i7 8700 CPU soket sıcaklığı 98 derece fazla mı?

Makaleler
2
Önceki açtığım 2 konuda bunu belirmiştim lakin tam idrak etmemiştim ve bir sorun olmadığını düşünmüştüm. Bugün bir de AIDA64'ten bakayım dediğimde karnıma ağrılar girdi. İşlemci Max 70 derecelere çıkabiliyor en fazla 71 derece falan oluyor ama soket sıcaklığı 100'e kafa atıyor hep. Sıcaklık 50-60 arasına anlık iniyor ve oda 89-90 arasına düşüyor. Bunun sebebi nedir ve zararlı mıdır? BIOS güncellemesi yaptım ve daha önce kullandığım i3 9100F'te böyle bir sorun yoktu işlemci değişince olmaya başladı.
Donanımlarım:
-Power Boost P1882b kasa üstte 2 fan egzoz + CPU arkasında 1 egzoz fanı var.
-Soğutucum Dark Freezer X124 kule tipi 5 bakır borulu.
-Termal macun Zalman stc-8
-Anakart MSI B365M PRO-VH
Biraz araştırdım ama pek bir şey bulamadım bu konuda, soğutucu vidalarını fazla sıkmış, sokete işlemciyi oturturken bir hata yapmış ya da güç bağlantısıyla alakalı bir sorun olabilir mi?
1696540811358.png

Son düzenleme:
Zamanında i7 8700K'yı Cooler Master Masterliquid ile soğutuyordum. Full performansta asla 60 dereceyi bile göremedim o işlemcide.

Son düzenleyen: Moderatör:

Tahminimce en sıcak noktayı raporluyordur, çok mühim bir durum değil işlemci çekirdek sıcaklığı 95 dereceyi geçmediği sürece sıkıntı yok. Benzer bir durum olarak AMD'de hotspot temp diye bir sıcaklık var oyunlarda falan 105 derece oluyor, o yüzden sormuştum benzer bir durum mu diye.

@RinDoChi Şöyle bir konuya rastladım. Bence pek takmamalısın. Zaten işlemci o sıcaklığa çıksa bilgisayar kendini kapatır. Eğer başka bir anakart ile yapılmış testleri de karşılaştır eğer çok fark yoksa sıkıntı yoktur. (Bence)

Hayret edilecek bir nokta. Neden kimse yazmamış ki? Yüksek seviye işlemcilere mutlaka iki hatta üç fanlı, kaliteli bir sıvı soğutma aparatı takmak gerekir. Bunun kasa sıvı soğutması ile ilgisi yoktur ve kurulumu çok basittir ve tek parça olan bu cihaz işlemci uzerine takılır kolayca. Bahsettiğiniz fanlı soğutucu muhtemelen. Bunlar iş görmez.

Hocam servisine gönderin iç temizliği yapsınlar termal macunu yenilesinler.

MX-6 aldım ve kendim değiştirdim, kasayı zaten yeni aldım da topladım.

Hayret edilecek bir nokta. Neden kimse yazmamış ki? Yüksek seviye işlemcilere mutlaka iki hatta üç fanlı, kaliteli bir sıvı soğutma aparatı takmak gerekir. Bunun kasa sıvı soğutması ile ilgisi yoktur ve kurulumu çok basittir ve tek parça olan bu cihaz işlemci uzerine takılır kolayca. Bahsettiğiniz fanlı soğutucu muhtemelen. Bunlar iş görmez.

Kule soğutucu dandik olduğuna ihtimal veriyordum biraz, inşallah uygun vakitte sıvı soğutmaya geçerim.

Şu an sıcaklıklar daha düşük seviyede ama soket sıcaklığını çözemedim. Büyük ihtimal hatalı ölçüyor çünkü anakartın PCB'si özellikle işlemciye yakın tarafı besleme MOSFET'lerinin altına 1-2 saniye parmağımı değemiyorum. Üstlerine MOSFET soğutucu alüminyum bloklar yapıştırdım fakat sadece daha uzun bir sürede tekrar aynı sıcaklığa çıkabiliyor. Giriş orta seviyesi bir anakartta bu işlemciyi kullanmam sorunun kaynağı muhtemelen.

Sonuç olarak üst seviye işlemci kullanacaksanız anakart bu ya deyip cimrilik etmeyin, paraya kıyın daha iyi beslemeli daha iyi soğutmalı bir anakart alın.

BIOS'ta CPU Lite load mod 23'te idi. Bu ayarı 5'e indirince sorun düzeldi, 70 dereceyi hiçbir şekilde görmüyorum bile. Üstelik performans kaybımda yok.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı