i7 4470 sistem mavi ekran veriyor

Yer
Nevşehir
Başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum şimdiden teşekkür ediyor konuya geçiyorum. Oyun oynarken (1080P'de akıcı bir şekilde) PC ekran kitlendi. Hiçbir tuş tepki vermiyordu. Ben de güç tuşuna uzun basarak kapattım. Tekrar açtığımda hata ya da düzeltme için normal başlatın ya da BIOS'a girin oradan ayar yapın tekrar başlatın tarzı bir şey çıktı. BIOS'a girip F10 yapıp çıktım masaüstü geldi. Kafam karıştı tekrar başlattım ve PC 1 2 saniye çalışıp reset atmaya başladı müdahale etmedim ama beklemenin bir faydası olmadı. Biraz araştırdım RAM'lerden diye denk geldi çıkarıp temizleyip geri kaktım hiçbir sorun olmadan çalıştı herhangi bir performans düşüklüğü vs olmadan. Bir gün sonra tekrar açtım 2 3 saat sonra mavi ekran verdi. Ertesi gün sabah açtım PC'yi 'PC'yi onar vs' tarzı seçenekler çıktı. Hangisini seçsem hata deyip aynı ekrana dönüyordu. Neyse BIOS ekranı gelmişken format attım. 200GB program oyun vs tekrar kurdum yine mavi ekran verdi. Yine reset atmaya başladı. Sonra RAM'in birini çıkarıp (8+4 GB) tek tek denedim sorun olmadan çalıştı. Bir gün boyunca hiç sıkıntısız çalıştı hiç kapatmadım gece de açık kaldı. Bugün çıkardığım RAM'i geri taktım. RAM arızası vs var mı diye Windows'tan testini yaptım bir sıkıntı yok dedi. Merak ettiğim şey bu sorunun neden kaynaklanabileceği. Yardımcı olursanız sevinirim.(Mavi ekran hatası masaüstündeyken oldu iki kere)

Bileşenler:
i7 4470 işlemci.
H81M-E33 anakart.
Kingston 12 GB DDR3 RAM 1300 MHz olsa gerek.
Kasa + PSU PowerBoost VK-C013B 500W RGB USB 3.0 mATX/ATX Mid Tower Kasa
120 GB SSD + 750 GB HDD.
Monitör AOC 27G2U/BK 27 inc 144Hz 1ms HDMI FreeSync Monitör(Ölü Pixel) Fiyatları ve Özellikleri
Ekran kartı MSI AMD Radeon RX 5500 XT Mech OC 8 GB 128 Bit GDDR6 Ekran Kartı Fiyatları ve Özellikleri

Ekleme: Kasanız ve PSU'nuz çok kötü. İmkan olduğu gibi değiştirin. Sıkıntı çıkmasın.

Hocam PSU aklımda ama ben risk alıyorum biraz. Dediğiniz dosya bende görünmüyor ayarlar da anlatıldığı gibi. Şöyle bir durum da var. Ben formattan sonra maviekran hatası almadım. Öncesinde iki kere aldım. Bundan sonra verirse atarım o zaman.

Başlık otomatik oluşmuş benim sıkıntım RAM'ler sağlam şase olsa farklı olurdu sanırım PSU yetmese güç isteyen bir durum yok gibi ekran kartı olacağını sanmıyorum HDD SSD yeni güncellemeler vs her şey tamam virüs yok yani olmadığını söylüyor Defender.

RAM'lerin modeli farklı mı? Eğer farklıysam mavi ekarn vermesi normal bir şey.

CPU-Z yazılımı ile SPD kısmından "slot#" bölümlerini paylaşır mısın?

Ek olarak mavi ekran aldıktan sonra %100 olmasını bekleyin.

Hocam sanırım sorunu çözdüm gibi 24 saattir açık (iki RAM de takılı şekilde, tek RAM takılı iken hiç sorun olmuyordu zaten). Olay şöyle cereyan etti oyunda PC kitlendi güç tuşundan kapatınca tekrar açılışta bir şeyler yapmamı istedi BIOS, büyük ihtimalle olması gereken ayarlarla çakıştı, ben de direk kaydet çık dedim.(RAM'in ikisi de Kingston marka biri 8 GB 1333MHz diğeri 4 GB 1600MHz). RAM'i tekrar taktıktan sonra, yukarıda bahsetmiştim, tekrar BIOS ekranına girip RAM MHz'ini 1600 yaptım. Sanırım bu OC oluyor. Şu an 24 saattir hatta daha uzun olabilir açık ve ne reset ne mavi ekran (formattan sonra mavi ekran vermedi zaten) olmadı gayet sağlıklı ve performanslı çalışıyor.

Evet farklı MHz RAM'ler kullanınca sistem kararsız çalışıp size böyle hatalar vermiş. Farklı MHz RAM kullanınca sistem bu tarz hatalar verebiliyor.

2 RAM'i 1600 MHz yapınca düzelmiş gibi oldu.

Sorunun bittiğine sevindim.

Teşekkür ediyorum hocam öncelikle. Ben de yeni yeni bir şeyleri karıştırarak öğreniyorum. Kafama takılan normalde hiçbir sorun olmamasına rağmen (ben ayarların değiştiğini ya da sıfırlandığını tahmin etmemiştim) yeniden başlatınca bu tarz bir şeyle karşılaşmam canımı sıktı. Tekrarlarsa yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır son olarak diyeyim sonra da iyi günler dileyeyim

Tekrarlarsa buradan sorunun devam ettiğini belirt. Soruna göre o zaman bir şeyler düşüneceğiz.

İyi günler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…