i7 4770K oyunlarda anlık takılmalar oluyor ve %1 - %0.1 FPS değerleri düşük

Desiigner

Picopat
Katılım
31 Ocak 2024
Mesajlar
305
Çözümler
1
RAM
Kingston HyperX Savage 8GB + G.Skill RipjawsX 8GB = 16GB Dual Channel
SSD veya HDD modeli
Gigabyte 240GB Sata 3.0 + Crucial P3 M2 500GB
Ekran kartı
MSI Mech RX 5500 XT 4GB
Anakart
Asus Z97 Pro Gamer
İşlemci
İntel i7-4770K
İlk mesajım ve ilk konum ile herkese selam vermek istiyorum arkadaşlar benim başlıkta da görebileceğiniz üzere böyle bir sorunum var. Sıkıntı işlemci de mi yoksa Windows'un kendisinde mi bilemiyorum. Ne yapacağımı da inanın şaşırdım. Oynadığım oyunlarım M.2 SSD üzerinde kurulu ve orijinal. Baştan belirteyim. Korsan değil. Oyunlar HDD üzerinde değil ayrıca. HDD'ye taşıyıp öyle de denedim. Oynadığım oyunlarda mesela 100FPS alıyorsam %1 ve %0.1 FPS değerleri çok düşük oluyor. Bazen anlık takılmalar meydana geliyor. Ekran kartı sürücülerinden olabilir dedim birkaç araştırma sonucu bu kanıya vardım fakat birkaç sürüm değiştirmeme rağmen düzelmedi. Bu sorunu nasıl düzeltebilirim yardımcı olabilir misiniz? Throttle stop diye bir program var bununla ayarlamalar yapıp düzeltenlerde olmuş sanırım özellikle burada ki @erengore arkadaşımızı etiketlemek istiyorum bu programın ustası gibi bir şey sanırım ne zaman böyle bir konu görsem hep kendisi çıkıyor karşıma umarım konuyu görüp gelirsiniz. Gerekli SS'leri atarım. Windows 10 LTSC 2021 kullanıyorum Update vs hepsi tamam. Radeon sürücülerim güncel. Pro 23.Q4 sürümüne geçtim şimdilik test etmek için. Öncesinde 24.1.1 ve 23.12. 1 sürümlerini de denemiştim. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Uzun süredir 4. Nesil sistem görmüyordum.

Öncelikle evet sistemde bir anormali var. Düzeltmeye çalışayım bakalım sorun nerede görelim.

Bu arada PSU değerleri düzgün duruyor ama içinize hiç kötü bir his geliyor mu PSU kaynaklı?

Başlayalım.
ThrottleStop'ta FIVR sekmesine girdiğinizde CPU Core biriminde "Voltage" yazıyor ve bir değere ayarlı. Bunu Default'a alın. Ardından Dilerseniz minimal bir UV yapın. -60'lık bir Offset Voltage uygulayın minimal bir UV için.

CPU Cache birimine de -60'lık bir Offset Voltage uygulayın.

Ardından FIVR sekmesinde sağ altta 3 seçenekli kutudan en alttakini seçin ve Apply'a basın.

İşlemcinizde çekirdek kısmında bir daralma gözüküyor onu gidermeye çalışıyoruz şu an.

Options sekmesine girin. AC Timer Resulation sanırsam değişken. Bunu en azından bir sabitleyelim. Timer Resulation 0.98 ilk defa görüyorum. AC Timer Resulation değerini 0 olarak ayarlayın ve ardından "Disable Chipset Throttle" seçeneğini işaretleyin.

Ardından Limits sekmesine girin. Clear'a basmadan önce oradan bir görüntü alın. Bakayım ne yanıyor. Ardından Clear çekin ve TS Bench sekmesine girin. TS Bench testi başlatın ve bu esnada Limits sekmesini izleyin. TS Bench testinin size'ını en yüksek seçeceksiniz. Kırmızı yanmalar olabilir, bana test sonunda orayı atın.
 

Hocam bir ton cevap yazdım fakat atamadım size sistem kilitlenmeye başladı. 1 kere de mavi ekran yedim. Bunu düzeltebilirsek kalan sorularınızı da cevaplayacağım. Yazmaya üşeniyorum şu an da kilitleniyor çünkü.

Bu arada PSU değerleri düzgün duruyor ama içinize hiç kötü bir his geliyor mu PSU kaynaklı?

Pek hissetmedim hocam.


Timer resolution normalde 0.5'di. Islc kullanıyordum çünkü bu sıkıntılar olduğu zaman bu programdan olabilir diye silmiştim o yüzden sıfırlandı o şekilde gösteriyordu. Dediğiniz gibi ayarlardım hepsini.


Test öncesi böyle;



Test esnasında ve sonrasında bir şey çıkmadı bomboş burası.





Bu şekilde yaptım doğru mu acaba?

@erengore hocam fıvr sekmesinde ki offset voltage kısmında ki verdiğimiz -60 değerlerini reset Voltage'ye basarak default haline getirdim. Son 10 dakika da 2 kere kilitlendi sistem çünkü. Bununla alakalı olabilir diye mecburen yaptım bilginiz olsun. Başka bir ayar yapmadık çünkü bu kadar etki edecek. Cevabınızı bekliyorum.
 
Son düzenleme:
Doğru yapmışsınız. Ancak bu ayarlarla test edince sistem çöküyorsa başka şeylere bakmamız gerekecek.

Burada Limits sekmesine bakınca sorun görülüyor ama umarım oyunda yoktur yada stres testinde böyle sorunlar.
 

Bilemedim hocam -60 verdiğimiz yeri sıfırladım ben. Timer resolution ve chipset throttle ayarı duruyor. Şu an ne yapacağız?
 
Bilemedim hocam -60 verdiğimiz yeri sıfırladım ben. Timer resolution ve chipset throttle ayarı duruyor. Şu an ne yapacağız?
Bellekleriniz nedir onu da bir atın. RAM'leri yani. Ben ekranda görüyorum da tam performansında mı çalışıyor onu anlamaya çalışıyorum.
 
Bellekleriniz nedir onu da bir atın. RAM'leri yani. Ben ekranda görüyorum da tam performansında mı çalışıyor onu anlamaya çalışıyorum.

Hocam sorunuza cevap vermeden önce şunu sormak istiyorum. C-state ayarı tam olarak ne oluyor acaba? Az önce farklı forumlardan en az 10 tane konu gördüm de anlık takılma FPS düşmesi ve akıcılık sorunu yaşayan arkadaşlar BIOS'a girip C-state ayarını aktif edip bir de güç modunu dengeliye alınca düzeldiğini kaymak gibi oyun oynadıklarını falan yazmışlar. Bunu denesek olur mu? İsterseniz konu linklerini de atabilirim size.

Sorunuza gelecek olursak 2 adet 8 GB RAM var sistem de. Bir tanesi Kingston HyperX red Savage 1600 diğeri de vatan bilgisayarda satılan sıfır G.Skill 8 GB Value RAM. İkisini taktım Dual channel olarak çalışıyorlar. Bir videodan izleyip RAM'leri 2200MHz'de kullanıyorum bu arada overclock yapmıştım onu da ekstra ekleyeyim. Böyle yapınca biraz daha akıcı hissettim oyunları sanki. Birkaç aydır böyle kullanıyorum RAM'leri.

Bellekleriniz nedir onu da bir atın. RAM'leri yani. Ben ekranda görüyorum da tam performansında mı çalışıyor onu anlamaya çalışıyorum.


Son mesaja bakar mısınız?
 
RAM'lerin zamanlamaları aynı mı?

C-State Stutter çözebilir ama çözmeyedebilir yani. Ben C-State kapalı kullanıyorum üstüne üstlük 16 Thread 4.9 GHz, diğer 16 Thread 4.2 GHz sabit kullanıyorum. Bende de akıyor oyun.
 

Aynı evet zamanlamalar. Aylardır böyle kullanıyorum sorun yaşamadım hiç. Fıvr'de ki verdiğin -60 ayarını kapattığımdan beri kilitlenme vs olmadı bu arada. Orada bir sıkıntı var gibi. Ha bir de C-state falan açtım şu an sanki akıcı olmuş gibi oyun emin olamadım. Birkaç oyuna daha bakmam lazım.
 
Voltaj düşürmek zaten sebep olur da ne kadar dandik bir silikon varmış işlemcide. -60 kaldırmadı.

Bakınız deneyin.
 
Voltaj düşürmek zaten sebep olur da ne kadar dandik bir silikon varmış işlemcide. -60 kaldırmadı.

Bakınız deneyin.

Hocam PUBG Mobile'e girdim 90FPS oynuyordum normalde oyun resmen 60FPS'e sabitlenmiş durumda bunu düzeltme yolu var mı? Ayarlarım vs her şeyim 90FPS ayarlı ama V-Sync açıkmış gibi davranıyor şu anda. 1-2 oyun denedim onlarda biraz düzelme var gibi ama PUBG Mobile'da kötü oldu. Başka yapmamız gereken bir ayar var mı bu arada throttle stop programında? Yani sadece C-state açtım bitti olmasın demek istiyorum. Tam olarak bu düzeltti mi ondan da emin değilim çünkü.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…