i7 4770 Bus Clock'ın 99.8 Olması

Makaleler
4
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Research&Development Engineer
Google
Hocam birçok konu var bunun hakkında ama ben anlayamadım pek. Bus clock normalde (yük altı frekans değeri) %100 olması lazım ama benimki 99.8. Büyük ihtimalle biostan ayarlanacak ama yapamadım. Anlayan varsa biraz yardım edebilir mi?

Ekran Görüntüsü (15).jpg
Ekran Görüntüsüad (14).jpg

Durum normal görünüyor. Orda ölçümle ilgili bir sıkıntı olabilir. İşlemcinin normalde 3.4Ghz, turbo ile 3.9 Ghz'e kadar çıkabilir. Yük altına soktuğun program sentetik test. Buna o kadar güvenme. Oyun ve de render alırken belli eder kendini işlemcinin gerçek gücü.

Hocam kusura bakmayın cezam olduğu için yazamadım. Size aida ve gpuz ile çekilmiş 2 fotoğraf atıyorum. Rapor linkini de buradan İndir Report htm bulabilirsiniz.
Ekran Görüntüsü (20).jpg

Raporu donanım için sekmesinde aldım.

Hocam bu arada işlemcim i7 4770, k değil.

Hocam bu arada başka yabancı bir forumda bu fotoğrafı buldum Image 1 of 3 in forum thread “i7 4790k, Hot, high wattage during Aida64 FPU.” ,bundaki arkadaşın cpuz fotoğrafında da bus clock 99,98; aynı işlemci değil ama olsun belki işinize yarar.
Aslında benim bu bus clock ibaresine kafamı takmamın sebebi aida 64 exreme ile test yaparken stress cpu seçili iken sıcaklık 63 dereceyi geçmiyor, enerji kullanımı da 60 watt civarı. Ama sadece stress fpu seçeneği seçilirse direkt 86 derceden test başlıyor ve giderek artıyor. 100 olmasın diye testi kapatıyorum . Bu test yapılırken de işlemcim zaten overclock destekleyen bir işlemci değil ama güç kullanımı 113 watt oluyor. Bunun bios kaynaklı mı yoksa başka birşey kaynaklı mı olduğunu bilmiyorum. Başlarda watt değerlerine bakmazken işlemcim neden çok ısınıyor diye sizden fan tavsiyesi almıştım. Fanı en kısa zamanda alıcağım ancak sıcaklığın bu kadar yükselmesi kanımca watt değerinin bu kadar yükselmesi. İntelin sitesinde maximum 84 watt yazıyor ama benimki fpu testte 113 watt. Hadi hayırlısı.

Öncelikle yolladığın rapor dosyasını inceledim, yanlışlık yok FSB hızın 100MHZ. Programlarda ufak tefek yanlışlıklar olabilir.
Bunu bir sorun olarak görmene neden olan, işlemcinin 63 dereceyi geçmeme ve yüksek güç tüketmeme muhabbetine de netlik getireyim.

Bak bu rehberde stability test sırasında seçeceğin tiklerin ne anlama geldiği yazıyor : AIDA64 Stability Test Rehberi
FPU dediğimiz şey işlemcimizin matematiksel hesaplamalarından sorumlu kısmıdır. Bu seçeneği seçmezsen işlemci doğru düzgün yük altına zaten giremez. Mutlaka seçili olması gerekir. Rehberde anlatılıyor.

4470K veya 4470 ikisi de gayet güçlü işlemciler. 4*** serisinin stok soğutucuları yüzünden sıcaklık değerlerin bu seviyelere çıkıyor, bunda da bir anormallik yok. Hani belki termal macunu yenilenip kasa içi hava sirkülasyonu güçlendirilirse yük altında 80-85 dereceleri geçmeyebilir o da belki :)

Sana ve senin gibi işlemci kullananlara mutlaka harici soğutucu gerekli. Yeni bir konuda bütçe - RAM bellek - Anakart - Kasa marka-model bilgilerini iletirsen detaylıca yardımcı oluyoruz, sorun yaşamaman için yükseklik değerlerini karşılaştırıp ona göre öneride bulunuyoruz :)

Çok sağolun hocam. Yakın zamanda bu bilgileri yazarım.
Size şunuda sormak istiyorum; az önce biostan turbo modu kapattım. İşlemcim görev yöneticisiyle baktığımda 3.37 ghz yazıyor. Aida ile teste soktum. Fpu ve cpu seçili iken. Sonuç olarak maximum 73 derece ve yine maksimum 85 watt güç tüketti. Turbo modu açtığımda fpu seçili iken 113 watt çekiyordu ve 99 dereceyi rahat görüyordu. Sizce watt artışı yüzünden ısınıyor olmasın ? Ki watt değerlerinin de 84 wattı geçmemesi lazım. Kafam allak bullak...

@Recep Baltaş @JaroxJamaica hocam sizde bir göz gezdirir misiniz?

Benim yeteri kadar yardımcı olamadığımı düşünüyorsan yanılıyorsun :) Sorduğun her soruya çok net cevaplar verebilirim, Recep Abi'nin işi gücü vardır, ilgilenebileceğini sanmam. Bir eksiklik hissettirmemeye çalışıyoruz :)

Bak dostum öncelikle Turbo Boost teknolojisinden bahsedelim. Bu teknoloji sıcaklıklar uygun olduğu zaman işlemci yük altına girdiği durumlarda performans artışı sağlar. Bu performans artışını elbette fazladan güç tüketerek sağlar.

Turbo Boost teknolojisi işlemcinin TDP değerinin üzerine çıkmasına neden olur. 113W gibi bir değer tüketmesi son derece normal.
Bu gayet kesin bir bilgidir, güç tüketimi 84W değerinin üzerine çıkabilir, bunda bir anormallik yok Turbo Boost açık olduğu veya elle voltaj verildiği sürece.

Kafanın allak bullak olmasına neden olan hiçbir şey yok, yalnızca işlemci soğutucunu değiştirmen gerekiyor hepsi bu.
İşlemciyi elle yük altına sokmadığın sürece Turbo Boost açık olsa bile tehlikeli sıcaklıklara çıkacağını da sanmam.
Sorun ediyorsan, takıntılıysan yeni bir konuda soğutucu tavsiyesi site ve yine beni etiketle.

Benim yeteri kadar yardımcı olamadığımı düşünüyorsan yanılıyorsun :) Sorduğun her soruya çok net cevaplar verebilirim, Recep Abi'nin işi gücü vardır, ilgilenebileceğini sanmam. Bir eksiklik hissettirmemeye çalışıyoruz :)
Hocam yanlış anlamışsınız. Vallahi ne zaman konu açsam yardımcı oluyorsunuz. Size çok teşekkür ederim. Siz ofline durumdaydınız ve bende açık kullanıcılar arasında Recep beyi gördüm. Belki o da bakabilir niyetiyle yazdım.

Sonuç olarak şunu çıkarıyorum o zaman. Stok soğutucu işlemci normal durumda iken yeterli ancak turbo devereye girip güç artışı ve frekans artışı ile birlikte yetersiz kalmaya başlıyor. Turbo açıp extreme kullanım yapacaksak yeni fan şart.
Gpu bus kullanımının %99.98 olması program kaynaklı. Aida 64 değerlerine güvenmeliyiz ve onda %100 yazıyorsa %100 dür :)
Sayenizde bu çıkarımlarda bulundum. Düzeltmem gereken yerler varsa tekrar yorumlarınızı bekliyorum...

Doğru çıkarımlarda bulunmuşsun :) Yalnızca AIDA64 de hata yapabiliyor, raporda elde ettiğimiz bilgiler kendi içinde çelişebiliyor bazı noktalarda, yaşadık daha önceden bunu.

Kısacası babana bile güvenme bu devirde. Bu konunun özeti budur :D

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı
09:05:00