i7-4790K overclock yaparken 100 MHz'in FPS'e katkısı

Makaleler
3
CPU OC yaparken, her 100 MHz'in bir FPS karşılığı var mı? Veya en az kaç MHz'lik artış gözle görülür bir performans artışı verir? Stabil 4.2'de çalışan bir işlemci düşünelim, bunu 4.4 veya 4.5 GHz'lere çıkarmanın getirisi nedir, bunun için soğutma yatırımı yapmaya değer mi? Elimde i7-4790K bir işlemci var, işlemci 4.2 GHz'lerde stabil boşta 40-43 derecelerde, yüklerde 60-65 derecelerde çalışıyor. BIOS'tan performans moduna alınca tüm çekirdekler 4.4 GHz sabitleniyor ve sıcaklık yükte 70-75 derece arasında oynuyor. Stress testinde 80'lerde geziyor. Şimdi bu 200 MHz için soğutmayı güçlendirmeye değer mi sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
CPU OC yaparken, her 100 MHz'in bir FPS karşılığı var mı? Veya en az kaç MHz'lik artış gözle görülür bir performans artışı verir? Stabil 4.2'de çalışan bir işlemci düşünelim, bunu 4.4 veya 4.5 GHz'lere çıkarmanın getirisi nedir, bunun için soğutma yatırımı yapmaya değer mi? Elimde i7-4790K bir işlemci var, işlemci 4.2 GHz'lerde stabil boşta 40-43 derecelerde, yüklerde 60-65 derecelerde çalışıyor. BIOS'tan performans moduna alınca tüm çekirdekler 4.4 GHz sabitleniyor ve sıcaklık yükte 70-75 derece arasında oynuyor. Stress testinde 80'lerde geziyor. Şimdi bu 200 MHz için soğutmayı güçlendirmeye değer mi sizce?

Bazı işlemcilerde değer bazılarında bir yerden sonra performans artmaz mesela bende FX 6100 var 4.5 hızında kullanıyorum Full yüke 73 derece gördüm yani 4.3 kullanıyordum eskiden şu an sadece 2 3 FPS artış gördüm oda benim için kayde değer bir değer pes gibi oyunlarda 20 FPS arttı. Sonuçta bütün çekirdeklerin hızı artıyor mesela benim hızım 6 çekirdeği birden yaptığımız için 100 MHz olarak düşünmeyelim hocam.
Eğer ekran kartınızı zaten besleyebiliyorsa OC yapmanın çok da etkisi olmaz sanırım.

İşlemciyi yiyen oyunlarda çok büyük etkisin görürsünüz hocam.

Eğer ekran kartınızı zaten besleyebiliyorsa OC yapmanın çok da etkisi olmaz sanırım.
Besleyemediğini nasıl anlarız?

Bazı işlemcilerde değer bazılarında bir yerden sonra performans artmaz mesela bende FX 6100 var 4.5 hızında kullanıyorum Full yüke 73 derece gördüm yani 4.3 kullanıyordum eskiden şu an sadece 2 3 FPS artış gördüm oda benim için kayde değer bir değer pes gibi oyunlarda 20 FPS arttı. Sonuçta bütün çekirdeklerin hızı artıyor mesela benim hızım 6 çekirdeği birden yaptığımız için 100 MHz olarak düşünmeyelim hocam.

İşlemciyi yiyen oyunlarda çok büyük etkisin görürsünüz hocam.
Normal boost değeri 4.4 zaten işlemcinin. Nedense biostan kendini 4.2de çalıştırıyor. Biostan otomatik performans moduna alınca 4.4 sabitleniyor ama bu seferde sıcak çalışıyor. İşlemcinin 75-80 derece çalışması sıkıntı yaratır mı? Genelde 75 derece civarlarında seyir ediyor ama stress testinde maksimum 80lere çıkıyordu. Hava soğutucu kullanıyorum, sırf bunun için sıvı soğutucu masrafına girsem mi bilemedim...

Normal Boost değeri 4.4 zaten işlemcinin. Nedense BIOS'tan kendini 4.2'de çalıştırıyor. BIOS'tan otomatik performans moduna alınca 4.4 sabitleniyor ama bu seferde sıcak çalışıyor. İşlemcinin 75-80 derece çalışması sıkıntı yaratır mı? Genelde 75 derece civarlarında seyir ediyor ama stress testinde maksimum 80'lere çıkıyordu. Hava soğutucu kullanıyorum, sırf bunun için sıvı soğutucu masrafına girsem mi bilemedim...

Kule tipi 200 TL civarında bir de 50 TL civarında termal macun işinizi görür hocam bir de o değerler boştaki değerler mi? Ekran kartınız nedir?

Kule tipi 200 TL civarında bir de 50 TL civarında termal macun işinizi görür hocam bir de o değerler boştaki değerler mi? Ekran kartınız nedir?
Soğutucu olarak zaten, Snowman 6 ısı borulu, 3 fanlı kule tipi soğutucu var. İşlemci i7 4790k modeli. Normalde 4 GHZ, turbo boost ile 4.4 GHZ'lık bir işlemci. GTX 970 var ama işlemciyi yoğun kullanan emülatör üzerinden bir oyunu sık oynuyorum. Ben zaten o.c yapmadım ama normalde 4.2 GHZ da çalışıyor, sıcaklıklar stabil. Boşta 39-40 derece. Yükte 60-65 derece civarlarında. Biostan otomatik performans moduna aldığımda hızı normal olması gereken değere yani 4.4 GHZ sabitliyor tüm çekirdekler için. Lakin bu seferde boşta 50-55 dereceleri oyunda ise 75 dereceleri görüyor. Stress testinde ise 75-80-82leri görebiliyor. Doğal olarak bende kararsız kaldım,

1. Mevcut haliyle 4.2 GHZda kullanmak mı
2. 4.4 GHZ'da hava soğutucu ile 75-80 derecelerde kullanmak mı
3. 4.4 GHZ'da 600-800tllik bir sıvı soğutucu ile kullanmak mı...

Kısacası 4.2'den 4.4'e veya 4.5'e çıkacağım diye 850 TL'lik sıvı soğutma masrafına değer mi?

Soğutucu olarak zaten, Snowman 6 ısı borulu, 3 fanlı kule tipi soğutucu var. İşlemci i7 4790K modeli. Normalde 4 GHz, Turbo Boost ile 4.4 GHz'lık bir işlemci. GTX 970 var ama işlemciyi yoğun kullanan emülatör üzerinden bir oyunu sık oynuyorum. Ben zaten o.c yapmadım ama normalde 4.2 GHz da çalışıyor, sıcaklıklar stabil. Boşta 39-40 derece. Yükte 60-65 derece civarlarında. BIOS'tan otomatik performans moduna aldığımda hızı normal olması gereken değere yani 4.4 GHz sabitliyor tüm çekirdekler için. Lakin bu seferde boşta 50-55 dereceleri oyunda ise 75 dereceleri görüyor. Stress testinde ise 75-80-82leri görebiliyor. Doğal olarak bende kararsız kaldım,

1. Mevcut haliyle 4.2 GHz'da kullanmak mı?
2. 4.4 GHz'da hava soğutucu ile 75-80 derecelerde kullanmak mı?
3. 4.4 GHz'da 600-800TL'lik bir sıvı soğutucu ile kullanmak mı?..

Kısacası 4.2'den 4.4'e veya 4.5'e çıkacağım diye 850 TL'lik sıvı soğutma masrafına değer mi?

2 seçenek mantıklı bir termal macun değiştirin kaliteli bir termal macun tamamdır.

Normal boost değeri 4.4 zaten işlemcinin. Nedense biostan kendini 4.2de çalıştırıyor. Biostan otomatik performans moduna alınca 4.4 sabitleniyor ama bu seferde sıcak çalışıyor. İşlemcinin 75-80 derece çalışması sıkıntı yaratır mı? Genelde 75 derece civarlarında seyir ediyor ama stress testinde maksimum 80lere çıkıyordu. Hava soğutucu kullanıyorum, sırf bunun için sıvı soğutucu masrafına girsem mi bilemedim...
Ekran kartı %100 de çalışıyorsa işlemci yeterince besleyebiliyordur, genel olarak tüm oyunlarda böyle fakat bazı oyunların grafik yoğunluğuna göre %100'de çalışmayabilir ekran kartı. 75-80 dereceye normal denilebilir sanırım ama zaten OC'siz de gayet rahat besliyordur GTX 970'i, bende GTX 980 ve İ5 4590 var, BF1-5 gibi oyunlarda az miktarda darboğaz yapsa da çoğu oyunu rahat oynuyorum.

2 seçenek mantıklı bir termal macun değiştirin kaliteli bir termal macun tamamdır.
Arctic MX-4 2019 Edition kullandım.
Ekran kartı %100 de çalışıyorsa işlemci yeterince besleyebiliyordur, genel olarak tüm oyunlarda böyle fakat bazı oyunların grafik yoğunluğuna göre %100'de çalışmayabilir ekran kartı. 75-80 dereceye normal denilebilir sanırım ama zaten OC'siz de gayet rahat besliyordur GTX 970'i, bende GTX 980 ve İ5 4590 var, BF1-5 gibi oyunlarda az miktarda darboğaz yapsa da çoğu oyunu rahat oynuyorum.
İşlemcinin darboğaz yaptığını, ekran kartının düşük kullanım oranı ve aynı zamanda işlemcinin %100 yakın kullanımından mı anlıyoruz?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı