i7-14700K delid işlemi nasıl yapılır?

Stress testine sokmadım fakat mesh bir kasa ile mesela Battlefield 2042 son ayarlarda oynuyorum 65 derece veya Mafia oynuyorum 65 derece PUBG oynuyorum 60 derece en yüksek 70 gördüm tabii kış aylarındayız.

Anladım hocam. Test yapma şansınız olursa o soğutucu ile beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Hocam AliExpress gelip gelmeyeceği belli değil, pek güvenmiyorum, yani yine de sıkıntı değil 300 400TL'lik bir şey. Fakat süreç uzun olabiliyor, 2 ay 3 ay gecikebiliyor. Onun yerine Türkiye'den yapan birileri illaki vardır diye düşünüp daha hızlı bir şekilde halletmek istedim. Diğer bir konu, soketinin son ve en güçlü işlemcisi evet. 15. nesilde yeni bir sokete geçilecek tüm söylentiler bu yönde evet. Fakat mesele şu ki, daha 4 5 ay önce çıkan bir işlemciden bahsediyoruz. Yani ömrü için rahatlıkla üst düzeyde -hele ki 4K oyunculukta- 4 5 yıl götürebilir. Oyun haricinde zaten rakip markaya fazla fazla fark atıyor. Ben şahsen sadece oyun değil oyun + günlük kullanımlar için tercih ettim. Buna ek olarak her bir nesil öncekinin bir üstü oluyor, bu teknolojinin gelişim süreci. Dur diyemeyiz. Eğer onu da beklersek bu sefer de sonraki nesilde çok büyük bir atılım olacağı haberi gelir, hadi bunun için de 1 yıl bekle. Böyle olmaz ki. Bundan dolayı içim son derecede rahat.

İçiniz son derece rahat olsun hocam. En doğru kararı vermişsiniz. O işlemciyi CPU stress testlerine soktuğunuzda Max kaç derece aldınız o soğutucu ile? Benim soğutucum henüz gelmedi. Birkaç gün sonra gelecek. O yüzden soruyorum. Arctis Liquid frezeer III 360 aldım.

Soketin guncel olmasindan kasit beklemek degil. Her yeni nesilde cikan alinmali diye bir sey yok elbette. Ancak yeni bir sokete sahip islemci aldiginiz taktirde 3-4 yil sonra cok kolay bir sekilde degistirebilirsiniz. Yani burada olay her yeni cikani beklemekten ziyade 3-4 yil sonra cikacak olana zahmetsiz gecis yapabilmek. Ryzen 7000 serisi bir islemci alan kisi 9000 serisi cikinca rahatlikla yukseltme yapabilir ote yandan 14. nesil Intel islemci alan bir kisi boyle bir secenege sahip degil. Bir diger konu performans. Eger coklu cekirdege ihtiyac varsa ayni fiyatta 7950X var zaten ikisi de ayni coklu cekirdek performansina sahip teorik olarak. Ancak burada olay elinizde hangi sogutucu olursa olsun render esnasinda 14700K'nin direkt 95-99 dereceye firlamasi. Sogutamiyorsun. Dolayisiyla 7950X ile teorik olarak ayni performansi almis olmasinin bir anlami kalmiyor. E tukettigi guc de ortada. Mimari degistirmeden sadece frekans ve cekirdek basilinca bu oluyor. 13. nesil o mimarinin artik son noktasiydi. 14. nesil bir nevi cikmak icin cikti hatta Intel bir ara 13v2 adiyla cikarmayi dusunuyordu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı