i7 4790K için 80 derece normal mi?

cnerercan

Hectopat
Daha fazla  
İkinci el aldığım i7 4790K'yı Prime95 ve AIDA64 ile test ettiğimde 81-82'ye kadar çıktı maksimum olarak. Acaba bu normal midir? Herhangi bir kapanma gibi durum olmadı. Fakat AIDA sırasında ufak bir donma yaşadım. Üzerinde Deep Cool Theta 31 var. Bu sıcaklık değerleri normal midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
O soğutucu için normal bir değer.
Daha düşük değerlere çekmek için soğutucuyu değiştirmelisiniz.

80 derece çok yüksek bir değer. Yeni bir soğutucu alana kadar çok fazla yük altına sokmayın işlemciyi. Güzel bir soğutucu ve kaliteli bir macun kullanmanızı öneririm. İdeal dereceler 70 ve altında olmalı.

İntel'in sitesinde o işlemci için güvenli çalışma derecesi olarak maksimum 74 derece denmiş. Ona dayanarak, işlemcinin 74 derecenin üzerinde çalışmasının sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Zarar gelme olasılığı düşük olsa da, risk almaya değmez.

Hayatımda bozulan işlemci gördüğümü hatırlamıyorum, ama Intel kendi sitesinde böyle bir maksimum güvenli çalışma sıcaklığı belirlemiş, bundan ötürü limitlerin altında kalmak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

i7 4790K'yı Prime95 ve AIDA64 ile test ettiğimde 81-82'ye kadar çıktı maksimum olarak.

Stress testinde o soğutucu ile o değerleri görmen gayet normal. Çünkü yüksek frekanslı ve çarpan kilidi açık bir işlemci kullanıyorsun. Daha düşük değerler görmek istiyorsan sağlam bir sıvı soğutma veya kule tipi hava soğutma alman gerekiyor. Ancak bütçen şimdilik müsait değilse bu şekilde kullanabilirsin. Ayrıca oyunlarda sıcaklık değerleri stress testine nazaran genelde daha düşük olur.

Hayatımda bozulan işlemci gördüğümü hatırlamıyorum, ama Intel kendi sitesinde böyle bir maksimum güvenli çalışma sıcaklığı belirlemiş, bundan ötürü limitlerin altında kalmak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Intel'in sitesinde yazan Tcase değeri DIE çekirdeğinin stabil olarak çalışabileceği garanti edilen maximum sıcaklık değeridir. 74 dereceden sonra işlemciye zarar gelmiyor. 22 nanometre üretim sürecine sahip bir işlemci 85 derecede seyretse bile transistör yıpranması yada kaybı söz konusu olamaz.

Bu konu hakkında birinin Intel teknik ekibinden biriyle yazışmasını okudum. O konudaki işlemci için teknik eleman 66 derecenin optimum sıcaklık olduğunu söylüyordu. 100 derecede ise işlemcinin kendini korumaya alacağından veya kapatacağından bahsediyordu. Ama bu sitelerindeki yazan değer hakkında biraz kaçamak cevaplar vermiş hep. Ama teknik olarak o da yüksek sıcaklığın sorun olmayacağını dile getirmiş. Yine de biraz serinlik güzel olur işlemcilerimiz için:D

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı