i7 9700K voltaj değeri

sinankytrn

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar i7 9700K işlemcim oyunlarda yükte 78-88 arası ısıda seyrediyor. Dandik bir sıvı soğutmam var 120mm ama genede yüksek gibi geliyor. Çözümü bir türlü bulamadım. Sağlam sıvı soğutma alayım diyorum ama 3-5 derece farkedecekse değmez. Çoğu kişi bu sorunu voltaj düşürme ile çözmüş. Oyunlarda 4, 6 GHz'de çalışıyor işlemci her şey Auto'da zaten voltaj ayarları işlemci hızı vs. Oyundaki voltajım attığım fotoğraftaki gibi en düşük ve en yüksek değeri attım size. Sizce voltaj fazla mı? Bu yüzden mi ısı fazla? Voltaj düşürmeye gerek var mı?

52E2417C-2662-4F12-93F6-59DBF78FAB8A.jpeg

B839782F-B1E1-4238-825C-43AE890DCAE2.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakartınız nedir? Her şeyi tamamen stok ayarlara bırakmak yerine manuel ayar yaparsanız daha güzel sıcaklık değerlerini aynı performansı alarak sağlayabilirsiniz. BIOS üzerinden çarpan x46 iken voltajı düşürebildiğiniz kadar düşürmeyi deneyin. İşlem şöyle oluyor; 4.6 GHz için örneğin 1.36V değerini girin ve Windows'u açıp Cinebench R15 veya R20 multicore skoru almayı deneyin. Skoru 2 kez art arda alabilirseniz tekrar BIOS'a dönüp voltaj düşürün 1 veya 2 kademe. Sonrasında bu olayı mavi ekran yiyene kadar devam ettiğin. Örneğin 1.25V değerinde mavi yediniz. Tekrar BIOS'a girip Voltajı bir tık artırın ve 1.26 yaptığınızı varsayalım. Şimdi bu Voltaj değerinde ve x46 çarpanda stabilite testi yapacaksınız. OCCT stress testini 15 dakika kadar yapıp sıcaklıkları gözlemleyin HWINFO veya AIDA64 üzerinden, sonrasında Cinebench R20 programı ile 10 kez art arda multicore testi yapın. Mavi yemezseniz eğer; yeni düşük voltaj ve 4.6GHz frekans değeriniz hayırlı olsun. Sıcaklıklar %10-30 civarı düşecektir tahminimce. Ayrıca sıvı soğutma montajında bir hata yapmadığınıza emin misiniz? Stok halde 150W'tan fazla asla güç çekebileceğini düşünmüyorum 9700K'nın. Kasanızın da çok kötü bir hava akışı olabilir. İçeriye taze hava girmiyorsa yeterince boşuna radyatöre hava üflüyordur fanlar.

NOT: 4.6GHz için stabil değerde vermeniz gereken voltaj değeriniz; işlemci silikon şansınıza göre değişiklik gösterecektir. 1.2V ile 4.6GHz stabilite alan da var, 1.25V ile alan da var.

Anakartınız nedir? Her şeyi tamamen stok ayarlara bırakmak yerine manuel ayar yaparsanız daha güzel sıcaklık değerlerini aynı performansı alarak sağlayabilirsiniz. BIOS üzerinden çarpan X46 iken voltajı düşürebildiğiniz kadar düşürmeyi deneyin. İşlem şöyle oluyor; 4.6 GHz için örneğin 1.36V değerini girin ve Windows'u açıp Cinebench R15 veya R20 multicore skoru almayı deneyin. Skoru 2 kez art arda alabilirseniz tekrar BIOS'a dönüp voltaj düşürün 1 veya 2 kademe. Sonrasında bu olayı mavi ekran yiyene kadar devam ettiğin. Örneğin 1.25V değerinde mavi yediniz. Tekrar BIOS'a girip voltajı bir tık artırın ve 1.26 yaptığınızı varsayalım. Şimdi bu voltaj değerinde ve X46 çarpanda stabilite testi yapacaksınız. OCCT stress testini 15 dakika kadar yapıp sıcaklıkları gözlemleyin hwınfo veya AIDA64 üzerinden, sonrasında Cinebench R20 programı ile 10 kez art arda multicore testi yapın. Mavi yemezseniz eğer; yeni düşük voltaj ve 4.6GHz frekans değeriniz hayırlı olsun. Sıcaklıklar %10-30 civarı düşecektir tahminimce. Ayrıca sıvı soğutma montajında bir hata yapmadığınıza emin misiniz? Stok halde 150W'tan fazla asla güç çekebileceğini düşünmüyorum 9700K'nın. Kasanızın da çok kötü bir hava akışı olabilir. İçeriye taze hava girmiyorsa yeterince boşuna radyatöre hava üflüyordur fanlar.

Not: 4.6GHz için stabil değerde vermeniz gereken voltaj değeriniz; işlemci silikon şansınıza göre değişiklik gösterecektir. 1.2v ile 4.6GHz stabilite alan da var, 1.25V ile alan da var.

Öncelikle çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için fakat bu dediklerinize o kadar yabancıyım ki nasıl yapacağım bilmiyorum :) anakartım Z390 phantom Gaming 4. sistemi PC sihirbazından topladım montajı aldığım site yaptı. İşlemcim en fazla 120 ve küsüratları olarak Watt kullanıyor bu arada. Bana nasıl bir iletişim ile bilgi verebilirsiniz? Bu sıcaklık olayı o kadar canımı sıktı ki neredeyse işlemci değiştireceğim :)
Anakartınız nedir? Her şeyi tamamen stok ayarlara bırakmak yerine manuel ayar yaparsanız daha güzel sıcaklık değerlerini aynı performansı alarak sağlayabilirsiniz. BIOS üzerinden çarpan X46 iken voltajı düşürebildiğiniz kadar düşürmeyi deneyin. İşlem şöyle oluyor; 4.6 GHz için örneğin 1.36V değerini girin ve Windows'u açıp Cinebench R15 veya R20 multicore skoru almayı deneyin. Skoru 2 kez art arda alabilirseniz tekrar BIOS'a dönüp voltaj düşürün 1 veya 2 kademe. Sonrasında bu olayı mavi ekran yiyene kadar devam ettiğin. Örneğin 1.25V değerinde mavi yediniz. Tekrar BIOS'a girip voltajı bir tık artırın ve 1.26 yaptığınızı varsayalım. Şimdi bu voltaj değerinde ve X46 çarpanda stabilite testi yapacaksınız. OCCT stress testini 15 dakika kadar yapıp sıcaklıkları gözlemleyin hwınfo veya AIDA64 üzerinden, sonrasında Cinebench R20 programı ile 10 kez art arda multicore testi yapın. Mavi yemezseniz eğer; yeni düşük voltaj ve 4.6GHz frekans değeriniz hayırlı olsun. Sıcaklıklar %10-30 civarı düşecektir tahminimce. Ayrıca sıvı soğutma montajında bir hata yapmadığınıza emin misiniz? Stok halde 150W'tan fazla asla güç çekebileceğini düşünmüyorum 9700K'nın. Kasanızın da çok kötü bir hava akışı olabilir. İçeriye taze hava girmiyorsa yeterince boşuna radyatöre hava üflüyordur fanlar.

Not: 4.6GHz için stabil değerde vermeniz gereken voltaj değeriniz; işlemci silikon şansınıza göre değişiklik gösterecektir. 1.2v ile 4.6GHz stabilite alan da var, 1.25V ile alan da var.

Merhabalar tekrar dün gözümü kararttım ve manuel değer girdim. Offset ve fixed vardı. Ofsete değer giremedim -200 gibi şeyler çıktı ondan korktum açıkçası ve fixed olarak 1.250 değer verdim. Oyuna girdiğimde 70 dereceyi anca görüyordum çok mutlu oldum ama test vs yapmadan oynamak istemedik ve tekrar Auto yaparak çıkış yaptım. Sizden ricam whatssapp veya mail yoluyla beraber şunu stabil şekilde ayarlayalım. O kadar mutlu olurum ki anlatamam :)

@actanonverba
Tekrar merhaba gece sürekli araştırdım sizin tavsiyelerinizi de uyguladım.Hiç uyumadım bu arada :) öncelikle X46 değil de Auto işlemci hızında (oyunlarda 4.6GHz olarak çalışıyor Auto) voltage düşürdüm. İlk önce 1.36V oda çok ısı olarak düşürmeyince direkt 1.25V a ayarladım voltajı. Fixed ayarda. Daha sonra oyuna girdim 70'i geçmiyordu ısı. Ve bu benim için harika bir ısıydı. Daha sonra biraz offset ayarı araştırdım.-5 vererek başladım -80'e kadar gittim.-80'e gittiğimde işlemci maksimum 1.280V geçmiyordu. Ben onu bir tık daha düşüreyim derken -100 yaptım BIOS'tan kaydedip çıkınca ekrana görüntü gelmedi ve çok korktum. Umarın işlemciğe zarar gelmemiştir dedim zaten devamında testlerden sonra zarar gelmediğini anladım. Bu durum işlemciye zarar vermemiştir değil mi? :) bilgisayarın elektriğini kestim tekrar denedim 2-3 sefer açmayı en sonunda BIOS'a girdim ve ofset ayarı iptal ettim ve voltajı tekrar fixed mod ile birlikte 1.25V verdim. Daha sonrasında sizin dediğiniz şeyleri yapmaya başladım. Baktım ki 1.25V ta ısı gayet iyi riske girmek istemeyip 1.25V ta kararımı verdim. Daha aşağısı olmasada olur bu ısıdan sonra. Sonrasında sizin dediğiniz gibi ilk önce R15 indirip 2 kere skor aldım. En yüksek skorlardı bunlar. Sonrasında 1.25V ile AIDA64 programı ile stres testi yaptım. Fotoğrafların hepsini yükledim incelemenizi rica edeceğim.Değerler aşağıdaki gibi. Maksimum 83 dereceye çıktı. Daha sonrasında R15 ile 10 kez skor aldım hepsi ilk 2 deydi. Mavi ekran almadım. Ben emin olmak için R20 ile de skor denedim 5 kere skorlar çok yüksek çıkmadı ama mavi ekranda almadım. Bu skor düşük çıktı R20'de ama sorun olmaz herhalde. Şimdi ben size testlerin oyundaki sıcaklığımı. BIOS'taki voltage fotoğraflarını hepsini yükledim. Şu an sıkıntısız bir şekilde ısıyı artık kafama takmayarak oyun oynayabilir miyim? :) yani şu an verdiğim voltaj yaptığım testler sonucunda işlemcim zarar görmeden oyun oynayabilir miyim? Undervolt zararlı değil zaten bildiğim kadarıyla :) buradaki tek sıkıntı işlemcinin fixed voltajından dolayı sürekli 1.25V vermesi. Bu sıkıntı yaratacak bir durum mu? Sizin yorumunuzu eklemek istediğiniz şeyler var ise. Fotoğrafları dikkatlice inceleyip bana dönüş yapmanızı rica ediyorum :)

Not: Sonradan fark ettim BIOS'ta voltage altında LLC ayarı level 1'de kalmış ben onu sonra Auto yaptım. Daha sonra tekrar test yaptım stres testindeki ısı 80'lerden 70'lere düştü :)
1.png
2.png
3.png
4.png
IMG_2067.jpg
IMG_2068.jpg
2312.png
Adsız.png

@actanonverba

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı