I7-14700F, MSI B760M-P ile kullanılır mı?

DonVitoCarleone

Hectopat
Daha fazla  
i5-13500 bir işlemciye sahibim geliştirme yapmak istiyorum, sadece oyun oynuyorum render yayın gibi işlerle pek alakam yok. Aklımda 14700F var lakin anakartım PL1 135W, PL2 150W maksimum görebiliyor. 14700F ise PL1 65W, PL2 219W bir işlemci. Kullandığım i5 13500 ise PL1 65W, PL2 154W bir işlemci, işlemcimin tüm performansını anakartım ile kullanabiliyorum tüm stress testlerinde almam gereken puanı alıyorum.

Sorularım şunlar: Anakartım 14700F işlemciyi sadece oyun amaçlı besleyebilir mi? Herhangi bir zarar görür mü? İzlediğim testlerde 14700F oyunlarda 60-120W arası değerler görüyor. Ancak videolar ne kadar güvenilir bilmiyorum ve fazla kaynağa da sahip değilim bildiğiniz gibi. Yardım eden herkese şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
En iyisi anakartın web sitesinden işlemci uyumluluk listesine bak ve bilgisayarcıya danış

Anakartın i7-14700F’i çalıştırır ama PL2 sınırı yüzünden tam performans veremez. Oyunlarda fark hissedersin ama büyük bir sıçrama olmaz. VRM’ler uzun vadede ısınabilir, güç limitlerini BIOS’tan ayarlayarak koruyabilirsin. i5-13500 şimdilik yeterli, güçlü bir anakart olmadan geçiş çok mantıklı değil.

Anakartın i7-14700F'i çalıştırır ama PL2 sınırı yüzünden tam performans veremez. Oyunlarda fark hissedersin ama büyük bir sıçrama olmaz. VRM'ler uzun vadede ısınabilir, güç limitlerini BIOS'tan ayarlayarak koruyabilirsin. i5-13500 şimdilik yeterli, güçlü bir anakart olmadan geçiş çok mantıklı değil.

Hocam şimdi kontrol ettim CPU Z üzerinde 1 stress tesi yaptığımda sorun olmuyor. Lakin arka arkaya 2 3 test yaptığımda MOSFET'ler her 100 derece olduğunda işlemci 2.6GHz'e çekiyor kendini. Tek bir test yaptığımda ise 4.7 de stabil çalışıyor kısacası anakart 100W üzerinde 1 2 dk çalıştırınca işlemciyi MOSFET'ler sürekli frekans düşürüyor. Demek ki render falan almaya çalışsam tam bir performansla iş yürütemeyeceğim. Neredeyse işlemci parasına aldığım bir anakartın bu kadar dandik olması sinirlerimi bozdu. İşlemci 100W üzerinde fazla çalışırsa MOSFET'ler direk frekans kısıyor.

Hocam şimdi kontrol ettim CPU Z üzerinde 1 stress tesi yaptığımda sorun olmuyor. Lakin arka arkaya 2 3 test yaptığımda MOSFET'ler her 100 derece olduğunda işlemci 2.6GHz'e çekiyor kendini. Tek bir test yaptığımda ise 4.7 de stabil çalışıyor kısacası anakart 100W üzerinde 1 2 dk çalıştırınca işlemciyi MOSFET'ler sürekli frekans düşürüyor. Demek ki render falan almaya çalışsam tam bir performansla iş yürütemeyeceğim. Neredeyse işlemci parasına aldığım bir anakartın bu kadar dandik olması sinirlerimi bozdu. İşlemci 100W üzerinde fazla çalışırsa MOSFET'ler direk frekans kısıyor.

Anakartın VRM'leri yetersiz, 13500 bile tam yükte uzun süre çalışamıyorsa 14700F kesinlikle performans kaybı yaşatır. Oyunlarda idare edebilir ama render vs. olmaz. Çözüm olarak ya VRM’lere fan tak, ya BIOS’tan PL2’yi düşür, ya da anakartı değiştir.

Anakartın VRM'leri yetersiz, 13500 bile tam yükte uzun süre çalışamıyorsa 14700F kesinlikle performans kaybı yaşatır. Oyunlarda idare edebilir ama render vs. olmaz. Çözüm olarak ya VRM'lere fan tak, ya BIOS'tan PL2'yi düşür, ya da anakartı değiştir.

Render işiyle vesaire dediğim gibi hiç alakam yok sadece oyun oynuyorum, oyun anlamında da sıkıntı yaşatmıyor hiç frekans kısılma performans kaybetme gibi bir şey olmadı. Ha birisi dediğin gibi fan takıp denemiş 13600KF'yi maksimum 4 dk sabit frekansta tutabilmiş. Kısacası anakart bayağı yetersiz benim istediğim işlemci için. 3 5 ay sonra sistem durumuma bakarak 9700X ve AM5'e geçmeyi düşünüyorum. Yeni bir anakart alacaksam ölü soket almaya gerek yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı