i7 4770K Sıcaklık ve Voltaj Değerlerim Normal Mi?

supertramp

Hectopat
Herkese merhabalar,

Geçtiğimiz hafta 6 yıllık sistemimi emekliye ayırıp yeni bir bilgisayar topladım. Yeni bileşenler şu şekilde:

• Intel i7 4770K işiemci + Coolermaster Hyper 212 Evo
  • MSI Z87-G43 anakart
  • 2X4 GB G-Skill RipjawsX 1866 MHz bellek
  • Corsair Carbide 400R kasa
  • Thermaltake Toughpower 750W PSU, sabit diskler ve 7870 ekran kartı eski sistemden miras kaldı

Sorun şu ki, parçaları alırken Intel'in yeni Haswell işlemcilerinin, büyük oranda kalitesiz termal tasarımı yüzünden, önceki nesillerden daha sıcak çalıştığından bihaberdim. Bu yüzden hızaşırtma fantezilerimi şimdilik rafa kaldırmış durumdayım. Şu an önceliğim sistemin güvenli ve yeterince serin çalıştığından emin olmak. Ayrıca birkaç ufak sorum daha olacak. Technopat ailesinin uzmanlarına güveniyorum. :)

İlk olarak sıcaklık ölçümlerinden başlayayım. Speedstep ve Turbo Boost aktif. Kullandığım programlar ise, HWMonitor, CoreTemp, Realtemp, Intel Extreme Tuning Utility, OCCT, Prime95, BurnInTest.

• Oda sıcaklığı: 22-25 °C
  • Sistem boştayken: 28-30 °C
  • Battlefield 4 oynarken: genelde 58-62 °C, maks. 65 °C
  • Intel Extreme Tuning, Intel Processor Diag. ve BurnInTest'in stress testlerinde genelde 63-68 °C arası oynuyor- maks 70 °C
  • Prime95 ve OCCT testlerinde büyük oranda 72-78 arasında gidip gelse de maks 85 °C gördüğüm de oldu

Şimdi ilk sorum; bu sıcaklık değerlerinin kullandığım cpu soğutucuyu da göz önüne alırsak, normal olup olmadığı.

Geçtiğimiz aylarda sitede Haswell PC rehberi hazırlamış olduğunuz gördüm. Büyük oranda aynı parçaları seçmişiz. Bu yüzden sizden bu konuda detaylı bir öneri ve yardım alabileceğime inanıyorum.

İkinci olarak da Prime95 ve OCCT'nin stress testlerinde cpu voltajının otomatik olarak 1.156'dan 1.21 seviyesine yükseldiğini fark ettim. Oysa Intel Extreme Tuning ve BurnInTest'in stress testleri de dört çekirdeği birden Turbo Boost aktifken (yani cpu frekansı 3.9 GHz'e yükselmişken) cpu voltajı 1.156'nın üzerine çıkmıyor. Bu voltaj artışının nedenini anlayabilmiş değilim. Tamam, her stress test farklı prosedürler uyguluyor olabilir, ancak bunlardan birinin voltaj artışı olmadığı kesin. Zira anakartın OCGenie özelliğini kullanarak işlemciyi 4.0 GHz'e hızaşırttığımda voltaj 1.12'de sabitlendi ve Prime95 ile OCCT testlerinde voltaj artışı olmadı. Sıcaklıklar ise stok ayarlardan çok daha düşüktü. Her iki testte de 15 dakika içerisinde maks 70-72 °C gördüm. Acaba Intel'in Turbo Boost özelliği voltajı bol keseden mi kullanıyor, yoksa daha ekonomik bir voltaj kullanımı için BIOS'tan yapılması gereken bir ayar falan mı var? Ya da BIOS update?

Son olarak da forumdaki dostlar için ufak bir uyarı yapmak istiyorum. Geçen hafta neredeyse hiç ekstra zamanım olmadığı için bilgisayarı Ankara Söğütözü'ndeki Vatan Bilgisayar'da toplatmak durumunda kaldım. Yani bir noktada oradaki montaj ekibinin her gün bu tarz sistemlerle haşır neşir olduğu için fazlasıyla tecrübeli olduğunu düşündüm. İki hafta bekleyip kendim toplamaktansa, hemen almak istedim diğer bir deyişle. Ben yaptım, aman siz yapmayın. 20 küsür senedir birçok PC sahibi olmuş, onlarca toplama PC görmüş bir insan olarak bu zamana kadar gördüğüm en rezalet montaj olmuş. Kelimelerle anlatılamayacak kadar kötü. Power led ters bağlanmış (ki orada sorduğumda kasada p-led olmadığını söylediler); bellekler tamamen yanlış yerlere takılmış dual channel çalışmıyor; aldığım SSD ters takılmış bu yüzden HDD çekmecesi yerine oturmamış takır tukur oynuyor; ön-alt kasa fanı iyi oturmadığı için kenarı demire çarpıp rahatsız edici bir titreşim sesi çıkartıyor; kablo yönetimi kötü... Hepsini en baştan düzeltmem gerekti anlayacağınız. Bu adamlar yapılacak her şeyi tamamen kötü, özensiz ve yanlış yaptıkları için şu an acaba termal macunu da yeterince iyi uygulayamadılar mı diye sormadan edemiyorum.

Bu yüzden en yakın zamanda vakit bulur bulmaz termal macuna da el atacağım. Ancak açmışken farklı bir macun uygulasan fene olmaz. Bu konuda bir marka öneriniz varsa dinlemeye hazırım.

Ayrıca kasanın yan ve üst kısımlarına da birer (ya da ikişer) fan takmak istiyorum. Ve hatta heatsink'in arka kısmına da ikinci bir fan takabilirim. Bu noktada da marka önerilerinizi ve deneyimlerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

- - - Güncellendi - - -

Yanıt verebilecek bir usta yok mu? Recep Baltaş yakınlarda değil sanırım. :)

Bende 4770k kullanıyorum Thermaltake Contac30 ile sistem boşta 25-28 derece arası , Battlefield 4 oynarken en fazla 48 dereceyi gördüm . Bunlar dışında ayrıca bir test yapmadım .

Cevap için sağol Staber. Turbo Boost aktif değil mi? Rica etsem bir ara müsait olduğunda Turbo Boost devredeyken cpu voltaj değerine bakabilir misin? HWMonitor veya Intel Extreme Tuning Utility'den falan görebilirsin kolayca.

Bana sanki Turbo Boost devreye girdiğinde gereksiz bir voltaj artışı oluyormuş gibi geldi bende. Zira OC Genie'yi aktif hale getirdiğimde daha düşük bir voltaj değerinde 4.0 GHz'e çıkıyor otomatik olarak. Büyük oranda aynı konfigürasyona sahip olduğumuzu düşünürsek, senin verilerini baz alarak hareket edebilirim.

Bir sorum daha olacak: Kasanın üst veya yan kısımlarına fan taktın mı ayrıca?

Yakın zamanda fırsat bulduğumda termal macunu yeniden uygulayacağım sanırım. Zira Vatan'daki arkadaşlar kasayı bu kadar özensiz toplamışken macunu da tamamen boca etmiş falan olabilirler. Ayrıca bir ara istemeye istemeye de olsa BIOS'ı da güncellemem gerek sanırım.

Teşekkürker şimdiden.

Bios u mutlaka güncelle . Voltaj değerlerine hiç dikkat etmedim ancak OC Genie ile de sıcaklık değerlerim aynı olduğunu söyleyebilirim . Kasamda 3 tane hava girişi ve 3 tane egzoz olarak 120 mm lik ve bir tanesi 140 mm lik olmak üzere 8 tane fan var . Şu an işteyim eve geçince bakarım .

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamamdır çok sağol. İlk fırsatta senin izinden gidip üste (egzoz) ve yana (giriş) 2'şer fan takacağım ben de.

BIOS update'i nasıl yaptın bu arada. Live Update mi, yoksa M-Flash mı? Eve döndüğünde müsait bir anında voltaj değerlerine de bir göz atarsan harika olur.

Tekrar teşekkürler dostum.

MSI Türkiye – Anakart - Z87-G43 bu link ten en son versiyon BIOS indirip , boş bir usb belleğin içine dosyayı atıp bios tan yapmanı öneririm. Eyer fan takacaksan da Corsair almanı öneririm zira diğer markalarda zamanla fan göbeklerinden ses gelmeye başlıyor . Ayrıca tabiki de 8 fanın 8 ide tam devirde çalışmıyor sesten durulmaz yoksa 15 tl lik fan kontrol panelim var .

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'tan yap derken M-Flash özelliğini kastediyorsun değil mi? Çünkü DOS üzerinden de yapılabiliyor yanılmıyorsam. Bu BIOS güncelleme olayı nedense fazlasıyla geriyor beni. USB belleğimi bir yerde unutmuşum sanırım. Bugün bulamazsam artık yarına kaldı güncelleme.

Kasa fanı konusunda da muhtemelen yarı devirde falan çalıştırırım fanları.

- - - Güncellendi - - -

Kendi kendime neden biraz daha bekleyip G45 almadım diye de hayıflanıyorum birkaç gündür. Stokta yoktu ben alırken. Şimdi aklım onda :)

- - - Güncellendi - - -

Başka önerisi olan yok mudur? :)

- - - Güncellendi - - -

Tam yükteyken voltaj değerlerine bakabildin mi Staber?

Bir de G45 hakkında yorumun ne? G43'ü elden çıkarıp G45 mi alsam diye düşünmeye başladım son birkaç gündür. Ben sistemi toplarken stokta yoktu. Şimdi de fena halde aklıma takılıyor. Değer mi sence çekeceğim sıkıntıya?

AMD kullanıcısı olarak İntel kullanmadım ama bu sıcaklıkların gözlemlerime göre normal olduğunu düşünüyorum. Çünkü; İntel işlemcilerinde sıcaklığın bu civarlarda olduğu söyleniyor. Ayrıca Cpu sıcaklığının biosla bir alakası olduğunu söyleyemem. Bios işlemciyi yoluna sokar ve komutları verir/hızlandırır. Soğutma firması olarakta Zotac'ı öneriyorum. Gerçekten ısı konusunda uzman bir mimariye sahipler...

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı