i7-9750H'nin CS:GO'da 96 derece olması normal mı?

Hiçbir şekilde normal falan değil. Laptop'larda 85 derece ve sonrası tehlikeli bölgeye giriyor. Termal bakımlarını yapın ve fanları tozlarından arındırın. Gaming Laptop kullansanız bile 85 derece ve sonrası tehlikeli cihazınızın ömrü için. QM serisi işlemci kullanıyorum ben de. QM, H, HQ falan ısınmaları ile bilinen işlemciler. Ama 95 dereceye de çıkmazlar termal bakımları düzenli olarak yapıldığı sürece.

En son bakım Ekim 2020 yılında yapıldı. Youtube da bir sürü inceleme videosu izledim gaming laptoplar için 90+ olmasını normal olarak karşılamaya başladım fakat 98 biraz anormal geldi. 98 dereceyi görünce bir sorayım dedim.
İşlemci için normal değil.

Laptoptaki H serisi için bu sıcaklıklar gayet normal. İşlemciye uzun vadede sorun olmaz.

CS:GO gibi bir oyunda 96 dereceye çıkması şaşırtıcı. Bana kalırsa normal değil. Laptopunuza en son ne zaman bakım yaptınız?

Herkese iyi günler. Bende i7-9750h, 1660 Ti Monster v19.1 laptop var. CS:GO'da işlemcim 94-96 derecede, ekran kartı da yer yer 86'ya kadar yükseliyor ama genelde 75-84 arasında çalışıyor. Forumlarda araştırdım, i7 9750h için normal diyen var anormal diyen var. Ayrıca oyun modunda GTA 5'te 98 dereceleri gördüm. Bugün CS:GO'da 94 derece işlemci ve 82 derece ekran kartı sıcaklığında laptop kasasına dokunduğumda elim yanardı fakat bu sefer normal bir serinlikteydi. Başka oyunlarda 94 derecede kasa cayır cayır yanarken CS:GO'da serindi. Bu sıcaklıklar sıkıntılı mıdır acaba? Veya bu sıcaklıklarda kasada bu kadar farkın hissedilmesi normal midir? Laptop 3 kez bakıma gitti 1 kez değiştirildi ve her seferinde normal denildi hatta 95 saatlik cihaz testinde de sıkıntı çıkmadığı söylenildi.

Eki Görüntüle 883951

Öncelikle laptopu temizleyin macunları kaliteli olanları ile değiştirin. Eğer ısının önüne geçmek istiyorsanız laptop soğutucu kullanabilirsiniz, az da olsa daha serin çalışacaktır.

Laptoplar küçük bir kasada soğutmaya çalışıyor işlemciyi. Dolayısıyla soğutma çok iyi olamıyor. H serisi Intel işlemcilerde o değerler normal. Dilerseniz undervolt yaparak hem sıcaklık düşmesine hem de GHz arttırmaya çalışabilirsiniz. Dediğim gibi normal sıcaklıklar.

Bakımı siz mi yapdınız ve nasıl yapdınız?
Bakımı teknik servise vererek yaptırdım. Onlara 3. kez cihaz çok ısınıyor dedim ve kendileri yaklaşık 95 saatlik teste sokup sonucunda anormal bir şey olmadığını söylediler.
Laptoplar küçük bir kasada soputmaya çalışıyor işlemciyi. Dolayısıyla soğutma çok iyi olamıyor. H serisi Intel işlemcilerde o değerler normal. Dilerseniz undervolt yaparak hem sıcaklık düşmesine hem de GHz arttırmaya çalışabilirsiniz. Dediğim gibi normal sıcaklıklar.
İşlemci sıcaklığının yüksek olmasına alıştım fakat kendi kontrol merkezinde 94 ve üstüne yüksek cpu sıcaklığı diye uyarı çıkarınca acaba zararı olur mu diye düşündüm.

En son bakım Ekim 2020 yılında yapıldı. Youtube da bir sürü inceleme videosu izledim Gaming laptoplar için 90+ olmasını normal olarak karşılamaya başladım fakat 98 biraz anormal geldi. 98 dereceyi görünce bir sorayım dedim.
Hocam şunları bir dener misiniz? Benim cihazımda en az 20 derece fark ettirdi.
  • Güç seçeneklerine giriyorsunuz.
  • Plan ayarlarını değiştire basıyorsunuz.
  • Gelişmiş güç seçeneklerine basıyorsunuz.
  • Çıkan yerden işlemci güç yönetimine geliyorsunuz.
  • En yüksek işlemci durumuna tıklayıp pil ve prizde %80 veya %90 yapıyorsunuz.
Bu işlem ile CPU tamamen çalışmıyor böylece ısılar düşüyor. Performansa çok bir etkisi olmayan ama ısıya bazen gerçekten büyük etkileri olan bir işlem. İşlemci 90 derecenin üzerine çıkınca kendisini korumak adına "Thermal Throttling" yapıyor. Yani frekansını kısıyor ve bu da oyun oynarken ani drop ve FPS düşüşlerine sebep oluyor. Bu işlem bile bunu da çözebiliyorsunuz.

Hocam şunları bir dener misiniz? Benim cihazımda en az 20 derece fark ettirdi.

Bu işlem ile CPU tamamen çalışmıyor böylece ısılar düşüyor. Performansa çok bir etkisi olmayan ama ısıya bazen gerçekten büyük etkileri olan bir işlem. İşlemci 90 derecenin üzerine çıkınca kendisini korumak adına "Thermal Throttling" yapıyor. Yani frekansını kısıyor ve bu da oyun oynarken ani drop ve FPS düşüşlerine sebep oluyor.
Benzer ayarlar denedim bir miktar yardımı olmuştu fakat bu ayarları denemedim kendim de deneyeyim. Yüksek sıcaklık zarar vermiyorsa bile insanda pskolojik olarak sıkıntı veriyor. Hele de kasadan laptopa geçince ilginç geliyor. Teşekkür ederim
Hocam, bu sıcaklıkları sarjda mı gördünüz? Yoksa sarja takılı değil miydi?
Prize takılı olarak görüyorum bu sıcaklıkları.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı