Nette yaptığım biraz araştırmaya göre sanırım soğutma kasa kaynaklı. Zaten kasanın camı ateş gibi. Camı henüz çıkarmadım ama camı çıkardıktan sonra 10 derece fark yaşayan insanlar olmuş. Size ben de katılıyorum hocam; 3 fanlı bu sıvı soğutma ile 90 dereceye ulaşmasının imkanı gerçekten yok. Bu sıvı soğutmayı ben incelemere bakarak aldım ve overclock yapıp, oyunda ağır yük altında bile 65-75 derece arasında geziyordu. Saçmalık derecesinde kötü bir değer.
Öneri kasanız var mıdır? 3 fanlı sıvı soğutmanın sığabileceği ve soğutmasının sağlam olduğu bir kasa?
Hocam ben senin dediğine katılmıyorum bu arada. 90 derece normal falan değil. Sıvı soğutmanın inceleme videolarında benim kullandığım işlemciyi kullanmışlar genel olarak ve derecesi 65-75 derece arasını geçmiyor. 90 derece gibi saçma bir değeri normal bulmak için akıl tutulması yaşamam gerek...
Üretim tekniği vs. farkından her NM aynı olmayabiliyor. Şöyle diyeyim: İki firma da 24" monitör satıyor. Birisinin 24" diye kasdettiği görüntü veren ekran kısmı. Diğerinin kasdettiği monitörün dış çerçeve dahil kısmı.Tabii ki katılıp katılmamak size kalmış. Ancak şunu anlamalıyız ki Intel hala 10nm de. Verimlilik düşük. Siz çipe ne kadar ekmek verirseniz o kadar köfte alırsınız mantığıyla TDP arttırıp performans arttırıyolar. Keza 11.nesil ile 12.nesil arasında 2 katlık bir Turbo güç farkı var. İçine ekstra 2 çekirdek 4 thread atıkmı tamam deyip yeni nesil deyip piyasaya sürüyolar. Maalesef bu konuda tartışmayacağım çünkü Intel 11. ve 12.nesilin sıcak çalıştığı bir gerçek. İşlemciyi bir Prime95 testine sokun 100-dereceleri gördüğünüzde fikriniz değişirse sorunun hem kasanın akışından hem de işlemciden kaynaklandığını anlarsınız.
Kasa olarak Cooler Master Masterbox TD500 mesh düşündüm. Önerir misin?Üretim tekniği vs. farkından her NM aynı olmayabiliyor. Şöyle diyeyim: İki firma da 24" monitör satıyor. Birisinin 24" diye kasdettiği görüntü veren ekran kısmı. Diğerinin kasdettiği monitörün dış çerçeve dahil kısmı.
Mevcut yılda Intel ve AMD'nin benzer performanslı işlemcilerine bakarsanız aradaki NM farkına rağmen ısınmada uçuk fark yok.
Konuda bahsedilen işlemcinin internette bir sürü videosu, incelemesi var. Özellikle oyunlarda alınan sıcaklık belli:
Yukarıdaki videoda 5800X ile kıyaslanmış. O NM farkının ısınmaya etkisini de görebilirsiniz.
Belli bir teknik değeri her alanda genelleyip tek bir çıkarımda bulunmamak lazım. En kesin çözüm pratik uygulamada test etmek, teoriye gerek yok.
Öncelikle kasanın ön kapağını çıkarıp oyunda derecelere bak. Aradan yan paneli de açık şekilde oyunda derecelere bak. Bu olasılıklarda fark oluyorsa sorun kasa havalandırmasındadır. Teşhisi ezbere koyup kasa değiştirmeyin.Kasa olarak Cooler Master Masterbox TD500 mesh düşündüm. Önerir misin?
Tamamdır deneyeyim teşekkürler. Peki sorun kasadaysa söylediğim model iyi midir hocam?Öncelikle kasanın ön kapağını çıkarıp oyunda derecelere bak. Aradan yan paneli de açık şekilde oyunda derecelere bak. Bu olasılıklarda fark oluyorsa sorun kasa havalandırmasındadır. Teşhisi ezbere koyup kasa değiştirmeyin.
Üretim tekniği vs. farkından her nm aynı olmayabiliyor. Şöyle diyeyim: İki firma da 24" monitör satıyor. Birisinin 24" diye kasdettiği görüntü veren ekran kısmı. Diğerinin kasdettiği monitörün dış çerçeve dahil kısmı.
Mevcut yılda Intel ve AMD'nin benzer performanslı işlemcilerine bakarsanız aradaki nm farkına rağmen ısınmada uçuk fark yok.
Konuda bahsedilen işlemcinin internette bir sürü videosu, incelemesi var. Özellikle oyunlarda alınan sıcaklık belli:
Yukarıdaki videoda 5800X ile kıyaslanmış. O nm farkının ısınmaya etkisini de görebilirsiniz.
Belli bir teknik değeri her alanda genelleyip tek bir çıkarımda bulunmamak lazım. En kesin çözüm pratik uygulamada test etmek, teoriye gerek yok.
Aynı şartlar altında test edilmemiş iki farklı işlemcinin sonuçlarını objektif bulmamakla birlikte Technopat'ın YouTube kanalındaki 11.nesil Intel işlmemcilerin alev alev başlığı altında incelendiğini rahatça görebilirsiniz. Keza 12.nesilde çok bir fark göstermediği de ortada. Üstelik TDP değerleri artmış. Technopat'ın videosunda Recep Baltaş'ın da dediği gibi en az 240mm tercihen 360mm sıvı soğutma öneriliyor. Sizde gelmiş burada AMD ile kıyaslıyorsunuz. Başından beri AMD ile kıyaslayan yok. Bana kalırsa AMD her açıdan Intel'in önünde. Ayrıca bu neyin kafası anlamadım da iki işlemci arasında piyasaya sürülme tarihleri arasında 1 yıl var. Yanlış bir karşılaştırma olmuş. Ayrıca artık birileri Intel'in ısındığını kabul edebilir mi fanboyluğa lüzum görmüyorum. Objektif olup eleştirmek kıyaslamak en iyisini seçmek son kullanıcının yararına olur diye düşünüyorum.
Öncelikle kasanın ön kapağını çıkarıp oyunda derecelere bak. Aradan yan paneli de açık şekilde oyunda derecelere bak. Bu olasılıklarda fark oluyorsa sorun kasa havalandırmasındadır. Teşhisi ezbere koyup kasa değiştirmeyin.
Üretim tekniği vs. farkından her NM aynı olmayabiliyor. Şöyle diyeyim: İki firma da 24" monitör satıyor. Birisinin 24" diye kasdettiği görüntü veren ekran kısmı. Diğerinin kasdettiği monitörün dış çerçeve dahil kısmı.
Mevcut yılda Intel ve AMD'nin benzer performanslı işlemcilerine bakarsanız aradaki NM farkına rağmen ısınmada uçuk fark yok.
Yukarıdaki videoda 5800X ile kıyaslanmış. O NM farkının ısınmaya etkisini de görebilirsiniz.
Çok fazla kasalara bakmadığım için bilmiyorum ama şu konuya bakabilirsiniz.
Sıvı soğutmalar için yük altında olması gereken sıcaklık Max 70-75 derecedir. Bunlarda oyunlardaki Ultra ayarlara göre.Rehber: Kasa Tier List
Öncelikle bu listeyi birlikte yaptığım @The Man From E.A.R.T.H.'e teşekkür ederim. Merhaba, bugün sizlerle uzun zamandır @The Man From E.A.R.T.H. ile yapmayı düşündüğümüz "Kasa Tier List"ini 2 haftalık yoğun uğraşımız sonucunda bitirmiş bulunmaktayız 🥳 Öncelikle siz sormadan bazı tahmini...www.technopat.net
Önü ve üstü mesh bir kasaya bakmalısın. Hava girişi ve tahliyesi engelsiz olur.Hocam bütün tartışmaları sonlandırabiliriz diye düşünüyorum. Arkadaşın dediği gibi kasanın ön ve üst panellerini söktüm, havanın direkt dışarı çıkmasını sağladım, 2 saat kadar denedim ve sonuç: 30 derecelik bir düşüş. Meğersem kasanın üst ve ön paneli hava sirkülasyonunu engelliyor, işlemcinin ısınmasına sebep oluyormuş. Benzer bir problemi Reddit'te de görmüştüm ve eleman kasayı değiştirerek sorunu çözdüğünü söylemişti. Bunu yaparak da tescillemiş oldum. Bu çöp kasanın da iadesini hemen başlattım.
Kasa önerilerinize açığım. Airflow'u sağlam, 360mm'lik radyatörün sığabileceği, kullanışlı bir kasa olursa güzel olur.
Tüm cevaplar ve fikirler için teşekkür ederim.
12700K Kitguru incelemesi:
Dakika 12:25'te dereceler var. Daha ne yapalım, kutsal bir metini mi dayanak gösterelim.
Önü ve üstü mesh bir kasaya bakmalısın. Hava girişi ve tahliyesi engelsiz olur.
Buradaki açıklamaya göre üstte 360 MM radyatör destekliyormuş TD500 Mesh:
Yine de inceleme videolarına bakmanızı öneririm.