i7-6700K sıcaklık değerleri her programda farklı gözüküyor

Emre Doğukan

Hectopat
Yer
Kayseri
İşlemciyi aldığım zaman OCCT ile kararlılık testi yapmıştım 90 derecelerde çalışıyordu, merak edip bugünde yapmak istedim. OCCT ve AIDA64 ile test edip aklıma gelen tüm sıcaklık programları ile kontrol ettim ve fark ettim ki her program farklı farklı sıcaklık değeri veriyor. ASUS'un kendi programında sıcaklık değerleri çok düşük OCCT ve MSI Afterburner'da ise çok yüksek. Ve AIDA ile yaptığım testlerde işlemciye fazla yük binmiyor sanırım, çünkü voltaj ve sıcaklık değerleri düşük duruyordu.
Yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Sistem bilgisi: i7-6700K / GTX 1660 Super / 16 GB DDR4 3200MHz / ASUS Maximus VIII Ranger / Zalman cnps 10X optima kule tipi soğutucu.

Dosya Ekleri

• Aida64 stabilitytest 1.png
    Aida64 stabilitytest 1.png
    38,1 KB · Görüntüleme: 30
  • Aida64 stabilitytest 2.png
    Aida64 stabilitytest 2.png
    473,9 KB · Görüntüleme: 30
  • OCCT stabilitytest 1.png
    OCCT stabilitytest 1.png
    126 KB · Görüntüleme: 33
  • OCCT stabilitytest 2.png
    OCCT stabilitytest 2.png
    463 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleyen: Moderatör:
Üst düzey kaliteli bir sıvı soğutma almadığınız takdirde pek bir fark göremezsiniz. Elinizdeki soğutucu gayet iyi.

MSI Afterburner ile oyunlarda test yaparken işlemci sıcaklığınız 75 dereceyi geçmiyorsa bir problem yok demektir.

Normalde oyunlarda 60 derecelerde olması lazım elinizdeki soğutucuyla. MX4 termal macun öneririm.
Eğer termal macununuz kötüyse ve gerektiği gibi süremediyseniz büyük fark yaratacaktır.

Termal macun fazla sürülürse taşarsa gene sıcaklık problemleri yapar. Olması gerektiği kadar işlemcinin sadece en orta kısmına çaprazlama sürülüp hiç yaymadan fan üzerine kapatıldığı takdirde her yerine güzel bir şekilde yayılıyor.

Bende zaten 2 yıla yakındır MX4'ten başka macun kullanmıyorum. Fazlada sürmemişimdir normalde 2 gün sonra aklıma kalmasın diye sürdüğüm macunun resmini çekerim :D ama ne yazık ki bunu unutmuşum.

MSI ile oyunda kontrol ettiğimde Witcher 3 de 55-60 FPS'deyken 70-80 dereceleri görüyor.

Intel stok fan olursa mercimek tanesinden biraz büyük şekilde sürüyorum, bu soğutucuya yukarıdan aşağıya doğru çizgi şeklinde sürdüm ama fazla uzunda değil fazla genişte değil.

Sıvı soğutma olarak da bir model buldum, 2.el az kullanılmış. Corsair Hydro H115i 280mm. Bunu takmayı düşünüyorum.

Son düzenleme:
Sıvı soğutma almadan önce eski macunu temizleyip çaprazlama sürüp deneyin isterseniz.

Sıvı soğutma almadan önce eski macunu temizleyip çaprazlama sürüp deneyin isterseniz.

Hocam sizin çaprazlama dediğiniz şu internette gösterdikleri gibi X şeklinde mi?
X şeklinde diyorsanız o şekilde sürsem 10-15 derece fark atacak mı peki?
Bir videoda benim sürdüğüm şekilde sürmülmüş halini buldumda testler şu şekilde:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoya göre sürdüğüm şekil line olması lazım rice kısa ondan biraz daha uzun ve az daha geniş olması lazım benim sürdüğüm.

Bugün söküp bakacağım nasıl yayılmış filan diye, size resim gönderirim.

Son düzenleme:
Hocam sizin sürdüğünüz şekilde eğerki tam olarak yayılmadıysa 10-15 derece fark eder.

Fakat tam olarak yayıldıysa bir fark olmayacaktır.
Denemekte fayda var.

Elimden çok fazla kasa geldi geçti 2. el al sat yapıyordum bir zamanlar. Bilgisayar tamircileri bile macun sürme işini pek beceremiyorlar sebebi ise her macun her işlemciye aynı şekilde sürülmüyor deneme yanılma yoluyla test edip görmek lazım.

En iyi performansı X şeklinde sürüldüğünde veriyor genel olarak konuşuyorum. İstisnai durumlar olabilir tabii ki.

Elinizdeki soğutucunun fan kısmı, soğutucu bloğundan çıkartılıp takılabiliyor.
Eğer ki vidaları sıkarken soğutucunun fanı engelliyorsa fanı çıkartıp vidalarını o şekilde sıkın.
Daha sonra fanı tekrar takarsınız.

Son düzenleme:
Hocam sizin sürdüğünüz şekilde eğer ki tam olarak yayılmadıysa 10-15 derece fark eder.

Denemekte fayda var.

Elimden çok fazla kasa geldi geçti 2. el al sat yapıyordum bir zamanlar. Bilgisayar tamircileri bile macun sürme işini pek beceremiyorlar sebebi ise her macun her işlemciye aynı şekilde sürülmüyor deneme yanılma yoluyla test edip görmek lazım.

En iyi performansı X şeklinde sürüldüğünde veriyor genel olarak konuşuyorum. İstisnai durumlar olabilir tabii ki.

Orası doğrudur hocam, benim de elime çok 2.el bilgisayar geçti genellikle i7-2600 / i7-6700 / i7-8700 / i5 9400 / i5 7400 türevleri, aynı işlemciyi geçen senede kullandığım için az buçuk biliyorum nasıl yayıldığını.

Bu arada hocam bu sistemi ilk dizdiğim zamanki eski fanı(mavi fanlı soğutucu) ile söktüğüm zaman macunun resmini çekmişim onu da yolluyorum.
Bu fanı deneme yapmak için taktığımdan macunu az sürmüştüm ondan işlemci üstünde az duruyor.
Normalde bloğu dairesel olan soğutucularda mercimek tanesinden biraz büyük şekilde sürüyorum.

Elinizdeki soğutucunun fan kısmı, soğutucu bloğundan çıkartılıp takılabiliyor.
Eğer ki vidaları sıkarken soğutucunun fanı engelliyorsa fanı çıkartıp vidalarını o şekilde sıkın.
Daha sonra fanı tekrar takarsınız.

Dediğim gibi hocam vidalar tam sıkılı daha da sıkamıyorum zaten. Yine de tekrar söker denerim.

Dosya Ekleri

• IMG_20250117_015709.jpg
    IMG_20250117_015709.jpg
    163,9 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_20250114_152457.jpg
    IMG_20250114_152457.jpg
    115,8 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
Anladım hocam aşağı yukarı aynı bilgiye sahibiz. Bende merak ettim bukadar fazla sıcaklığın olmasının sebebini. Güzel bilgi alışverişi oldu teşekkürler…

Anladım hocam aşağı yukarı aynı bilgiye sahibiz. Bende merak ettim bu kadar fazla sıcaklığın olmasının sebebini. Güzel bilgi alışverişi oldu teşekkürler…

Geçen sene sorunu sıvı soğutma ile çözmüştüm kule tipi yoktu elimde.
Bu seferkine bakacağım işte öğleden sonra gibi anca söker bakarım sanırım, haberleşiriz yine.

Bende teşekkür ederim yine de, güzel oldu aynen :)

Anladım hocam aşağı yukarı aynı bilgiye sahibiz. Bende merak ettim bu kadar fazla sıcaklığın olmasının sebebini. Güzel bilgi alışverişi oldu teşekkürler…

Hocam iyi akşamlar, sorun macundan kaynaklı olabilir.
Dediğim gibi dikey azda geniş sürmüştüm soğutucunun bakır bloklarının çukurlarından dolayı macun yanlara doğru tam yayılamamış yayılanlarda çukurda kalmış.
Soğutucunun 2 teli macunsuz yani.
Resimleri aşağıya atıyorum.
Ve yeni sürdüğüm macunuda atıyorum, X şeklinde süremedim sebebi ise elimdeki macunun son yerleri son 1 kez anca sürmelik macun kaldı.

Denemekte fayda var.

Hocam soğutucuyu taktım OCCT testimi yaptım sonuç olarak ortalama 3-4 derece daha düşük çıktı. Yine 90 ları gördü fakat zorla, ortalama 86-88 derecelerde geziniyordu.
Birazdan Witcher 3 testi yapacağım.

Ekran görüntüsü 2025-02-28 203714.png

Dosya Ekleri

• IMG_20250228_195325.jpg
    IMG_20250228_195325.jpg
    189 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG_20250228_195544.jpg
    IMG_20250228_195544.jpg
    194,5 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250228_201134.jpg
    IMG_20250228_201134.jpg
    192,5 KB · Görüntüleme: 8