütfen benim ilk başta yazdıklarımı ve sonradan yazdıklarımı okur musunuz? Ben zaten OC yapmayı düşünmüyorum ama yapılabilir mi merak ediyorum diye belirtmişim 2-3 kere. Önce okumayı öğrenin. Üstelik bilgisayardan anlamayan biri değilim ben sadece h işlemci de çarpan kilidi açıkmı diye merak ettim internette bulamadım buraya yazdım. Throttle olmadığından da eminim. Arada bir 96 dereceye geldiğini sanıyordum ama oyuna girip denedim 85-90'ı geçmedi. Geçen gün hava çok sıcaktı belki ondan olabilir. Ancak throttle yemediğinden adım kadar eminim.

Üstelik işlemcim ekran kartına oranla çok güçlü olduğu için işlemcinin %100 neredeyse hiç kullanılmıyor ve bu yüzden çok ısınmıyor belki de. Üstelik her laptop çok ısınmıyor. Şu anda kullandığım laptopun soğutması gayet iyi ve yeterli. Laptopum giriş seviyesi değil. Çünkü i7 12700h ve DDR5 PCI 4.0.Giriş seviyesi laptoplar 10-11 nesil işlemci veya AMD dengine sahip oluyorlar ama çoğunun soğutması yetersiz kalıyor. Ancak şu an kullandığım laptop soğutma konusunda gayet iyi.

Ne işe yarıyor bu ThrottleStop ve nasıl kullanılıyor biraz araştırdım ama açıklıyıcı anlatım yok.

Ne işe yarıyor bu ThrottleStop ve nasıl kullanılıyor biraz araştırdım ama açıklıyıcı anlatım yok.

OC falan yapabiliyorsunuz ancak h serisi işlemcilerde voltajı yukseltemiyorsunuz. Voltajı yükseltmeyince bir işe yaramıyor veya çok fark katmıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı