i7 7700HQ sabit sıcaklık ve FPS düşüşü

Haemus22

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Selamlar herkese.
2 günden beri çok sinir bozucu bir sorun yaşıyorum. 2 gün önce Bannerlord'ta multiplayer kaptan oynuyordum bir anda işlemci kullanımı %100e dayandı ve işlemci sıcaklığı 58 dereceye indi (normalde Bannerlord oynarken 68-74 derece arası oynuyor yerine göre ve %100 olduğunu hiç görmedim) FPS ise 10 civarlarına düştü. Aynı sorunu oyundayken haritanın aynı yerinde bir daha yaşayınca herhalde oyuna güncelleme geldi o yüzden haritanın bu kısmında kaplamada falan sorun oluyor deyip ayarlarını değiştirmeyi düşündüm ama aynı sorun hem aynı haritada hem de farklı haritada oldu. Dün ve bugün tekrar Bannerlord oynayayım dedim ama yine aynı sorun oldu.

Dün Rise of nation oynamaya çalıştım (eski bir oyun sayılır o yüzden oyunu bilenler ne kadar bir sistem istediğini bilirler) ama aynı sorunu farklı bir şekilde yaşadım. Tek fark bu sefer işlemci kullanımı %100e dayanmıyor ama işlemci sıcakığı 58 derecede sabit kalmaya çalışıyor. Yaklaşık 10 dakikada bir 10-15 saniye sürecek şekilde bu sorun oluyor. Ayrıca bu süre boyunca ses cızırtı yapmaya başlıyor ve neredeyse fare bile hareket ettirilemiyor. Alt+Tab falan da işe yaramıyor, durup geçmesini beklemek zorunda kalıyorum. Bugün tekrar Rise of nation oynamaya çalıştığımda da aynı sorunu yaşadım. Sıcaklık, frekans, kullanım değerlerini MSI Afterburner ile takip ediyorum.

Özet olarak, oyun oynarken işlemci sıcaklığı kaç olursa olsun bir anda 58 derecede sabitleniyor ve FPS 10 civarlarına kadar düşüyor. Bu durum yaklaşık 10-15 saniye sürüyor ve bu süre boyunca bilgisayarda çalan ses cızırtı yapıyor.

Windows 10 Pro 21H1 kurulu, bütün sürücüler güncel. Speccy programından sıcaklık, hard disk sağlığı gibi durumları düzenli kontrol ediyorum ve bir sorun gözükmüyor. BIOS sayfasındaki diagnostics testi de çalıştırdım, onda da herhangi bir donanımsal problem bulmadı.

Donanımım:
Dell Inspiron 7567.
i7 7700HQ.
NVIDIA GTX 1050 Ti.
16 GB 2400 MHz RAM.
128 GB SanDisk X400 M.2 SSD.
1TB WD HDD.
Windows 10 Pro 21H1.

Böyle bir sorun yaşayıp çözen ya da çözümü bilen var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemciniz veya donanımınızdan bir parça yanmış olabilir ya da overheat yaşıyordur bilgisayarınız.

İşlemciniz veya donanımınızdan bir parça yanmış olabilir ya da overheat yaşıyordur bilgisayarınız.

Dell'in BIOS sayfasındaki diagnostics testini çalıştırdığımda bir sorun bulmadı, bütün parçalar testen geçti olarak gözüktü. Bir de bu durum sadece oyun oynarken oluyor, normal kullanımda, video izlerken falan bir sorun yaşamıyorum. Mesela biraz önce Bannerlord oynuyordum ve 5 dakika içinde 3 defa bu sorunu yaşadım.

2.jpg

Burada sıcaklığın 58 dereceye düştüğü ve kullanımın ise %100e çıktığı an.

3.jpg

Bu ise sorunsuz oynadığım an. Sadece Bannerlord için de geçerli değil. Oynadığım oyun sistemi fazla kullanıyorsa işlemci kullanımı %100e çıkıyor ve sıcaklık 57-59 civarına düşüyor (genelde 58'de sabit kalıyor) ama daha düşük sistem gereksinimli bir oyun oynuyorsam işlemci kullanımı %100 olmadan da sıcaklık 58e düşüp aynı problemi yaşatıyor.

Dell'in BIOS sayfasındaki diagnostics testini çalıştırdığımda bir sorun bulmadı, bütün parçalar testen geçti olarak gözüktü. Bir de bu durum sadece oyun oynarken oluyor, normal kullanımda, video izlerken falan bir sorun yaşamıyorum. Mesela biraz önce Bannerlord oynuyordum ve 5 dakika içinde 3 defa bu sorunu yaşadım.

Eki Görüntüle 1100046

Burada sıcaklığın 58 dereceye düştüğü ve kullanımın ise %100e çıktığı an.

Eki Görüntüle 1100047

Bu ise sorunsuz oynadığım an. Sadece Bannerlord için de geçerli değil. Oynadığım oyun sistemi fazla kullanıyorsa işlemci kullanımı %100e çıkıyor ve sıcaklık 57-59 civarına düşüyor (genelde 58'de sabit kalıyor) ama daha düşük sistem gereksinimli bir oyun oynuyorsam işlemci kullanımı %100 olmadan da sıcaklık 58e düşüp aynı problemi yaşatıyor.

Oyunu işlemcinizin üzerindeki dahili grafik biriminden başlatmış olabilirsiniz.

Oyunu işlemcinizin üzerindeki dahili grafik biriminden başlatmış olabilirsiniz.
Harici grafik kartı ile başlatıyorum. Hem işlemcidekinden başlatınca msi afterburner oyundayken gpu bölümündeki bilgileri 0 olarak gösteriyor. Bir de sorun tek bir oyun için geçerli değil. Bannerlord oynarken 58 dereceye düşerek %100 kullanıma çıkıyor ama başka oyun oynarken sadece 58 dereceye düşüyor ama kullanım yüzdesi değişmiyor diğer problem aynen yaşanıyor (fps düşüşü, seste cızırtı).
Sorunum hala devam ediyor ve bir çözüm bulamadım. Ancak bugün sıcaklık düşmesi ve kullanım yüzdesinin artmasıyla ilgili bir şey fark ettim. Oyun oynarken işlemcinin sıcaklığı kademeli olarak düşüyor, örneğin oyunda normalde 76 dereceyse 70 65 60 şeklinde kademeli olarak düşüyor ve 58de kalıyor, bu düşüş esnasında ise işlemcinin kullanım yüzdesi artıyor ancak düşük bir sistem isteyen oyun ise yüzde çok artmazken, daha yüksek sistem isteyen oyunlarda %100e dayanıyor. Fps düşüşü ise işlemci sıcaklığının düşmeye başlamasıyla birlikte kademeli olarak düşüyor ve işlemci 58 dereceye geldiğinde fps neredeyse 10 civalarına kadar düşmüş oluyor. Bu durum 15 saniye civarında sürüyor ve yine kademeli olarak ama daha hızlı şekiled normale dönüyor. Bir süre sonra tekrar ediyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı