Merhabalar, öncelikle sistem özelliklerimi detaylıca yazıyım.
i7 2600k işlemci
2*8 = 16 gb 1600 mhz bellek
HD 6970 ekran kartı
700W Xigmatek psu
120gb ssd
2 tb caviar black hdd
MSI Z68A GD-65 G3 Anakart
Cooler master haf940 full tower kasa
Ve çevre birimleri diyip kısaltalım.
Sistemimin özellikleri bunlardan ibaret, 2011 yılında uçak diye topladığım makinemin modası geçmeye başlayınca geçen sene ramleri upgrade yapmıştım.
Sıra geldi ekran kartına.
HD 6970 2gb vram kullanan ve güncelliği olmayan bir ekran kartı lakin dx12 desteği de olmayacak. Yeni çıkan oyunlardada ultrada oynama imkanını zaten vermiyor. Bu yüzden ekran kartıma bir upgrade yapmayı düşündüm.
Elimde iki tane ekran kartı seçeneğim var:
MSI GTX 970 - 1498 TL
MSI GTX970 GAMING GDDR5 4GB 256Bit Nvidia GeForce DX12 Ekran Kartı
Sapphire R9 390 Nitro - 1462 TL
Sapphire R9 390 NITRO 8GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı
Amacım klasik bir nvidia amd kavgası çıkartmak değildir.
4K çözünürlük ile işim olmaz ancak ileriye dönük olması açısından 8gb olması, kişisel video kayıt ve stream işlerimden dolayı vram rahatlığı r9 390ı benim gözümde açık ara farkla öne geçiriyor.
Ancak yazılım desteği gibi konularda nvidia önde edindiğim bilgilere göre. Ayrıca nvidia alırsam elde edeceğim marka msi amd tarafından tercih yaparsan sapphire olacak.
R9 390 benim kararıma göre önde, ancak marka beni düşündürüyor. Aynı modelin asus marka olanı ise 1662 TL
Asus R9 390 DirectCU III GAMING 8GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı
Kısaca sorularıma gelirsek;
1-Saphre sessizlik - serinlik gibi etkenler açısından geri bir ekran kartı mıdır yani asus aynı gpu için aradaki 200 tl farkı hak eder mi ya da vermek ne kadar mantıklıdır ?
2-Belki en önemli soru budur. Bu tür yeni nesil ekran kartları sistemimle stabil olarak çalışır mı? HD6970 bile gtx970 den daha fazla güç tüketiyor edindiğim bilgilere göre ancak r9 390 konusunda tereddütlerim yok değil.
3-İşlemcim socket 1155 ve tarihe karışalı çok oldu ancak ghz değerleri gibi etkenler hala yerli yerinde ve bana yeterli, aldığımdan beri stock fanla kullanıyorum bu upgrade ile birlikte yeni bir fan almalı mıyım?
4-Fanı aldığımı var sayarsak bir miktar overclock sizce yeterli olur mu ?
5-Bu anakartın üzerine bu çeşit bir ekran kartı takınca tam performans alabilir miyim ?
Cidden tecrübeli ve bilgili arkadaşların yardımlarına ihtiyacım var.
Cevap veren herkese teşekkürü borç bilirim.
i7 2600k işlemci
2*8 = 16 gb 1600 mhz bellek
HD 6970 ekran kartı
700W Xigmatek psu
120gb ssd
2 tb caviar black hdd
MSI Z68A GD-65 G3 Anakart
Cooler master haf940 full tower kasa
Ve çevre birimleri diyip kısaltalım.
Sistemimin özellikleri bunlardan ibaret, 2011 yılında uçak diye topladığım makinemin modası geçmeye başlayınca geçen sene ramleri upgrade yapmıştım.
Sıra geldi ekran kartına.
HD 6970 2gb vram kullanan ve güncelliği olmayan bir ekran kartı lakin dx12 desteği de olmayacak. Yeni çıkan oyunlardada ultrada oynama imkanını zaten vermiyor. Bu yüzden ekran kartıma bir upgrade yapmayı düşündüm.
Elimde iki tane ekran kartı seçeneğim var:
MSI GTX 970 - 1498 TL
MSI GTX970 GAMING GDDR5 4GB 256Bit Nvidia GeForce DX12 Ekran Kartı
Sapphire R9 390 Nitro - 1462 TL
Sapphire R9 390 NITRO 8GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı
Amacım klasik bir nvidia amd kavgası çıkartmak değildir.
4K çözünürlük ile işim olmaz ancak ileriye dönük olması açısından 8gb olması, kişisel video kayıt ve stream işlerimden dolayı vram rahatlığı r9 390ı benim gözümde açık ara farkla öne geçiriyor.
Ancak yazılım desteği gibi konularda nvidia önde edindiğim bilgilere göre. Ayrıca nvidia alırsam elde edeceğim marka msi amd tarafından tercih yaparsan sapphire olacak.
R9 390 benim kararıma göre önde, ancak marka beni düşündürüyor. Aynı modelin asus marka olanı ise 1662 TL
Asus R9 390 DirectCU III GAMING 8GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı
Kısaca sorularıma gelirsek;
1-Saphre sessizlik - serinlik gibi etkenler açısından geri bir ekran kartı mıdır yani asus aynı gpu için aradaki 200 tl farkı hak eder mi ya da vermek ne kadar mantıklıdır ?
2-Belki en önemli soru budur. Bu tür yeni nesil ekran kartları sistemimle stabil olarak çalışır mı? HD6970 bile gtx970 den daha fazla güç tüketiyor edindiğim bilgilere göre ancak r9 390 konusunda tereddütlerim yok değil.
3-İşlemcim socket 1155 ve tarihe karışalı çok oldu ancak ghz değerleri gibi etkenler hala yerli yerinde ve bana yeterli, aldığımdan beri stock fanla kullanıyorum bu upgrade ile birlikte yeni bir fan almalı mıyım?
4-Fanı aldığımı var sayarsak bir miktar overclock sizce yeterli olur mu ?
5-Bu anakartın üzerine bu çeşit bir ekran kartı takınca tam performans alabilir miyim ?
Cidden tecrübeli ve bilgili arkadaşların yardımlarına ihtiyacım var.
Cevap veren herkese teşekkürü borç bilirim.