i7 2600K Sistemi Upgrade Etme

bahadirh

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, öncelikle sistem özelliklerimi detaylıca yazıyım.

i7 2600k işlemci
2*8 = 16 gb 1600 mhz bellek
HD 6970 ekran kartı
700W Xigmatek psu
120gb ssd
2 tb caviar black hdd
MSI Z68A GD-65 G3 Anakart
Cooler master haf940 full tower kasa

Ve çevre birimleri diyip kısaltalım.

Sistemimin özellikleri bunlardan ibaret, 2011 yılında uçak diye topladığım makinemin modası geçmeye başlayınca geçen sene ramleri upgrade yapmıştım.

Sıra geldi ekran kartına.
HD 6970 2gb vram kullanan ve güncelliği olmayan bir ekran kartı lakin dx12 desteği de olmayacak. Yeni çıkan oyunlardada ultrada oynama imkanını zaten vermiyor. Bu yüzden ekran kartıma bir upgrade yapmayı düşündüm.

Elimde iki tane ekran kartı seçeneğim var:
MSI GTX 970 - 1498 TL
MSI GTX970 GAMING GDDR5 4GB 256Bit Nvidia GeForce DX12 Ekran Kartı
Sapphire R9 390 Nitro - 1462 TL
Sapphire R9 390 NITRO 8GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı

Amacım klasik bir nvidia amd kavgası çıkartmak değildir.
4K çözünürlük ile işim olmaz ancak ileriye dönük olması açısından 8gb olması, kişisel video kayıt ve stream işlerimden dolayı vram rahatlığı r9 390ı benim gözümde açık ara farkla öne geçiriyor.

Ancak yazılım desteği gibi konularda nvidia önde edindiğim bilgilere göre. Ayrıca nvidia alırsam elde edeceğim marka msi amd tarafından tercih yaparsan sapphire olacak.

R9 390 benim kararıma göre önde, ancak marka beni düşündürüyor. Aynı modelin asus marka olanı ise 1662 TL
Asus R9 390 DirectCU III GAMING 8GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı

Kısaca sorularıma gelirsek;
1-Saphre sessizlik - serinlik gibi etkenler açısından geri bir ekran kartı mıdır yani asus aynı gpu için aradaki 200 tl farkı hak eder mi ya da vermek ne kadar mantıklıdır ?
2-Belki en önemli soru budur. Bu tür yeni nesil ekran kartları sistemimle stabil olarak çalışır mı? HD6970 bile gtx970 den daha fazla güç tüketiyor edindiğim bilgilere göre ancak r9 390 konusunda tereddütlerim yok değil.
3-İşlemcim socket 1155 ve tarihe karışalı çok oldu ancak ghz değerleri gibi etkenler hala yerli yerinde ve bana yeterli, aldığımdan beri stock fanla kullanıyorum bu upgrade ile birlikte yeni bir fan almalı mıyım?
4-Fanı aldığımı var sayarsak bir miktar overclock sizce yeterli olur mu ?
5-Bu anakartın üzerine bu çeşit bir ekran kartı takınca tam performans alabilir miyim ?

Cidden tecrübeli ve bilgili arkadaşların yardımlarına ihtiyacım var.
Cevap veren herkese teşekkürü borç bilirim.

1. Asus'ta isimden kazanıyor. Technopat'ın videosunda gördüysen Asus kart 85 derecede çalışıyordu. Sapphire alabilirsin.
  2. i7 2600k sağlam bir overclock ile Titan X'i bile beslemeye yetecek bir işlemci. Herhangi bir problem olmaz.
  3. Hyper 212 EVO alabilirsin. 4.5 GHz dolaylarına overclock edersen işlemcin daha uzun yıllar seni götürür.
  4. Madde 3.
  5. Evet, alırsın. BIOS güncellemelerini de yapmanı öneririm.
Gelelim GTX 970 mi R9 390'mı sorusunun cevabına. Uzun bir yazı olacak fakat aklındaki soru işaretlerini giderecektir. Yine başka bir arkadaşın konusuna yazdığım yorumumu aynen buraya da kopyalıyorum. Oku ve seçimini yap.

GTX 970 kullanıyorum. 1506 MHz Core/ 8000 MHz Memory şeklinde overclock ile günlük stabil bir şekilde maksimum sıcaklık 71 derece olacak şekilde kullanıyorum. Bu overclock bana neredeyse GTX 980 performansı veriyor. Ayrıca kasamın hava akışı çok iyi olduğundan kartım ısınmıyor.

R9 390 kullansaydım bu derece overclock yapmam imkansızdı. Zaten içindeki eski GPU'dan dolayı yüksek sıcaklıklarda ve yüksek güç tüketimi ile çalışan bir ekran kartına daha fazla overclock yapma imkanım olmayacaktı. Asus R9 390X incelemesini izlediyseniz kart oyunlarda 85 derecede çalışıyor. Benim kartım maksimum overclock altında, maksimum yük altında 71 dereceyi geçmiyor. İkisi de Asus.

Güç tüketimi konusuna gelirsek R9 390'ın daha yüksek TDP değeri yüzünden aylık 5 TL daha yüksek fatura ödemek bir oyuncu için önemsenmeyecek bir miktar. Fakat sistemi kurarken daha yüksek Watt bir PSU almak zorundasınız. Ek olarak yüksek güç tüketimine bağlı olarak R9 390 daha fazla ısınıyor. Daha fazla ısındığı için GTX 970'e kıyasla daha az bir overclock imkanı sunuyor. Yani güç tüketiminin negatif etkisi bana göre aylık gelecek 5 TL fazla fatura değil, bu ısınma problemlerinden doğan düşük overclock potansiyelidir.

VRAM konusunu uzun ve detaylıca izah edeceğim. Mesela FarCry 4'te GTX 970 ile bütün ayarları sona getirdiğim zaman, HBAO+ gibi ayarları, MSAA gibi kenar yumuşatma ayarlarını köklediğim zaman 40 FPS civarı bir performans alıyorum. Fakat kartın VRAM kullanımı 2 GB dolaylarında. Bu ne demek biliyor musun? Benim kartımda 4 değil 8 değil 80 GB VRAM olsaydı bile bana hiçbir pozitif etkisi olmayacaktı. Benim kapasitem belli.Ben zaten 2 GB VRAM kullanıyorum.

Mesela Shadow Of Mordor'dan bir örnek vereyim. HD Texture Pack DLC'sini kurduğumuz zaman Texture Quality ayarını Ultra'ya almak için oyun 6 GB ekran kartı belleği istiyor. Halbuki olabilecek bütün ayarları sona aldığım zaman bile kartın VRAM kullanımı 3 GB'ı geçmiyor ve 60 FPS'de herşey Ultra'da oynayabiliyorum.

VRAM konusunda en güzel örnek GTA V olacak. MSAA dışında açılabilecek bütün ayarlar son raddede açıldığı zaman ayarlarda 3 GB VRAM kullanımı gözüküyor. Bu ayarlarda oyunda stabil 60 FPS'de oynayabiliyorum. Fakat 4X MSAA açtığım zaman 3.3GB VRAM kullanımı olmasına rağmen oyun 30 FPS'ye düşüyor. Yani benim kartımın kapasitesi zaten belli. Bana 8 GB VRAM olsa bile o VRAM sayesinde ben 8x MSAA açamayacağım. Kartımın çekirdek gücü yetmeyecek.

Yarın bir gün yüksek VRAM gereksinimi isteyen bir oyun çıktığı zaman sen zaten ayarları sonuna kadar açamayacaksın. Malum GTX 970 yada R9 390 orta-üst seviye sayılabilecek kartlar. Ayarları sonuna açtığın zaman R9 390'ın 8 GB VRAM'i işe yarayacak fakat oyunu 15-20 FPS'de oynayacaksın. Mecburen MSAA gibi ayarları kısacaksın. Ayar kıstığın için VRAM kullanımı zaten asla 4 GB'ın üstüne çıkmayacak. :)

Bilgisayarımda nereden baksan 50 civarında son çıkmış yeni nesil oyun vardır. Hiçbir oyunda VRAM kullanımı sebebiyle bir problem yaşamadım. Zaten bir problem yaşasam ben bu kartı kullanmam. Keyifci adamım. Satar, kaç paraysa parasını verip GTX 980 yada R9 390X alırım. Şuanda Pascal mimarili ekran kartlarını beklerken idarelik olarak kullandığım ASUS GTX 970 STRIX modeli yüksek overclock potansiyeli sayesinde bana GTX 980 performansı sunuyor.

Son düzenleme:
@bahadirh Merhaba dostum sorularına bildiğim kadarıyla yanıt vermeye çalışacağım.

Evet doğru oyunların çoğu NVİDİA destekli olarak piyasaya çıkıyor aslında bu AMD 'ye bir artı olarak bile yazılabilir çünkü maça deplasmanda çıkıyor ve bazen galibiyet bazen de beraberlikle ayrılıyor. Ekran kartı olarak ben R9 390 tavsiye ediyorum hatta alınabiliyorsa R9 390X tavsiye ederim şiddetle.

1- Sapphire 'in yeni nitro soğutma tasarımı kendi ürettiği diğer tasarımlardan 10-12 derece daha serin çalışıyor. Sapphire R9 390 Nitro Yükte 70~72 derece sıcaklık değerine sahip, ASUS R9 390 DirectCU III ise 4~6 derece daha serin çalışıyor. (Bana kalırsa sadece "ASUS" ismine 200 TL ödemek mantıksız.)
2- Güç kaynağınızın tam olarak modelini belirtirsen sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağını söyleyebilirim, i7 2600K eski bir işlemci olmasına rağmen hala çok güçlü bir işlemci sistem stabil çalışacaktır zorlandığı yerlerde Overclock ile destek verirsiniz gerçi ihtiyaç olacağını sanmam.
3- Aslında 1155 Soket daha tarihe karışmadı hala çok iyi performans veriyorlar ancak raflardan kalktı. Stok fanın ısı değerleri diğer soğutuculara göre daha yüksek ve gürültüdür. Gücünüz yetebiliyorsa yeni ve sağlam bir işlemci fanı almanız sisteminizi daha stabil bir hale getirecektir.
4- Günümüz oyunların da R9 390 veya GTX 970 ile fazlasıyla yeterli olacaktır dostum.
5- Tam performans alıp almaması deneme yanılmaya kalmış bir şey çünkü bir sürü etken devreye giriyor, eğer sorun ana karttan yana çıkarsa BIOS sürümünü güncelleyip sorunu çözmeyi deneyebilirsin.

Not: NVİDİA veya AMD fanı falan değilim! Hangisi performanslıysa onu alır ve kullanırım o kadar. :)

2600k, O.C potansiyeli açısından efsanevi bir işlemcidir. Ortalama bir soğutucuyla 4.5Ghz'i çok rahat görürsünüz. 2-3 yıl daha rahat ömrü olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir dar boğaz söz konusu olmamalı ve o PSU ile stabil çalıştırırsınız sisteminizi.
Sapphire soğutma açısından iyi, ses açısından normal derecede bir kart. Alınabilir.
R9 390, GTX 970 ise tamamen tercih meselesi. Kafa kafaya giden iki kart, kendilerine has avantajları var. AMD kartlar genel anlamda daha çok ısınıyor, doğru. Şahsen kendim yakın zamanda MSI R9 390'ı test etme şansını elde edeceğim fakat izlediğim testler,benchmarklar sonucu sıcaklıkların kasanın hava akışıyla büyük bir bağlantısının olduğunu fark ettim. Aynı kart başka bir sistemde 80 dereceye ulaşırken, diğerinde 70'i geçmeyebiliyor. Şu videoda mesela 20 dakikalık MGSV oynanmasına rağmen 70'i görmüyor kart. Kaldı ki HAF 940 Full Tower kasan var. Isınma problemin olmamalı.

Edit; Kullanıcıların yarısından çoğu hala Core2Duo,Quad kullanırken senin soket 1155 tarihe karışalı çok oldu demen üzücü. Etme, eyleme! (2500k kullanıyorum :D)

Son düzenleme:
Overclockla işim olmaz fabrika ayarlarını değiştirmem dersen stok soğutucu ve r9 390 seçersin. En az 100 TL lik soğutucu ve GTX970 alırsan maddi anlamda diğer seçeneğe göre fazla harcama yaparsın fakat bu sisteminin ömrünü arttırır ilkini 1 sene kullanacaksan 2. 2 sene kullanırsın. Ben yerinde olsam 2. seçeneği tercih ederdim.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı