i7 4790K için 80 derece normal mi?

Biraz gergin bir anıma denk geldiyse gündüz iş arasındayken, öyle bir giriş yapmışım evet şimdi mesajları tekrar okudum ve biraz yabancı kaynaklara da göz gezdirdim. Yukarıda da bahsettiğim gibi pek sıkıntı yok şu anki durumda.

İkinci el aldığım i7 4790K'yı Prime95 ve AIDA64 ile test ettiğimde 81-82'ye kadar çıktı maksimum olarak. Acaba bu normal midir? Herhangi bir kapanma gibi durum olmadı. Fakat AIDA sırasında ufak bir donma yaşadım. Üzerinde Deep Cool Theta 31 var. Bu sıcaklık değerleri normal midir?
Normal, bir problem yok. Intel'in özellikle 4K serisinden sonraki tüm nesillerinde ciddi bir termal iletkenlik zaafı mevcut. O yüzden gayet normal.

Düşün H115i ile 6600K 4.5GHz'de Prime95 açıkken 60-65 derece yapıyorken, elindeki işlemci stok soğutucu benzeriyle soğurken tam yükte tabii ki ısınacak. :)
80 derece çok yüksek bir değer.
Hayır, değil.

İşlemci yük altındayken 80-85'li değerler gayet normal. Tabii ki güçlü bir soğutucu değilse. Ayrıca güçlü bir soğutucu bile olsa, overclock olan sistemlerde güç tüketimi bir hayli artar. Bu da sıcaklığın artmasıyla doğru orantılıdır. Sürekli render alan birinin bu sıcaklıklar altına düşmesi için ciddi yatırım yapması da gerekir ki gerek yok. Bir işlemci saatlerce hatta günlerce 80-85 derece arasında sorunsuz çalışabilir. Tabii ki bu değerin üstüne çıkmasını engelleyebiliyorsanız.

Ayrıca 80-85 derece işlemcinin paket ısısı ise hiç sorun yok, önemli olan çekirdeklerin sıcaklıklarını takip etmek. Çekirdekler bir nebze pakete göre daha serin çalışır. Bu en azından Skylake işlemcilerde bu şekilde.

Çok ısınınca ömrü tükenir olayına gelelim, ilgisi yok fakat 100 ve üstüne çıkmazsanız. Isı faktöründen çok, anlık veya sürekli olarak çekilen güç değeri daha etkilidir ömürde.
Termal tasarım sürecinde sürekli çalışması için maksimum değer 88W. Siz ancak overclock yaparsanız bu değeri aşabilir 130W ve üstüne çıkabilirsiniz.
Bu durumdayken uzun kullanım yapılırsa ancak ömrü kısalır.

Çok ısınınca ömrü tükenir olayına gelelim, ilgisi yok fakat 100 ve üstüne çıkmazsanız. Isı faktöründen çok, anlık veya sürekli olarak çekilen güç değeri daha etkilidir ömürde.
Termal tasarım sürecinde sürekli çalışması için maksimum değer 88W. Siz ancak overclock yaparsanız bu değeri aşabilir 130W ve üstüne çıkabilirsiniz.
Bu durumdayken uzun kullanım yapılırsa ancak ömrü kısalır.
Transistörler, yüksek besleme voltajını ve düşük sıcaklıkları severler ve yıllarca transistörlerin üretim süreci bunun üzerinde gelişmiştir. Mikroçip mühendisleri üretilen çipler için güvenli voltaj, sıcaklık ve çalışma frekansı aralıklarını belirleyip bir kalıp üzerinde bunu belirleyip gerekli testler gerçekleştirirler. Temel amaçları fonksiyonel olarak mikroçipin minimum zarar görmesini sağlayacak tasarım oluşturmaktır. Elektronik bileşenlerin mekanikteki gibi belirli bir ömürleri vardır. Elektronikteki yıpranma olayı aslında mekanik bileşenlere dayanır. Buda mekanik çalışma prensibi taşıyan elektronlardır. Mikro işlemciler, normal voltaj ve sıcaklık koşullarında bu akım değeri hiçbir zaman normal ve yıpranma sağlayacak seviyelerin üzerine çıkmayacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak hız aşırtma maksadıyla mikro işlemcinin besleme voltajı normal seviyesinin üzerine aşırtıldığında ve yeterli soğutma sağlanmadığında transistörlerde yıpranma gerçekleşir. Gerilim yüksek olsa bile sıcaklık gerekli düzeyde düşürüldüğünde yıpranma her zaman minimum düzeyde olacaktır. Kısacası transistör yıpranmasının asıl sebebi transistördeki gerilim düzeyinin sıcaklık ile orantısız olmasıdır.

Gerilim yüksek olsa bile sıcaklık gerekli düzeyde düşürüldüğünde yıpranma her zaman minimum düzeyde olacaktır.
Gerilimden değil akımdan bahsediyorum. Ayrıca gerilim gereksiz yüksek olduğunda soğutma bileşenleri iyi bile olsa sıcaklığı kontrol edemeyebilirsiniz. Bunun için Skylake işlemcilerin voltaj-sıcaklık konularını inceleyebilirsiniz.
130W düzeylerine çıkan bir işlemci zaten overclock ile mecburen gerilim yükseltilerek belli bir düzeye gelir. Fazla gerilim sadece gereksiz ısı üretir. Bunun dışında ürünün ömrüne bir etkisi yoktur. Daha önce de söylediğim gibi bu 100'lü değerlerin üstüne çıkılmadığı sürece böyle.
Son 6 yıldır mikroişlemcilerle içli dışlı olan biriyim bu arada.
Voltaj arttıkça ihtiyaç doğrultusunda doğru orantılı olarak akım da artar. Sıcaklık faktörü ömür konusunda en az etken olan durumdur.
Transistörlere gelirsek, günümüzden 6-7 yıl önceki anakartlara ve işlemcilere baktığınızda bolca transistör ve kapasitör sorunları görürsünüz. Zira bu bileşenler 10 liralık radyodaki kapasitörlerle aynı kalitedeydi.
Günümüzdeki bileşenler ise askeri sınıf bileşenler olarak adlandırılıyor ve aşırı olarak nitelendirdiğim 100'lü ve üstü değerlerde çalışmadığı sürece herhangi bir sorun çıkartmaz. Bu değerin üstünde de abartılmadığı sürece uzun çalışabilirler. İşlemcinin transistör zar aralığının bu denli düşmesindeki etkenlerini anlatmama da gerek yok.

Kısacası bu bilgisayar server veya workstation amaçlı kullanılmayacağı için 80-85 derecelerde tutulabildiği sürece herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

Elektronikteki yıpranma olayı aslında mekanik bileşenlere dayanır.
Her iki tür de aşırı yüksek sıcaklıkları sevmezler fakat mekanik ürünleri elektronik ile aynı keseye koymayın. Çoğu mekanik ürün, belli bir sıcaklığa geldiğinde istenen verimi verir. Bu yanlış bir örnek.

Konu sahibinin sorununa tekrar dönersek; işkence testlerinde çıkılan sıcaklık, voltaj ve akım değerlerine render ve oyunda ulaşılmaz. Muhtemelen 70'li değerlere çıkıyor en fazla. Bu durumda da bütçe yoksa soğutucu değiştirmeye gerek yok. Fakat uzun süreli render alıyorsanız, zamana bağlı olarak sıcaklık artabilir. Bu durumda da tek çözüm soğutucu değiştirmek.

Son düzenleme:
Gerilimden değil akımdan bahsediyorum
O kısımda elektronlardaki akımdan bahsetmiştim.

Fazla gerilim sadece gereksiz ısı üretir. Bunun dışında ürünün ömrüne bir etkisi yoktur. Daha önce de söylediğim gibi bu 100'lü değerlerin üstüne çıkılmadığı sürece böyle.
Fazla gerilim gereksiz ısı üretmez. Çekirdek voltajı ve çekirdeklerin çalışma frekansı yükseltildiğinde daha yüksek işlem gücü ile birlikte sıcaklık artar. Bir önceki mesajınızda yıpranma konusunda "anlık veya sürekli olarak çekilen güç değeri daha etkilidir" demiştiniz. Şimdi yıpranma konusunda etkisi yok diyorsunuz.

Her iki tür de aşırı yüksek sıcaklıkları sevmezler fakat mekanik ürünleri elektronik ile aynı keseye koymayın. Çoğu mekanik ürün, belli bir sıcaklığa geldiğinde istenen verimi verir. Bu yanlış bir örnek.

Bakın elektronların ve transistörlerin ilişkisi mekanik bileşenlerin çalışma mantığı hemen hemen aynıdır. Yüksek sıcaklık mekanik ve elektronik bileşenlerin aşınmasında baş rol oynar. Sizin burada tek yanlışınız yüksek akım yüksek sıcaklıktan daha fazla yıpranma payı bırakır demeniz. Ayrıca transistörlerin hangi voltaj ve hangi derecede yıpranma göstereceği işlemcinin litografisine göre değişkenlik gösteriyor.

Fazla gerilim gereksiz ısı üretmez. Çekirdek voltajı ve çekirdeklerin çalışma frekansı yükseltildiğinde daha yüksek işlem gücü ile birlikte sıcaklık artar.
Tam tersine, gereksiz ısı üretir. Frekansları yükseltmeseniz bile, aşırı bir güç ihtiyacı olmasa bile yüksek gerilim gereksiz ısınmaya yol açar. Size bunun için demiştim Skylake konularına bakın diye.
Skylake işlemcilerin çoğu revizyonunda voltaj problemi var, 1.2 V'ta çalışması gereken işlemci 1.350 V'a kadar çıkabiliyor stok ayarlarda olsa bile. Bu durumda da manuel olarak voltajı 1.200'e çekmeniz gerekiyor.
Test edebilirsiniz, araştırabilirsiniz.
Bir önceki mesajınızda yıpranma konusunda "anlık veya sürekli olarak çekilen güç değeri daha etkilidir" demiştiniz. Şimdi yıpranma konusunda etkisi yok diyorsunuz.
Güç demişim, yani Watt. Çekilen gücün etkisi yok demedim.

Ekleme yapayım, bahsedilen her faktör aşırıya ulaştığında ömre etki eder.
Ben belirttiğim aralıktaki değerlerde sorun olmayacaktır dedim.
Yani genel olarak sıcaklık ve voltajın etkisi yoktur demedim.
Belirttiğim gibi aşırı sıcaklık, voltaj ve akım değerlerinde uzun süre çalışmadığı sürece sorun yok.

Tam tersine, gereksiz ısı üretir. Frekansları yükseltmeseniz bile, aşırı bir güç ihtiyacı olmasa bile yüksek gerilim gereksiz ısınmaya yol açar. Size bunun için demiştim Skylake konularına bakın diye.
Voltaj arttırmak daha yüksek frekanslara çıkabilmek içidir. Daha yüksek frekanslara çıkmak için voltaj arttırmayan kullanıcı niye boşuna voltaj arttırsın ki. Voltaj arttırmak otomatik olarak çalışma frekansını yükseltmek ile pararlel olarak görülmeli. Bu sebeple voltaj arttırmanın temel amacı daha yüksek frekanslara çıkmak. Evet daha fazla ısı ürettiği doğru fakat saat hızları da yükseleceği için performans buna paralel olarak ısınma ile beraber artıyor.

Skylake işlemcilerin çoğu revizyonunda voltaj problemi var, 1.2 V'ta çalışması gereken işlemci 1.350 V'a kadar çıkabiliyor stok ayarlarda olsa bile. Bu durumda da manuel olarak voltajı 1.200'e çekmeniz gerekiyor.
Skylake işlemcilerdeki voltaj sorununun konumuzla ne alakası var ki? Biz burada mikro işlemcilerin yapısından bahsediyoruz.

Ekleme yapayım, bahsedilen her faktör aşırıya ulaştığında ömre etki eder.
Ben belirttiğim aralıktaki değerlerde sorun olmayacaktır dedim.
Yani genel olarak sıcaklık ve voltajın etkisi yoktur demedim.
Belirttiğim gibi aşırı sıcaklık, voltaj ve akım değerlerinde uzun süre çalışmadığı sürece sorun yok.
Aşırıya ulaşan her faktör kesinlikle ömre etki eder.
Zaten 80-85 dereceyi bende onaylamıştım.
Fikir ayrılığı olan tek konu "Isı faktöründen çok, anlık veya sürekli olarak çekilen güç değeri daha etkilidir ömürde." demeniz olmuştu. Yukarıdaki tartışmaları genel olarak baz alırsak olay şimdi açıklığa kavuştu.

Voltaj arttırmak daha yüksek frekanslara çıkabilmek içidir. Daha yüksek frekanslara çıkmak için voltaj arttırmayan kullanıcı niye boşuna voltaj arttırsın ki.
Overclock için gereğinden fazla voltaj gerekir demedim veya gereğinden fazla voltaj verilen bir durum da yok. Voltajın gereksiz fazla olduğunda fazla ısı üreteceğini belirttim.
Skylake işlemcilerdeki voltaj sorununun konumuzla ne alakası var ki?
Mantığı anlamanız için.
Biz burada mikro işlemcilerin yapısından bahsediyoruz.
Konumuz i7 4790K ve bilgisayar işlemcileri de mikroişlemcidir :)
Bilgisayar işlemcileri hakkında konuşurken mikroişlemci kısmına giren de sizsiniz bu arada.
Aşırıya ulaşan her faktör kesinlikle ömre etki eder.
Bu konuda herkes mutabık. Ben belirli düzeyleri belirterek her terimin yaptığı etkiyi detaylı belirttim.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı